V Poľsku našiel prvoligové podmienky

2020-01-23 13:04:17

V prvom tíme Michaloviec debutoval už ako 16-ročný a rýchlo sa zaradil medzi opory mužstva. Bol pri historickom postupe MFK Zemplín do najvyššej súťaže a v premiérovej sezóne medzi elitou sa so siedmimi gólmi stal najlepším strelcom nováčika. Materský klub definitívne opustil v lete 2017, keď prestúpil do Ružomberka. Pod Čebraťom strávil poldruha sezóny, avšak výraznejšie sa tam nedokázal presadiť. Vlani v zime odišiel na polročné hosťovanie do Znojma a po návrate predčasne rozviazal kontrakt s Ružomberkom. Odvtedy o ňom takmer nepočuť. Reč je o futbalistovi Dominikovi Kuncovi, ktorý sa v uplynulom období vytratil z očí fanúšikov. Čo je s ním?

Hrávajú na 15-tisícovom štadióne

Futbalový osud zavial rodáka z Humenného, pochádzajúceho však zo Strážskeho, k našim severným susedom. V auguste minulého roku si tľapol s funkcionármi poľského Motoru Lublin. „V lete sa mi ozval jeden manažér s tým, že v klube majú o mňa záujem. Najprv som tam veľmi nechcel ísť, pretože sa jednalo o nižšiu súťaž, ale povedal mi, nech si to prídem pozrieť. Že vraj sú tam výborné podmienky, štadión a všetko okolo toho. Nakoniec som tam šiel na zdravotné testy a po nich aj podpísal ročný kontrakt,“ začal debatu Kunca. Zakotvil tak v tíme hrajúcom štvrtú najvyššiu súťaž v Poľsku. Mnohí si povedia, že sa poriadne „zakopal“. Dominik však okamžite tieto tvrdenia vyvrátil. „Mám približne rovnaké podmienky ako v Ružomberku. Klub funguje na profesionálnej báze, domáce zápasy hrávame pod umelým osvetlením na krásnom štadióne s kapacitou vyše 15-tisíc miest na sedenie. Nebudem preháňať, keď poviem, že podmienky máme také, ako kluby v Ekstraklase,“ skonštatoval. Pre zaujímavosť, najvyššia návšteva (14 911 divákov) na lublinskom štadióne od jeho otvorenia pred vyše piatimi rokmi bola v júni 2017 na zápase ME hráčov do 21 rokov medzi domácim výberom a Slovenskom, ktorý vyhrali naši mladíci 2:1.

Ambície sú vysoké, chcú postúpiť

Bývalý mládežnícky reprezentant vôbec neľutuje, že vkročil do tejto rieky. V jeseni nevynechal ani jeden zápas a zaznamenal päť gólov. Aj mužstvu, v ktorom je jediný legionár, sa darí a po polovici súťaže mu patrí tretie miesto len vinou horšieho skóre za rezervou Korony Kielce a Nowou Hutou „Ambície sú vysoké, chceme postúpiť do vyššej súťaže. Ak sa nám to podarí, automaticky sa mi predĺži zmluva o ďalší rok. V kádri je viacero hráčov, ktorí okúsili Ekstraklasu aj prvú ligu. Servis okolo tímu je tiež na špičkovej úrovni, máme dvoch masérov i kondičného trénera.“ A čo samotná súťaž, akú má kvalitu? „Väčšina mužstiev funguje na profesionálnej úrovni. Len zopár je takých, v ktorých hráči chodia aj do práce. Čakal som, že to bude horšia liga, ale zápasy majú dobrú úroveň, predsa len mužstvá pravidelne trénujú. V zápasoch zväčša diktujeme tempo my, hráme technický ofenzívny futbal a doma sa nám darí víťaziť. Vonku sa nám hrá ťažšie, súperi sa na nás vždy chcú vytiahnuť, keďže Lublin je veľké krajské mesto,“ uviedol Kunca, ktorému sa veľmi páči aj život v tomto 300-tisícovom meste.

Myslel si, že poľština je ľahšia

Pod vedením trénera Miroslawa Hajda nastupuje pri rozostavení 4-3-3 prevažne na krídle, párkrát sa mu ušlo aj miesto na hrote útoku. Na domáce stretnutia podľa jeho slov chodí v priemere cez tri tisíc divákov. „Na Koronu Kielce však prišlo dokonca takmer štyri a pol tisíc ľudí. Fanúšikovia sú tam skvelí, chodia nás povzbudzovať aj vonku. Pravidelne okolo tristo.“ Dvadsaťsedemročnému Zemplínčanovi vyšiel v jeseni najviac duel na pôde Hetmanu Zamosc, proti ktorému zaznamenal hetrik. Keď na pozápasovej tlačovke ako prvá hviezda zápasu vystúpil pred novinárov, prekvapil výbornou poľštinou. „Veľa slovíčok sa na mňa nalepilo v kabíne, ale pozeral som aj dosť poľských videí. Neskôr som spolu s priateľkou začal chodiť aj na doučovanie. Absolvovali sme asi osem lekcií. Myslel som si, že to bude ľahší jazyk, ale rozumiem už všetkému,“ prezradil Dominik, ktorý si v lete 2014 vyskúšal aj krátku anabázu v Podbrezovej, kde však vydržal iba niečo vyše mesiaca.

V hre bol aj návrat domov

Pred odchodom do Poľska hosťoval Kunca v druholigovom českom tíme 1. SC Znojmo, kde ho dotiahol jeho bývalý tréner z Michaloviec František Šturma. „Pre mňa to bol dobrý polrok, pretože konečne som pravidelne hrával. Vynechal som iba jeden zápas, aj to kvôli trestu. Zaznamenal som nejaké góly aj asistencie. Bohužiaľ, nesplnili sme cieľ a vypadli sme do tretej ligy. Toto bolo jediné negatívum tohto pôsobenia, ale ja som veľmi rád, že som tam mohol pôsobiť. Pomohlo mi to.“ V lete sa vrátil do Ružomberka, ale trénoval iba s rezervou, preto sa s MFK dohodol na rozviazaní zmluvy pôvodne platnej do júna 2020. Začal sa teda obzerať po novom pôsobisku. V hre bol aj návrat do materského MFK Zemplín „Volal mi športový riaditeľ Marek Zahorčák. Ja som bol tejto možnosti naklonený, ale potom sa mi už neozval, ani neviem, kde to padlo. Ozvala sa mi aj Nitra, avšak vtedy tam bola nejasná situácia, čakalo sa na príchod nového investora, takže aj z toho zišlo.“ Na klub, v ktorom prežil najväčšiu časť svojej kariéry, nedá dopustiť a o jeho prvoligové účinkovanie sa stále zaujíma. „V Michalovciach som vyrastal a mám k nim nejaký vzťah. Naďalej sledujem, ako sa chlapcom darí, zo starej partie sú v mužstve ešte Turík, Kira či Danko. Vždy keď môžem, tak si ich zápasy pozriem v televízii. Fandím im a verím, že postúpia do hornej šestky,“ dodal Kunca, ktorý sa nedávno zasnúbil a v septembri plánuje svadbu.

Zdroj: denník Korzár

Foto: motorlublin.eu