V úvodnom dueli sme nezabodovali

2018-07-29 20:10:35

Michalovským futbalistom vstup do štvrtej sezóny medzi slovenskou elitou nevyšiel. Na trávniku v ďalekej Dunajskej Strede podľahli domácemu kolektívu rozdielom triedy 1:4, keď už do prestávky prehrávali o tri góly. Kto však stretnutie na Žitnom ostrove videl, musí skonštatovať, že pre MFK Zemplín je trojgólová prehra veľmi krutá. Jediný presný zásah Zemplínčanov zaznamenal v samom závere poľský útočník Dawid Kurminowski. Zaujímavé je, že tento hráč uzatváral strelecký účet Michaloviec v uplynulom ročníku a teraz ho otvoril v novej sezóne.

V úvodnej desaťminútovke sa Michalovčania iba bránili, ale domáci si nevypracovali žiadnu príležitosť. Až v 10. minúte po centrovanej lopte po zakončení Pačindu si Kira pripísal prvý zákrok. V ďalších minútach sa osmelili aj "šoltisovci" a párkrát poriadne podkúrili obrane DAC. V 14. minúte Harutyunyan odzbrojil pred šestnástkou Ljubičiča, rútil sa na Maceja, ale jeho prihrávku na voľného Sulleya zblokoval Šatka. Z následného rohu Žofčáka vrátil loptu pred bránu Vaščák a Kavka v obrovskej šanci prestrelil Macejovu bránu. Onedlho mal domáci gólman prácu po Gričovej bombe, ktorú bravúrne vyrazil. Na opačnej strane sa Kira vyznamenal proti strele Ljubičiča. V 27. minúte však už nemal nárok na pohotový lob Baya - 1:0. Presne ako sa naplnila polhodina hry ten istý hráč po centri K. Vidu upratal loptu hlavou do siete opäť - 2:0. Čiernu päťminútovku Zemplínčanov podčiarkol v 32. minúte krásnou strelou z 25 metrov Kalmár - 3:0. O kontaktný gól ešte do prestávky sa mohol postarať Sulley, ktorého tvrdý pokus len tesne minul ľavú šibenicu Macejovej brány.

Druhé dejstvo sa začalo tak, ako skončilo prvé. V 48. minúte bol veľmi blízko gólu Sulley. Macej odkopom trafil rovno do jeho nôh, od ktorých sa lopta dokotúľala tesne mimo troch žrdí... Dunajská Streda potom kontrolovala priebeh hry a v 67. minúte mohla udrieť znova, ale bombu K. Vidu z hranice šestnástky vyrazil Kira. O päť minút neskôr si však tento hráč všetko vynahradil po krásnej uličke Herca - 4:0. Vzhľadom na vývoj duelu bol tento stav pre hosťujúci tím mimoriadne krutý a v 85. minúte to s východniarmi mohlo vyzerať ešte horšie, ale od piateho gólu v ich sieti ich zachránil Kira, ktorý nohami zneškodnil tutovku agilného K. Vidu. V závere sa však MFK Zemplín predsa len dočkal zaslúženej gólovej odmeny. V 88. minúte prenikol po ľavej strane rýchly Diarra, posunul loptu ďalšiemu striedajúcemu hráčovi Kurminowskému, ktorý si položil na zem Šimčáka a chladnokrvne rozvlnil Macejovu sieť - 4:1.

FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce 4:1 (3:0)

Góly: 27. a 31. Bayo, 32. Kalmár, 72. K. Vida - 88. Kurminowski

ŽK: 39. Ljubičič, 68. K. Vida - 26. B. Vaščák

Rozhodovali: Ochotnický - Galo, Čajka; 6118 divákov

FC DAC 1904: P. Macej - Koštrna, Šatka, Huk, Šimčák - Kalmár, Ljubičič (46. Koné), Herc - E. Pačinda (13. M. Vida), Bayo (74. Almási), K. Vida

MFK ZEMPLÍN: M. Kira - Rota, Kavka, Grič, I. Žofčák (46. M. Kolesár) - M. Bednár - B. Vaščák, Turík, Harutyunyan, P. Kolesár (59. A. Diarra) - Sulley (78. Kurminowski)

Hlasy trénerov:

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: "Bol to môj tretí zápas na lavičke DAC, zatiaľ to boli vždy špecifické vystúpenia. Aj teraz sme museli na začiatku striedať Pačindu, ktorý má problémy s chrbtom. Zatiaľ nevieme, či nastúpi vo štvrtok. Začali sme s rozostavením 4-3-3, potom sme prešli na 4-4-2. Odohrali sme výborný prvý polčas, v druhom sme boli trochu unavení, preto sme striedali Koného a Almásiho. Musíme dobre zregenerovať a uvidíme, čo bude vo štvrtok v Minsku."

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Pre nás to bol krutý výsledok. Súper bol efektívny, po troch strelách dal tri góly. Druhý polčas sme boli odovzdaní, nedostali sme sa do zakončenia. Sú mladí hráči, potrebujú takéto zápasy, aby boli úspešní. Máme sa v čom zlepšovať. Gratulujem súperovi k zaslúženému víťazstvu."

Najbližší program MFK Zemplín:

Nedeľa 5. augusta o 19.00 hod.: Michalovce - Slovan Bratislava (3. kolo FL)

Streda 8. augusta o 17.00 hod.: Bešeňová - Michalovce (2. kolo SC)

Sobota 11. augusta o 19.00 hod.: Trnava - Michalovce (4. kolo FL, hrá sa v Zlatých Moravciach)

Foto: SITA