V Liberci tuho bojuje o miesto v zostave

2020-01-07 19:21:21

V tretej sezóne medzi elitou bol Martin Koscelník s ôsmimi zásahmi najlepším strelcom michalovského MFK Zemplín. Žiadnemu hráčovi žlto-modrých sa doteraz nepodarilo v jednom ročníku jeho rekord ani len vyrovnať. Výkonmi upútal českého prvoligistu z Liberca, s ktorým v júni 2018 podpísal trojročný kontrakt. Premiérová sezóna za hranicami bola pre rodáka z Vranova nad Topľou, ktorý však odmalička býval v Humennom, ozaj vydarená. Počas nej odohral v najvyššej českej súťaži 23 duelov, viac než polovicu v základnej jedenástke. A hneď po troch mesiacoch od prestupu si aj otvoril strelecký účet v lige, keď sa presadil do siete Sigmy Olomouc. V aktuálnom ročníku už „Kosťo“ nemá toľko dôvodov na úsmev ako vlani. V jesennej časti si pripísal iba šesť ligových štartov, ten posledný ešte v septembri. Čo sa skrýva za jeho absenciou v zostave Slovana?

Ťažké obdobie na psychiku

Našťastie, nie je za tým žiadne zranenie alebo iné zdravotné patálie. V lete došlo v Liberci k zmene na trénerskom poste, keď Slováka Zsolta Hornyáka, ktorému asistoval Branislav Sokoli, bývalý Koscelníkov kouč v michalovskom doraste, nahradil Pavel Hoftych. Niekdajší tréner či generálny manažér Spartaka Trnava odsunul bojovníka na pohľadanie na vedľajšiu koľaj. „Spočiatku to vôbec nevyzeralo zle. V príprave som nastupoval a odohral som aj celý úvodný zápas sezóny v Ostrave. Potom sa to však otočilo. Taký je však futbal, nič s tým nespravím. Musím iba ďalej poctivo makať,“ rozhovoril sa pravonohý krídelník, ktorý je využiteľný nielen na kraji zálohy, ale aj obrany. Priznáva, že po psychickej stránke nezažíval najideálnejšie obdobie. Ani sa mu niet čo čudovať, veď žiadneho zdravého futbalistu vysedávanie na lavičke neteší. „V prvej sezóne som nastupoval viac-menej pravidelne a dúfal som, že v tej druhej sa moja minutáž ešte zvýši, ale opak bol pravdou. Psychicky to nebolo ľahké, no nepoddával som sa. Stále som tvrdo pracoval, lebo som vedel, že nato mám. Šanca však neprichádzala,“ smutne skonštatoval.

Ani pohárové góly nepomohli

Slabou náplasťou boli pre Koscelníka štarty v pohárovej súťaži. V oboch zápasoch – proti Mariánskym Lázňam a Prostějovu – bol na ihrisku do záverečného hvizdu a zakaždým sa presadil aj gólovo. „Som rád, že príležitosť som dostal aspoň v týchto súbojoch. Veril som, že mi pomôžu k tomu, aby som sa prepracoval do zostavy aj pre ligové stretnutia, čo sa však nestalo. Ale aspoň som si zahral, pre mňa to bolo veľmi dôležité.“ Napriek ťažkej situácii sa odchovanec humenského futbalu, ktorý však od pätnástich rokov pôsobil v Michalovciach, bude hlásiť na zraze zimnej prípravy libereckého Slovana. Ten je naplánovaný na nedeľu 5. januára, keď hráči absolvujú úvodné testy. „Zatiaľ zostávam v Liberci a počas prípravy sa uvidí, čo ďalej,“ reagoval bývalý mládežnícky reprezentant na otázku, či na severe Čiech zostane aj naďalej. „Keď sa moja pozícia v mužstve nezmení, určite by som privítal aj nejaké hosťovanie, pretože v mojom veku potrebujem hrávať. To je môj hlavný cieľ do jarnej časti. Ako som už spomenul, budem poctivo makať a čakať na šancu,“ zdupľoval 24-ročný futbalista.

Dianie v bývalých kluboch poctivo sleduje

Koscelník ani po odchode za hranice na svojho bývalého zamestnávateľa nezanevrel a michalovské účinkovanie v najvyššej súťaži poctivo sleduje. „Neujde mi žiadny ich výsledok, pretože v mobile mi hneď vyskočí, keď s niekým hrajú. Viem, že v závere jesene zmenili trénera. Pod vedením Jozefa Majoroša zakaždým bodovali naplno a ani neinkasovali, čo ma veľmi teší. O dianí v klube som sa osobne bavil aj s Igorom Žofčákom či Dodom Turíkom, s ktorými som sa stretol. Prehľad mám teda veľmi dobrý,“ usmial sa. Dôkladne sa nezaujíma iba o MFK Zemplín, ale aj o klub sídliaci v meste, v ktorom má trvalý pobyt – FK Humenné. „Bol som sa pozrieť aj na jeden ich zápas. Som rád, že konečne sa humenský futbal dvíha. Verím, že čoskoro bude klub hrať v takej súťaži, do ktorej patrí a ktorú si zaslúži,“ dodal Koscelník, ktorý nedávne sviatočné obdobie strávil pod Vihorlatom. „Často sa domov nedostanem, maximálne tak štyrikrát do roka, takže o to viac som si sviatky v kruhu rodiny a kamarátov užil.“

Zdroj: denník Korzár

Foto: Jaroslav Appeltauer