Neporovnateľne vyššia šanca

2018-11-29 14:10:17

Keď na seba na trávniku narazia chaos a poriadok, vo väčšine prípadov napokon zvíťazí poriadok. Z desiatich prípadov sa možno raz či dvakrát stane, že na konci bude vďaka zvláštnej zhode okolností úspešnejší chaos.

V sobotu v Senici zvíťazil poriadok, ktorý na hracej ploche reprezentovalo mužstvo Michaloviec. To si na Záhorie prišlo po bod, ale napokon získalo všetky tri. Kľúčovým faktorom bola od začiatku organizácia hry. Hráči Zemplína, na rozdiel svojho protivníka, vedeli, že ak by sa splašene vydali smerom vpred a nezaistili by situáciu, mohol by nastať pred vlastnou bránkou zbytočný vzruch.

Postupné útoky teda riešili cez toho najpovolanejšieho. Keď boli Seničania zatiahnutí, loptu si hlboko prebral Igor Žofčák a z vlastnej polovice otváral hru. Hoci to vyzeralo jednoducho, v skutočnosti to bol v sobotu pre hostí ten náročnejší variant.

Ten jednoduchší nastal vtedy, keď sa hráči senického mužstva – teraz máme na mysli najmä obrannú líniu – snažili byť v napádaní aktívni a vychádzali zo svojich pozícií. To bola pozvánka pre Michalovce, ktoré už v danej chvíli museli zaútočiť, lebo niečo takéto sa neodmieta. V zápase sme videli šesť gólov, ktoré prišli po šiestich chybách. Michalovčania urobili o dve menej, a tak zaslúžene vyhrali.

V tejto sezóne získali už piate víťazstvo a zaujímavo zamiešali karty v ligovej tabuľke. Po desiatich kolách patril Zemplín medzi najväčších adeptov na vypadnutie do druhej ligy. Veď v tom čase mali zverenci trénera Antona Šoltisa na konte päť bodov a boli poslední v tabuľke. Lenže ostatných šesť duelov kompletne zmenilo ich situáciu.

Východniari v nich získali 13 bodov, rovnako ako DAC, a len o bod menej ako Slovan so Žilinou. Z hypotéz sa zrazu vytratila druhá liga a nahradila ju vrchná šestka. Je reálne, aby sa Zemplín prebojoval medzi ligovú špičku? V minulej sezóne potreboval šiesty Ružomberok na postup 33 bodov. Michalovce majú v tejto chvíli 18 bodov a ešte šesť zápasov pred sebou.

Ak by sme sa nato pozerali len takto povrchne, potom by asi Michalovce nemali šancu. Lenže liga sa tento rok vyvíja inak ako vlani, a preto nemá tento údaj relevanciu. V minulej sezóne totiž situácia po 16. kole vyzerala takto: šiesta bola Nitra s 27 bodmi, siedmy Trenčín s 25, ôsme Zlaté Moravce s 21 a deviaty Zemplín ich mal 15.

Dnes sú žlto-modrí opäť na deviatom mieste, ale ich šanca na postup do skupiny o titul je neporovnateľne vyššia, keďže šiesta Trnava má rovnaký počet bodov ako oni. Navyše treba dodať, že zo šiestich zvyšných duelov odohrá MFK štyri na domácej pôde. Ďalší plus je ten, že proti Slovanu, Dunajskej Strede a Žiline, trom najlepším tímom v lige, už Michalovce absolvovali obidva zápasy. Postarajú sa o obrovské prekvapenie a postúpia do prvej šestky? Tentokrát majú všetko vo svojich rukách.

Zdroj: denník Šport

Foto: Róbert Andrejov