Náš kapitán v trebišovskom drese!

2018-04-19 08:41:07

Mal to byť bežný dohrávaný zápas 20. kola II. ligy medzi Trebišovom a Bardejovom (3:1). Tímami, ktoré bojujú o záchranu v druhej najvyššej súťaži. Všetko však zmenila informácia o tom, že v drese domáceho Slavoja nastúpi jeden z najlepších hráčov Fortuna ligy. Keď sa fanúšikovia hodinu pred duelom dozvedeli, že kapitán MFK Zemplín Michalovce Igor Žofčák si na seba navlečie žlto-modrý dres, boli nadšení. A to ešte netušili, čo si pre nich skúsený harcovník pripravil.

Hoci s Michalovcami bojuje v skupine o záchranu o vysnené siedme miesto a teoretickú účasť v play-off o Európsku ligu, keď sa mu naskytla príležitosť vypomôcť Trebišovu, ani na sekundu neváhal. Slavoj a MFK Zemplín majú dohodu o striedavom štarte. V druholigovom klube nastúpilo v tejto sezóne už viacero hráčov fortunaligistu (Vladislav Bragin, Martin Kolesár či Martin Bednár), no mužstvu najvýraznejšie pomáha jeho odchovanec a vychádzajúca hviezda Michaloviec Peter Kolesár. Čiperný stredopoliar nechýbal v zostave trénera Kisela ani v stredu popoludní. Po jeho boku však žiaril skúsenejší kolega.

Igor Žofčák dokonale prezentoval svoje kvality. Aj keď Trebišov po osemnástom góle najlepšieho strelca súťaže Hamuľaka po prvom polčase prehrával, po zmene strán bývalý štrnásťnásobný slovenský reprezentant dvakrát naservíroval loptu ako na podnose svojim spoluhráčom a Llazaros Rota s Petrom Kolesárom skóre otočili. Klinec do rakvy si Šarišania zabili sami, keď vlastného gólmana nešťastne prekonal legionár Emmanuel Sarki.

Karol Kisel minútu pred koncom riadneho hracieho času Žofčáka stiahol z ihriska, aby si 35-ročný veterán mohol vychutnať potlesk na otvorenej scéne. Niekdajšia hviezda Ružomberka, Sparty Praha či Slovana Bratislava poďakovala piatim stovkám fanúšikov a následne vrúcne objala trénera. Muža, ktorý Igora Žofčáka pred rokmi katapultoval do veľkého futbalu. Veľké gesto veľkého hráča.

"Žofi je pán hráč. Opäť to dokázal a všetkým nám pomohol," okomentoval prínos skúseného stredopoliara Peter Kolesár, na ktorého slová nadviazal i Karol Kisel: "Veľmi si vážim, že nám chlapci pomohli. Peťko Kolesár je Trebišovčan, vždy keď môže, príde a hrá za Slavoj. A Žofi? Klobúk dolu pred ním. Som mimoriadne šťastný. Ako mladého hráča som ho vytiahol, dnes opäť predviedol svoje kvality. Som šťastný, že ani po rokoch nezabudol."

Samotný Igor Žofčák nechcel, aby sa hovorilo iba o ňom. Do popredia staval dôležité víťazstvo, ktoré Slavoju umožní ľahšie dýchať a výrazne mu pomôže v boji o záchranu: "Dôležité sú tri body a fakt, že divákom sa futbal páčil. Prišiel som Trebišovu pomôcť hlavne kvôli pánovi trénerovi Kiselovi. To on ma dostal do veľkého futbalu a ja na tie začiatky nezabúdam. Požiadal som trénera Šoltisa, aby ma uvoľnil. Vyhrali sme, takže super."

Igor Žofčák oslávil 10. apríla svoje 35. narodeniny. Na fortunaligových trávnikoch však aj dnes pravidelne vyučuje mladých futbalistov. Drvivá väčšina hráčov v našej najvyššej súťaži ešte má čo robiť, aby sa svojimi výkonmi vyrovnala vekom už veteránovi. Či sa rodák z Michaloviec po sezóne rozhodne zavesiť kopačky na klinec, alebo ešte potiahne aspoň jednu sezónu, jedno je isté. Je to PÁN FUTBALISTA.

Zdroj: profutbal.sk