Historickú sezónu by rád ešte vylepšil

2019-06-14 10:01:26

Futbalisti Michaloviec obsadili v uplynulom fortunaligovom ročníku 5. miesto, navyše postúpili do semifinále Slovnaft Cupu. Zemplínčania zažili najúspešnejšiu sezónu v klubových dejinách. Svoj diel na úspechu kolektívu má aj stredopoliar Peter Kolesár (20). „Prežili sme výnimočné obdobie, no veríme, že v našich silách je posunúť sa ešte ďalej,“ povedal v našom rozhovore talentovaný futbalista, ktorého sme zastihli krátko po skončení zrazu reprezentácie do 21 rokov. V základnej zostave bol v obidvoch júnových zápasoch, prispel k demontáži Arménska (6:0) v Žiari nad Hronom a nastúpil aj pri prehre 1:2 s Čechmi v Rakúsku.

Nominácia do národného tímu do 21 rokov vám oddialila dovolenku. Ako ste prijali pozvánku od trénera Adriána Guľu?
Určite ma to potešilo. Tešil som sa na zraz, na spoluhráčov aj na zápasy s kvalitnými protivníkmi. Ani na chvíľu mi nenapadlo, že som už mohol mať voľno. Po skončení sezóny som sa pripravoval na reprezentáciu.

Čakali ste, že dostanete šancu v základnej zostave v obidvoch zápasoch?
Príjemne ma prekvapilo, koľko som dostal priestoru na ihrisku. Som rád, že som dostal takúto šancu. V obidvoch dueloch som odohral viac ako hodinu, a to sa v prípravných zápasoch hráči striedajú častejšie. Som veľmi rád.

Ako ste si užili debakel do siete Arménska?
Podali sme výborný tímový výkon. Vysoké víťazstvo je absolútne zaslúžené. Ukázali sme kvalitu. Čo sa týka osobného pohľadu, verím, že som trénera potešil, hoci som nehral na svojom typickom poste.

Ako sa vám hralo proti Čechom?
Výsledkovo nám tento zápas nevyšiel. V priebehu stretnutia sme však ukázali, že máme na čom stavať v kvalifikácii. Mali sme dobré momenty. Potrebujeme ďalej pracovať na detailoch. Prehra nás môže posunúť dopredu. Je dobré, keď v príprave odhalíte chyby, ktoré môžete odstrániť. Česko malo veľmi dobré mužstvo, ale my sme veľmi nezaostávali. Urobili sme dve chyby, po ktorých sme inkasovali. Súper nebol výrazne lepší, my sme mu víťazstvo ponúkli.

Júnový dvojzápas bol už generálkou na kvalifikáciu. Aká partia sa vytvorila v tíme?
Kolektív je super. Rozumieme si a keď príde niekto nový, rýchlo zapadne. Tvoríme naozaj výbornú partiu na ihrisku aj mimo neho. Verím, že nám to pomôže aj v kvalifikácii. Chceme držať spolu, ísť od zápasu k zápasu a víťaziť.

Aká je spolupráca s trénerom Adriánom Guľom?
Mne sa páči jeho štýl práce a aj futbal, ktorý preferuje. Nielen tréner, ale celý realizačný tím, sa nám snaží pomáhať. Všetci nám ukazujú, akým spôsobom môžeme napredovať. Máme super trénera a verím, že aj vďaka jeho pomoci dokážeme postúpiť na majstrovstvá Európy. Je to náš jednoznačný cieľ.

Odvaha v kvalifikácii vám teda nebude chýbať?
Určite nie. Veríme si. Máme na čom stavať. V príprave sme ukázali niekoľko skvelých momentov.

Čo hovoríte na to, čo všetko ste v tejto sezóne dosiahli v Michalovciach?
Začiatok bol taký…, aký bol. Mali sme málo bodov a každý nás odpisoval. V 10. kole sme však dokázali remizovať v Ružomberku, zapli sme a začalo sa nám dariť. Priklonila sa k nám aj šťastena. Zaslúžene sme si vybojovali miesto v prvej šestke a hrali sme pekný futbal. Niekedy sme možno nepremieňali šance, ale náš mladý kolektív napokon dosiahol veľký úspech pre michalovský futbal.

Dlho ste sa krčili na poslednom mieste tabuľky, no ani vtedy ste nechceli prestať hrať odvážny a ofenzívny futbal. Bolo dôležité, že ste o sebe nezapochybovali?
Verili sme si, lebo sme na tom každý deň pracovali. Tréner nechcel uhnúť z nastolenej filozofie a my sme išli za ním. Áno, v úvode nám chýbalo aj šťastie, nepremieňali sme šance a súperi nás tvrdo trestali. Potom sa nám však začalo dariť, na ihrisku si to sadlo a formu sme si potom udržali v podstate až do posledného kola.

Jediná vec, ktorá vás mrzí, je neúspešné semifinále Slovnaft Cupu so Žilinou?
Je to tak. Nezvládli sme domácu odvetu. Vonku sme podali dobrý výkon a priniesli sme si domov sľubnú remízu 1:1. Škoda, že sme doma prehrali a ušlo nám finále. Bol to vyrovnaný zápas, ale rozhodujú góly. Žilina vyhrala 2:0 a postúpila. Nemali sme spáliť šance. Škrelo nás to veľmi dlho. Po dobrom zápase vonku sme si verili, no nevyšlo to. Čo už… Sezóna bola aj tak skutočne dobrá.

Zlepšovať sa dá stále, takže ďalšia bude už pohárová?
Vždy je potenciál zlepšovať sa. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia. Prípravu začíname v pondelok, sám som zvedavý, aké zmeny nastanú. Určite chceme vytvoriť dobrú partiu a pokúsiť sa ešte vylepšiť výsledky z predchádzajúcej sezóny. Bude to ťažké, ale úspech sa dá dosiahnuť aj v skromných michalovských podmienkach. Verím, že na to máme a spolu to dokážeme.

O trénera Antona Šoltisa je záujem. V šatni by vás veľmi mrzelo, keby vás opustil?
To je futbal a každý sa chce posúvať. Nielen hráči túžia pôsobiť vo väčších kluboch a v silnejších súťažiach. Ak odíde, zagratulujeme mu. Zaslúži si to za všetko, čo v Michalovciach spravil. Ak zostane, budeme radi a pokúsime sa skončiť ešte lepšie ako v poslednej sezóne. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie.

Igor Žofčák predĺžil zmluvu a bude pokračovať v Michalovciach aj na jeseň. Čím je prospešný pre tím?
Všetkým. Je to osobnosť na ihrisku aj mimo neho. Nám mladým veľmi pomáha. Myslím si, že je to obrovský prínos pre mužstvo, máme sa od koho učiť. Je to nielen skvelý futbalista, ale aj človek.

Čo najmä si od neho môžete zobrať?
Jeho kariéra predstavuje pre nás všetkých príklad, ktorý môžeme nasledovať. Stále nám prízvukuje, aby sme na sebe makali a niečo dosiahli. Snaží sa nám odovzdať skúsenosti, aby sme sa z Michaloviec posunuli ďalej a vrátili sa domov na záver úspešnej kariéry. Hovorí nám, ako funguje futbal inde a opakuje nám, že môžeme byť súčasťou toho celého. Som rád, že nám pomáha na ihrisku aj v šatni. Je to fakt skvelý človek.

Aké sú vaše futbalové sny?
Sny mám naozaj veľké. V prvom rade sa chcem posunúť do silnejšej súťaže. Momentálne som však hráč Michaloviec, pre ktoré odovzdám všetko. Ako každý mladý hráč snívam o veľkých kluboch, ale za svojimi cieľmi treba ísť postupne. Rád by som sa posunul do tímu, ktorý by predstavoval pre mňa vhodnú medzizastávku a kde by som mohol pravidelne hrávať.

O akej súťaži snívate?
O španielskej La Lige. Mám rád kombinačný futbal na veľa prihrávok. Je to môj sen.

Lobotka, Mazáň aj Valjent v Španielsku hrávajú, a to aj vďaka úspechu reprezentácie do 21 rokov, ktorej boli súčasťou. Dá sa to…
Samozrejme, chcel by som ísť v ich stopách, ale dnes to cítim tak, že potrebujem medzizastávku, kde by som mohol výrazne napredovať a zbierať skúsenosti. Som mladý, verím si a som pripravený na nové výzvy. Verím, že raz príde zaujímavá ponuka pre mňa aj pre klub.

NIE SÚ BRATIA, ALE NAJLEPŠÍ KAMARÁTI

V tíme Michaloviec pôsobia dvaja Kolesárovci. Okrem stredopoliara Petra hráva za MFK Zemplín aj obranca Martin, ktorý je ani nie o rok starší. Obaja sú navyše rodáci z Trebišova. „Nie sme priami rodinní príslušníci, len vzdialená rodina. Martin je však ako môj brat, pretože sme najlepší kamaráti,“ povedal Peter Kolesár a dodal: „Mnohí si možno myslia, že sme bratia, ale nie je to tak. V rodnom Trebišove vedia, že sme kamaráti, ktorí spolu trávia veľa času. Keby sme však boli rodina, naše vzťahy by neboli iné, sú totiž veľmi dobré.“

Spomedzi Kolesárovcov dokázal zatiaľ viac upútať mladší Peter, podľa ktorého má však aj jeho kamarát Martin pred sebou zaujímavú kariéru. „Hrá na inom poste a má to trochu ťažšie, keďže nedostáva od trénera toľko príležitostí ako ja. Myslím si, že na to má. Obaja na sebe pracujeme a nepochybujem, že sa Martin presadí a bude hrávať podstatne častejšie,“ dodal Peter Kolesár.

Zdroj: fortunaliga.sk

Foto: Róbert Andrejov