Návrat domov po vyše dvadsiatich rokoch

2015-09-08 12:00:00

Skúsený brankár Marián Kelemen si vo veku 35 rokov prvýkrát oblečie dres Zemplína v seniorskej kategórii.

Futbalový svetobežník Marián Kelemen sa vracia späť do rodného kraja. Po dlhých dvadsiatich dvoch rokoch bude skúsený brankár pôsobiť znovu v materských Michalovciach, kde robil svoje prvé futbalové kroky. V závere uplynulého týždňa sa dohodol na spolupráci s prvoligovým nováčikom MFK Zemplín, ktorému vstup do historicky prvej sezóny v najvyššej súťaži nevyšiel a po siedmich kolách uzatvára tabuľku Fortuna ligy. Aj preto Zemplínčania siahli po svojom slávnom odchovancovi, ktorý bol bez angažmánu.

Zahraničie nevyšlo

O Kelemenovom návrate do Michaloviec sa špekulovalo už dlhšiu dobu, pretože 35-ročný strážca svätyne sa s tímom od Laborca pripravoval už vlani, keď bol takisto bez klubovej príslušnosti. V zime dokonca absolvoval so žlto-modrými aj sústredenie v Turecku, ale napokon v priebehu jarnej časti posilnil účastníka českej najvyššej súťaže 1. FK Příbram, ktorému výbornými výkonmi pomohol k vybojovaniu záchrany. S MFK Zemplín sa pripravoval aj počas tejto letnej prestávky a tentoraz ho už michalovskí funkcionári dokázali zlomiť. „K vážnejším rozhovorom došlo v závere augusta. Dovtedy som čakal na nejaké ponuky zo zahraničia, niektoré veci však nevyšli, tak som späť doma. S klubom som sa dohodol na spolupráci do konca jesennej časti,“ prezradil Korzáru Kelemen, ktorý z rodného hniezda „vyletel“ ako 14-ročný, keď odišiel do 1. FC Košice a odtiaľ v dorasteneckom veku do holandskej Bredy. Po dlhých rokoch sa vrátil domov, pomyslel si ešte nato, že niekedy si oblečie dres Zemplína v seniorskej kategórii? „Nikdy sa nemá hovoriť nikdy. Nadišiel čas a teraz je tá vhodná chvíľa, aby som materskému tímu pomohol,“ povedal.

Perspektívne mužstvo

Veľké očakávania od návratu Kelemena do Michaloviec majú nielen priaznivci klubu, ale aj samotný hráč. „Musím poriadne trénovať a sústrediť sa. Tímu chcem odovzdať skúsenosti nadobudnuté zo zahraničia,“ hovoril gólman, ktorý svoju seniorskú kariéru odštartoval v drese bratislavského Slovana a práve zaň v lete 2001 odchytal posledný ligový súboj na Slovensku. Keďže so žlto-modrými sa pripravuje už niekoľko týždňov, nemusí sa so spoluhráčmi zoznamovať, čo je určite výhodou. „Je tu mladé a perspektívne mužstvo, veľa hráčov v ňom má iba malé skúsenosti s prvou ligou. Sú však talentovaní a je len otázkou času, kedy sa začnú zbierať body. Veľké odstupy medzi tímami nie sú, preto každá jedna remíza a víťazstvo posunú Michalovce v tabuľke vyššie.“ Okrem Kelemena posilnili MFK Zemplín aj gruzínsky reprezentačný stopér Akaki Chubutia i španielsky zadák Eric Barroso Sánchez, v hre je aj príchod chorvátskeho strelca Andreja Keriča. Odlepí sa s nimi mužstvo z dna pelotónu? „Každý musí poctivo trénovať a vydať zo seba všetko, iba tak môžeme ísť hore a zlepší sa aj celková atmosféra v klube. Som presvedčený, že pôjdeme vyššie,“ uzavrel debatu Kelemen. 

VIZITKA MARIÁNA KELEMENA

Narodený: 7. decembra 1979 v Michalovciach

Výška: 188 cm

Váha: 84 kg

Post: brankár

Materský klub: Zemplín Michalovce

Ďalšie mládežnícke kluby: 1. FC Košice, NAC Breda (Holandsko), Koba Senec, Trenčín, Bardejov, Slovan Bratislava

Seniorská kariéra: Slovan Bratislava, Bursaspor (Turecko), Ventspils (Lotyšsko), Tenerife (Španielsko), Vecindario (Španielsko), Aris Solún (Grécko), Numancia (Španielsko), Vroclav (Poľsko), Příbram (Česko), Michalovce

Úspechy: majster Poľska (2011/12), najlepší brankár poľskej Ekstraklasy (2011)