V rozlúčke prehra na Žitnom ostrove

2019-05-24 20:07:12

Súťažný ročník 2018/19 zakončili futbalisti MFK Zemplín Michalovce vysokou prehrou. V zápase posledného 10. kola prvoligovej nadstavby o titul neuspeli na trávniku vicemajstrovskej Dunajskej Stredy, kde zaknihovali porážku 0:5.

Zverenci kormidelníka Antona Šoltisa obsadili vo svojej štvrtej sezóne medzi elitou výbornú piatu priečku, čo je najlepším výsledkom v histórii michalovského futbalu.

Úvodná štvrťhodina stretnutia nepriniesla žiaden vzruch na jednej či druhej strane. Až v 17. minúte prišla prvá nebezpečnejšia ofenzívna akcia domácich, ktorú po ľavom krídle rozbiehal Čmelík, dostal sa až do šestnástky, kde ho podrazil M. Kolesár a rozhodca Michalian bez váhania ukázal na biely bod. Pokutový kop bezpečne premenil Koštrna, ktorý poslal svoj tím do vedenia - 1:0. O päť minút neskôr zahrával rohový kop Ronan a nedôrazne bránený Kone hlavou pridal druhý gól DAC - 2:0. Michalovčania boli vpredu úplne bezzubí, ich jedinú strelu vyslal v 29. minúte Kountouriotis, ktorý však z 25 metrov poslal loptu vedľa pravej žrde. Hra bola jasne v réžii vicemajstra, ktorý sa krátko pred odchodom do kabín radoval ešte raz. Stredom michalovskej obrany sa predral Taiwo, brankár Bieszczad ho v šestnástke zastavil nedovolene a druhý nariadený kop v prospech domácich tentoraz premenil sám faulovaný - 3:0.

Do druhého polčasu vstúpili Michalovčania aktívne, ale ich snahu vrátiť sa do zápasu definitívne zahatala obrovská chyba Špiriaka v 52. minúte, ktorú potrestal Taiwo - 4:0. "Šoltisovci" odpovedali štandardkou Turíka, z ktorej však nezapršalo. Po hodine hry z dobrej pozície vypálil nad domáci K. Vida a v 64. minúte len tesne minul bránu Čmelík. O ďalšie štyri minúty vytiahol Bieszczad famózny zákrok proti K. Vidovi a následne zneškodnil aj dorážku Čmelíka, ale krátko na to už nemal šancu na zakončenie Koneho - 5:0. V závere sa snažili Zemplínčania aspoň kozmeticky upraviť výsledok a vypracovali si aj dve tutovky. Najprv v 85. minúte Diarra v obrovskej šanci premrhal ideálny moment na zakončenie a v 89. minúte po akcii dorastencov Trusu a Hovhannisyana druhý menovaný hlavou opečiatkoval brvno.

FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce 5:0 (3:0)

Góly: 18. Koštrna (11 m), 23. a 69. S. Kone, 40. a 52. Taiwo (1 z 11 m)

ŽK: 40. Bieszczad, 79. Špiriak (obaja Michalovce)

Rozhodovali: Michlian - Kováč, Jenčura; 10294 divákov

FC DAC 1094: Jedlička - Koštrna, Šatka, S. Kone, M. Vida (87. Šimčák) - Huk - Ronan, Kalmár (87. L. Nagy) - Čmelík, Taiwo, K. Vida (90+. Baumgartner)

MFK ZEMPLÍN: Bieszczad - M. Kolesár, Špiriak, Grič, M. Vojtko - Casado - A. Diarra, Turík, P. Kolesár (46. M. Trusa), Kountouriotis (80. Mavretič) - Sulley (56. Hovhannisyan)

Hlasy trénerov:

Peter Hyballa, tréner DAC: "Taktickú analýzu teraz vynecháme, aj tak sa ťažko hľadajú slová. Zápas bol v našej dominancii, po dvoch prehrách sme si to takto predstavovali. Vedeli sme, že bude plný štadión, a za to sme radi. Chcem poďakovať novinárom, fanúšikom, trénerom súperov. Som šťastný a unavený, bola to náročná a únavná sezóna."

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Nie je dnes čo hodnotiť, ostali sme v autobuse. Prílišný rešpekt, prílišná bojazlivosť, veľmi ľahké straty lôpt, málo agresivity. Z mojej strany nie je čo hodnotiť. Môžem len pogratulovať súperovi k dobrému výkonu a k víťazstvu. Tento zápas nám nevyšiel, ale so sezónou je spokojnosť."

Foto: Róbert Andrejov