Čo počas jesene v lige najviac potešilo?

2018-12-12 11:02:38

Skvelé individuálne výkony, tímové výsledky či klubové úspechy sprevádzali aj tento polrok slovenskú klubovú scénu. A tak ako každý rok po skončení jesennej časti Fortuna ligy, aj teraz sa v redakcii portálu ProFutbal.sk vraciame k tomu najpozitívnejšiemu, čo nám posledných pár mesiacov prinieslo. Pozrime sa spoločne na najväčšie plusy, ktoré si prežil slovenský ligový futbal za ostatné obdobie.

Dominantný Slovan

Trikrát druhí, raz tretí. Za posledné štyri roky sa Slovan s problémami dostal aspoň na medailové pozície, tešil sa akurát dvakrát zo zisku pohára. Ako rástla výstavba na Tehelnom poli, tak rástli aj výkony belasých. Jeseň, až na herne nezvládnutú pohárovú Európu a chybu realizačného tímu, ktorá stála klub národný pohár, zvládli perfektne. Tréner Martin Ševela dokázal skĺbiť partiu legionárov a urobil z nich nielen skupinu najdrahších ligových hráčov, ale tím. Aj vďaka tomu Slovan za celú jesennú časť ani raz neprehral a opäť tak pripomína ten slávny a najúspešnejší klub, akým sa v minulosti stal. Ktovie či sa mu podarí napodobniť sezóny 1999/2000 a 2000/2001, v ktorých neprehral v rade rekordných 32 duelov. Aktuálne je to v súčte so záverom minulého ročníka už devätnásť stretnutí.

Konkurencieschopný nováčik

Záver minulej sezóny bol veľmi nejasný, Sereď ako jednoznačný víťaz druhej ligy nedokázala garantovať, že najvyššiu súťaž finančne zvládne a zaradí sa medzi fortunaligistov. Riešili sa všetky možné i nemožné scenáre, od zániku až po predaj licencie. Napokon sa ale nazbierala v klube odvaha a hráči si po postupe mohli užiť najvyššiu súťaž. Domáce zápasy síce museli hrať v Nitre, nakoľko sereďský štadión vo viacerých bodoch nevyhovuje podmienkam Fortuna ligy, i pod Zoborom si však dokázali vystavať svoju pevnosť a pravidelne získavať body. Okrem dvoch päťgólových faciek od Trenčína a Dunajskej Stredy v úvodných siedmich kolách odohrala Sereď všetky kolá vo vyrovnanom duchu a zaslúžene si vopred zaistila majstrovskú šestku. Navyše, nebyť gólu od DAC v 90. minúte, mohla jesennú časť ukončiť skvelou sériou siedmich zápasov bez prehry.

Úspechy na európskom fronte

Pravidelne najsledovanejšia časť sezóny na slovenskej klubovej scéne prichádza počas bojov na európskej scéne. Dunajská Streda v nich počas trénerských rošád veľa vody nenamútila a Slovan tiež nedokázal demonštrovať svoju kvalitu proti viedenskému Rapidu, avšak Trenčín a Trnava náš futbalový národ potešili. Trenčania dokázali odohrať dva skvelé duely proti holandskému favoritovi, najprv rozprášili Feyenoord Rotterdam doma 4:0 a následne vonku vybojovali postup. Spartakovci to posunuli ešte o krok ďalej, v predkolách im prialo šťastie, ktoré futbalovou kvalitou dokázali využiť a postúpiť až do skupinovej fázy Európskej ligy, kde ešte po štyroch kolách teoreticky mohli pomýšľať aj na postup. Svoju skvelú európsku jeseň ukončia vo štvrtok doma proti Fenerbahce.

Verný kanonier

Bývalo zimnou tradíciou, že najlepší strelci slovenskej Fortuna ligy po niekoľkých góloch v osemnásťzápasovej jesennej časti odišli do väčšej súťaže. Zdá sa však, že práve sila Slovanu a odhodlanie jeho vedenia tento zvyk zmení. Pätnásťgólový Andraž Šporar síce, pochopiteľne, nemá núdzu o ponuky zo zahraničia, ani skvelý jesenný individuálny úspech ho zo Slovenska netlačí. „Určite zostanem v Slovane a nikam v zime neodídem,“ povedal pred mesiacom s tým, že chce so Slovanom získať titul. Verme, že podobné ambície majú aj ďalší strelci v poradí - desaťgóloví Žilinčan Boženík a Dunajskostredčan Bayo - aby slovenská súťaž opäť nevypredávala kvalitných kanonierov.

Nadpriemerní brankári

V pozadí za strelcami, no stále veľmi dôležitá súčasť slovenskej súťaže sú brankári. Tí svojimi zákrokmi držia tímy, vyrovnávajú našu ligu a dodávajú jej značnú kvalitu. Prakticky v každom mužstve nájdeme oporu práve medzi troma žrďami. Slovan má reprezentačnú dvojicu Šulla - Greif, nováčik zo Serede skúseného Penksu, Nitra sa spolieha na najlepšieho brankára minulej sezóny Hrošša, Michalovce na stálu jednotku Kiru, Trnavčan Chudý sa presunul z postu dvojky na jednoznačnú oporu, Podbrezová spolieha na harcovníka Kuciaka, ViOn na Krnáča, Senica našla v zahraničí nadpriemerného Tabordu, DAC našiel vo svojich radoch talentovaného Jedličku a Žilina jedného z najlepších brankárov našej súťaže Holeca. Niet divu, že za osemnásť kôl sme na brankárskom poste použili v našej tradičnej zostave kola až desať rôznych mien.

Mladé nádeje

Hoci každoročne prichádza odliv mladých nádejí do zahraničia, aj tentoraz liga pocítila prínos talentovaných futbalistov. Kluby sa neboja dávať príležitosť mladším hráčom, čo sa vypláca ich hre, stúpa renomé súťaže a koniec koncov to pridáva i hráčom na sume. Niekoľko klubov dalo v tomto polroku šancu aj hráčom narodených v 21. storočí, a to napríklad Michalovčan Begala, až štyri štarty si pripísal Podbrezovčan Galčík, slovanista Strelec naskočil do zápasu trikrát a dal gól do siete Žiliny. Z tínedžerov zaujali ešte Zlatomoravčan Švec (18 rokov), Michalovčan Vojtko (18), Žilinčania Anang, Fazlagič (obaja 18) i Boženík (19), Podbrezovčan Mojžiš (19), Nitrania Guláš a Chobot (obaja 19) či Dunajskostredčania Divkovič a posila zo Zemplína Bednár (obaja 19 rokov). Nehovoriac o tom, že naďalej je slovenská dvadsaťjednotka tvorená z drvivej väčšiny hráčmi najvyššej súťaže.

Nová akadémia na svete

Viacero domácich klubov si je dobre vedomých, že práve výchova mladých futbalistov je možno cestou do budúcna a preto aj Dunajská Streda vrámci budovania nového zázemia na Žitnom ostrove myslela i na akadémiu. Práve pre filozofiu mladého kádra, ktorú nastavil súčasný tréner Peter Hyballa, môže byť MOL Football Academy dôležitým dielikom k zloženiu úspechu. Verme, že DAC čoskoro vo svojich podmienkach vychová hráča, na ktorého bude tradične zaplnený štadión právom pyšný. Aktuálne druhý klub ligovej tabuľky sa môže pýšiť fantastickou akadémiou s desiatimi ihriskami, z toho siedmimi s prírodnou trávou, dvojicou vyhrievaných. „Keď sme pred tri a pol rokmi prvýkrát hovorili o vybudovaní akadémie, málokto veril. Dnes máme jednu z najmodernejších akadémií na Slovensku a nemusíme sa hanbiť ani v stredoeurópskom regióne,“ opísal ju majiteľ klubu Oszkár Világi.

Zmena trénerskej garnitúry

Mladý tréner ešte neznamená zlý tréner. Súčasný trend na Slovensku hovorí skôr o opaku. Už dávno zanikli typické presuny ostrieľaných koučov, ktorí sa po konci v jednom tíme okamžite hlásili na lavičke iného mužstva. Aktuálne fortunaligové kluby vložili dôveru práve do slovenských kormidelníkov medzi štyridsať a päťdesiat rokov. Tí prinášajú lige moderný obraz a herný štýl všetkých mužstiev. Vekovou výnimkou sú akurát poslední dvaja nováčikovia, v Nitre sa však tréner Galád automaticky prispôsobil aktuálnej futbalovej moderne, v Seredi zase šesťdesiatročnému Stromšíkovi zdatne sekunduje 41-ročný asistent Lérant. Zmenu garnitúry ešte na jeseň potvrdili v Ružomberku, kde sa kormidla chopil iba 38-ročný Čech David Holoubek a doviedol Liptákov na solídnu štvrtú priečku.

Zdroj: profutbal.sk

Foto: Róbert Andrejov