Aká bola jeseň v podaní MFK Zemplín?

2018-12-22 10:54:32

DENNÍK ŠPORT HODNOTÍ JESEŇ NAŠEJ LIGY 2018/19 7. MIESTO: MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Michalovce ešte tak vysoko a s takým bodovým ziskom nezimovali. Aj ste si povedali: škoda, že sa tá jeseň končí? „Áno, to je pravda. Poriadne sme sa rozbehli v závere. Štyri víťazstvá po sebe sme doteraz nezaznamenali. Rovnako ani taký bodový zisk na jeseň. Z pohľadu zimy a úbytku divákov však už bolo načase, že sme skončili.“ Navyše, je veľká šanca dosiahnuť aj historický výsledok v Slovnaft Cupe. O semifinále zabojujete doma proti Popradu. „To len potvrdzuje úspešnú jeseň. Sme blízko nielen k prvej šestke v lige, ale aj k postupu medzi najlepšie kvarteto v pohári. Sú to pekné méty, ale je to ešte ďaleko. Musíme sa najprv sústrediť na dobrú prípravu.“ Každý tréner verí svojmu mužstvu, no očakávali ste, že jeseň zakončíte až v takej fazóne, keďže po jej polovici ste boli poslední so štyrmi bodmi na konte? „Ak by mi toto niekto povedal, tak by som mu neveril. Najmä preto, že hneď po 9. kole nás čakalo šesť duelov proti mužstvám z minulosezónnej prvej šestky. Teda náročné zápasy a my sme mali veľmi ďaleko k ideálnej pozícii i k psychickej pohode. V nasledujúcich deviatich stretnutiach sme prehrali iba raz. Preto je futbal pekný, lebo prináša takéto chvíle.“ Paradoxne, pred sezónou ste sa skôr oslabili ako posilnili. Postupne odišli štyria hráči základného kádra – Koscelník, Niši, Šimčák, Bednár. Aj tak ste však v hre o prvú šestku. Aký čarovný prútik máte? „Poctivá práca, kvalitný tréningový proces, stopercentný prístup hráčov a ich výkon i srdiečko v zápasoch. Túžili ukázať ľuďom svoju kvalitu. Začiatok nebol ideálny. Hoci výkony neboli zlé, chýbala súhra a najmä góly. Veril som, že raz ten obrat musí prísť.“ Kapitolou samou osebe je kapitán Igor Žofčák. Skúsenosťami mu sekunduje i Blažej Vaščák. Akým prínosom sú títo hráči pre trénera? „Obrovským. Sú predĺženou rukou trénera. Igor je tu už dlhšie, je to líder mužstva, dáva hre myšlienku, vie zadirigovať chlapcov. Je neoceniteľný nielen na ihrisku, ale i v kabíne. Blažej mu výborne sekundoval. Pousmerňoval chlapcov, pridal súbojovosť v zápasoch. Takto to má vyzerať v tíme. Určitá hierarchia musí byť. Som rád, že Igor tu bude aj na jar. Teší ma však, že mladí už začínajú preberať zodpovednosť. To bol náš zámer pri Igorovom angažovaní.“ Uvedomujete si, že momentálne ste v lige najdlhšie slúžiaci tréner v jednom mužstve? „Teraz už áno (smiech). Nesledujem to, ale človeka to poteší."

VYSVEDČENIE MUŽSTVA

HERNÝ PREJAV 2 Michalovčania forsírujú technický futbal. Až na poltuctový výbuch na Slovane v inom zápase nesklamali. Hoci zo začiatku body veľmi nezbierali, vedeli sa dostávať do sľubných šancí, no tie začali premieňať až neskôr a potom prišli aj body. Sympatické je, že MFK Zemplín nie je len domácim tímom, ale zbieral body aj u súperov. DUCH MUŽSTVA 2 Už len to z akého marazmu sa mužstvo dostalo po polovici jesene svedčí o tom, že v tíme panuje zdravý duch. Mladí kmeňoví hráči i futbalisti na hosťovaní sa zomkli a zrazu proti favoritom stvárali divy – doma s Ružomberkom z 0:2 na 2:2, v Žiline taktiež prehrávali 0:2 a dotiahli na 2:2, doma s DAC z 0:1 na 2:1. OFENZÍVA 2 Zverenci Antona Šoltisa sa dlho borili s koncovkou. Efektivita bola žalostná, no postupne sa začali presadzovať a nakoniec sa po jeseni môžu pochváliť šiestou najlepšou ofenzívou v súťaži. Žiadny kanonier však nesvieti v popredí. Práve naopak, o 24 gólov sa zaslúžilo prakticky celé mužstvo – skórovalo až 13 hráčov. DEFENZÍVA 2 Spočiatku to v nej riadne vŕzgalo, no neskôr sa mladíci zžili a už im to klapalo oveľa lepšie. Za celú jeseň si zaslúži absolutórium brankár Kira. Príjemným prekvapením boli výkony Vojtka na ľavej strane obrany a najmä urasteného stopéra Beskorovajného. Ukázal veľký progres. TRÉNER 1 Anton Šoltis prevzal Michalovce po Stanislavovi Grigovi začiatkom júna 2016. V klube teda absolvoval tretiu jeseň v pozícii hlavného trénera a vždy sa s mužstvom zlepšoval. Je niekedy až neuveriteľné, čo dokáže vytiahnuť z mladých hráčov. Jeho prínos pre mužstvo je značný. CELKOVÁ ZNÁMKA 2 Na skromné pomery Michaloviec je jeseň pre tento klub priam výstavná. A práve cez túto optiku sme sa priklonili k výslednej známke. Byť v hre o prvú šestku je viac než sympatický počin jediného zástupcu z východu Slovenska.

UDIALO SA POČAS JESENE

ÚSPEŠNÍ AJ V POHÁRI Michalovčania sa v predminulej sezóne dostali až do semifinále Slovnaft Cupu, keď vypadli s neskorším víťazom Slovanom Bratislava. V tejto edícii majú našliapnuté minimálne k vyrovnaniu historického úspechu. Vo štvrťfinále na jar privítajú v domácom zápase Poprad a určite urobia maximum, aby postúpili do semifinále. BEZ ČERVENEJ KARTY Rozhodcovia ukázali 19 červených kariet, no iba Michalovce nemali na jeseň žiadneho vylúčeného hráča. Zo 457 žltých kariet videli Zemplínčania 34, čo je štvrtý najnižší počet v lige. Z tohto pohľadu teda Michalovčania patrili medzi najslušnejšie tímy v súťaži. ŠOKUJÚCI OBRAT Zemplínčania za pochodu dopĺňali mužstvo a bolo to vidieť na začiatku súťaže. Po polovici jesene získali iba 4 body a krčili sa na poslednom mieste v tabuľke. V ďalších deviatich stretnutiach však prehrali len raz a získali 20 bodov!

Zdroj: denník Šport