Prestížny turnaj Michalovce Cup sa vracia

2019-01-01 16:11:03

Už sú to štyri roky, čo sa naposledy uskutočnil mládežnícky futbalový turnaj Michalovce Cup. Na prestížnom podujatí počas jeho päťročnej histórie štartovali okrem Legie Varšava, Šachtaru Doneck alebo Valencie aj také veľkokluby ako Real Madrid, FC Barcelona či Juventus Turín.

Vyzerá to tak, že tradícia tohto turnaja, ktorý prvýkrát vypredal zrekonštruovaný michalovský stánok, sa v budúcom roku opäť obnoví. Metropola Zemplína získala nedávno titul Európske mesto športu 2019 a turnaj Michalovce Cup má byť jedným zo športových ťahákov v meste počas najbližších dvanástich mesiacov.

Lanária Španielov či Nemcov

Dorastenecký turnaj pri Laborci nenápadne vznikol v roku 2010, kedy sa uskutočnil jeho prvý ročník. Ešte bez tímov zvučných mien sa hral v dvoch kategóriách (U17 a U19) a v chladnom mesiaci február. Postupne však získaval na vážnosti a organizátori dokázali na východ Slovenska pritiahnuť top kluby, ktoré patria medzi svetovú špičku. Turnaj už trval štyri dni a presunuli ho na august. Veď ktorý veľkoklub by už prišiel hrať do takej zimy...

Vrcholom bol doteraz posledný piaty ročník, počas ktorého bolo na programe aj slávne El Clásico, teda súboj medzi veľkými rivalmi Realom Madrid a FC Barcelona. Od roku 2015 sa však kvôli nedostatku financií jeho história písať prestala. Teraz by sa to malo zmeniť.

„Oslovili sme viacero klubov, ktoré by sme radi privítali v Michalovciach. Chceme na turnaj opäť pritiahnuť špičkové tímy, sme v spojení so zástupcami viacerých klubov vrátane Španielska, Nemecka či Anglicka. Hrať by sa znovu malo v auguste a v kategórii U17,“ prezradil športový riaditeľ MFK Zemplín Marek Zahorčák.

Ten intenzívne rokuje aj s predstaviteľmi španielskych gigantov Realu a Barcelony. „Uvidíme, či aspoň jeden z týchto veľkoklubov dotiahneme na turnaj. Ich tímy sú veľmi žiadané po celom svete a program majú nabitý už rok dopredu,“ uviedol Zahorčák.

Aleňa už hráva po boku Messiho

Na uplynulých ročníkoch Michalovce Cupu štartovali neznámi mladíci, z ktorých však za pár rokov vyrástli výborní futbalisti. Napríklad na poslednom ročníku turnaja bol za najlepšieho hráča vyhlásený stredopoliar FC Barcelona Carles Aleňa, ktorý je považovaný za nástupcu Andrésa Iniestu. Iba 20-ročný tvorca hry si pred pár týždňami otvoril strelecký účet v La Lige a na jeho premiérový gól mu prihrával hviezdny Lionel Messi.

„Najvyššiu španielsku súťaž pravidelne hrávajú už aj Carlos Soler vo Valencii, Borja Mayoral v Levante, Óscar Rodríguez v Leganés či Marc Cucurella v Eibare. Ide všetko o bývalých mládežníckych reprezentantov Španielska, ktorí majú pred sebou skvelú budúcnosť,“ vymenoval zaujímavé mená Zahorčák.

Veľký talent je aj pravý obranca Achraf Hakimi, kmeňový hráč Realu Madrid. Marocký reprezentant, ktorý si zahral aj na tohtoročnom svetovom šampionáte v Rusku, je aktuálne na hosťovaní v Borussii Dortmund, u lídra nemeckej Bundesligy, kde je stabilným členom základnej zostavy.

„Čo sa týka ďalších hráčov, ktorí behali po michalovskom trávniku, tak spomenúť môžem ešte ľavého obrancu Toniho Latu z Valencie či ofenzívneho stredopoliara Tomasza Kapustku, ktorý je momentálne v belgickom Leuvene a za poľskú reprezentáciu nastúpil už 14-krát. Zabudnúť nemôžem ani na člena španielskej 21-tky, podhrotového útočníka Daniho Olma, ktorý vyrastal v Barcelone a teraz pôsobí chorvátskom Diname Záhreb,“ dodal Zahorčák.

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov