Keď zistil, že bude hrať, zvýšil sa mu tep

2018-08-14 12:29:17

V našej najvyššej futbalovej súťaži si odkrútil debut ďalší odchovanec akadémie michalovského MFK Zemplín. V domácom stretnutí proti bratislavskému Slovanu nastúpil v základnej zostave na ľavom kraji obrany mladučký Matúš Vojtko (narodený 5. októbra 2000). Väčšina z divákov ostala prekvapená – najprv z toho, že čo za neznámy mladík dostal šancu v základe a potom z jeho nebojácneho výkonu. Matúš ukázal potenciál a možno aj trénerom vytrhol tŕň z päty, pretože po nedávnom odchode Milana Šimčáka do Dunajskej Stredy mali starosti s obsadením postu ľavého beka.

Spoluhráči ho povzbudili

Mládežnícky reprezentant Slovenska počas premiérového duelu všetkých príjemne prekvapil. Hral jednoducho, zvládal osobné súboje, zapájal sa aj do ofenzívy. Vôbec na ňom nebolo vidieť, že to bol jeho vôbec prvý súťažný zápas v mužskej kategórii. „Moje pocity po debute boli zmiešané, lebo zápas sme prehrali. Zo začiatku som sa na ihrisku hľadal, lebo prvýkrát som hral v takej atmosfére, avšak po desiatich minútach som sa do toho dostal a už sa mi hralo lepšie,“ rozhovoril sa Matúš Vojtko. O tom, že nastúpi proti belasým, sa dozvedel až v deň stretnutia. „Bol som šokovaný a prekvapený, hneď sa mi zvýšil aj tep... Chlapci ma však hneď upokojili a povedali mi, aby som nervozitu hodil za hlavu. Povzbudzovali ma, že prvou prihrávkou sa chytím, čo sa mi aj podarilo,“ usmial sa michalovský rodák.

Každý súboj bol tvrdý

Dobre stavaný ľavák prvýkrát nakukol do kabíny A-mužstva už pred rokom v lete, kedy absolvoval viacero tréningových jednotiek. Počas nedávnej letnej prípravy bol už pevnou súčasťou fortunaligistu a v priateľskom zápase s Humenným sa mu dokonca podarilo aj skórovať. „Oproti dorasteneckým stretnutiam sú tie mužské ešte o level ťažšie. Predovšetkým v rýchlosti na lopte a osobných súbojoch, ktoré sú omnoho náročnejšie.“ Proti Slovanu mal za úlohu ubrániť skúseného útočníka Filipa Hološka, 65-násobného slovenského reprezentanta, ktorý operoval na rovnakej strane ihriska. „Každý súboj s ním bol veľmi tvrdý, lebo je to vysoký a silný hráč. Nebolo jednoduché ho ubrániť, je to ozaj kvalitný futbalista,“ skonštatoval Matúš. Keby mu niekto pred takým pol rokom povedal, že v sedemnástich rokoch nastúpi na prvý ligový štart v základnej zostave a dokonca proti najslávnejšiemu klubu v krajine, ako by reagoval? „Určite by som tomu neveril. Teším sa však, že tréner mi dal dôveru. Ja som sa mu ju snažil odplatiť. Verím, že štarty na moje konto budú pribúdať a dostanem šancu aj v ďalších zápasoch.“

Trénoval v Legii Varšava

Jeho seniorský debut si nenechalo ujsť množstvo jeho známych, ktorí mohli byť na neho hrdí. „Po zápase som dostával len pozitívne ohlasy na môj výkon, či už od kamarátov alebo rodinných príslušníkov. Som rád, že boli spokojní,“ odvetil. Matúš pred pár týždňami absolvoval aj týždňovú stáž v najúspešnejšom poľskom klube Legia Varšava, kde zarezával v juniorskom tíme. „Dojmy zo skúšky v Legii som mal veľmi dobré, lebo tréningy mali vysokú úroveň. Som rád, že som si mohol vyskúšať niečo takéto, tento klub má predsa v Európe veľké meno. Bola to pre mňa nová skúsenosť, predtým som ešte nikdy nebol na skusoch v zahraničí.“ Talentovanému obrancovi sa štartom za prvý tím Michaloviec, s ktorými je spätý od začiatku futbalovej kariéry, splnil jeden malý sen. Aké sú jeho ďalšie? „Konkrétny nemám, ale ako každý futbalista by som sa chcel dostať do zahraničia. Rád by som niekedy okúsil taliansku, nemeckú či španielsku ligu. Budem na sebe naďalej tvrdo pracovať, aby sa mi to splnilo,“ zakončil debatu Vojtko.

ŠOLTIS O VOJTKOVI

„Pôvodne sme s Matúšom počítali do základnej zostavy už na zápas v Dunajskej Strede, ale kvôli zraneniu napokon nemohol nastúpiť. Šancu tak dostal až o týždeň neskôr proti Slovanu Bratislava. Kvalitného súpera sa nezľakol a výkonom ma príjemne prekvapil. Vyskytli sa síce uňho nejaké menšie taktické chybičky, ale je to len 17-ročný chlapec a má ešte čo zlepšovať či už v ofenzíve alebo defenzíve. V ťažkom debutovom zápase proti Slovanu nesklamal. Držím mu palce, nech sa mu darí aj naďalej,“ povedal na adresu talentovaného obrancu kormidelník MFK Zemplín Anton Šoltis.

  Zdroj: MY Zemplínske noviny Foto: Róbert Andrejov