Llazaros Rota prestúpil do Holandska

2020-02-01 13:09:37

Turecké teplo je minulosťou, znovu si musia zvykať na slovenskú zimu. Desaťdňové sústredenie prvoligových futbalistov Michaloviec sa skončilo. Od postupu do najvyššej súťaže v roku 2015 si prípravu na jarnú časť spestrili herným sústredením pri mori iba druhýkrát. Počas premiérovej sezóny vo Fortuna lige boli za éry trénera Stanislava Grigu v španielskom Alicante, teraz pod vedením lodivoda Jozefa Majoroša v tureckom Beleku. Na spiatočnej ceste bola michalovská výprava ochudobnená o jedného člena. Ešte v priebehu sústredenia odišiel Llazaros Rota, ktorý v piatok predpoludním spečatil svoj prestup do klubu Fortuna Sittard.

Na obzore náhrada, riešia aj stopéra

Keďže odchod albánskeho pravého obrancu sa riešil už niekoľko týždňov, za mužstvo od Laborca už v posledných štyroch prípravných dueloch ani nenastúpil, aby sa nezranil. Dvadsaťdvaročný Rota, ktorý sa po príchode z Trebišova v priebehu poldruha roka vypracoval na veľkú oporu žlto-modrých, podpísal po úspešne zvládnutých lekárskych testoch s aktuálne štrnástym tímom Eredivisie, najvyššej holandskej súťaže, kontrakt do leta 2023. Jozef Majoroš teda prišiel o jedného z ťahúňov mužstva, ktorý bol nielen pilierom defenzívy, ale zároveň výrazne podporoval aj ofenzívu. Predstavoval skrátka moderný typ obrancu. Podľa informácií z klubovej kuchyne, Zemplínčania intenzívne hľadajú za Rotu náhradu, keďže na tento post im zostal iba Martin Kolesár. Ako sme sa dozvedeli, možno už v najbližších hodinách pribudne do kádra nová posila na pravý kraj obrany. Okrem toho vedenie klubu pracuje aj na vystužení stopérskeho postu, pretože po zranení Šimona Kozáka má prvoligista v strede defenzívy k dispozícii iba Španielov Carrilla a Solera.

Sústredenie dopadlo výborne

Pred Michalovčanmi sú posledné dva týždne prípravy, ktoré už strávia iba v domácom prostredí a počas nej absolvujú generálku s druholigovým FC Košice (v sobotu 8. februára). Práve skončené turecké sústredenie si kormidelník MFK Zemplín pochvaľoval. „Našli sme tam výborné podmienky na trénovanie a tiež aj počasie bolo veľmi dobré. Samozrejme, vyskytli sa aj nejaké detaily, ktoré mohli byť lepšie. Do Turecka sme išli hlavne kvôli tomu, aby sme odohrali zápasy s kvalitnými zahraničnými súpermi. A musím povedať, že to boli výborné previerky,“ uviedol Majoroš, ktorého tešia pokroky rekonvalescentov Diarru a Trusu, na druhej strane mu však vrásky na čele robia zranenia Kozáka, Popovitsa a Kvoceru. „Do posledného duelu proti Austrii Viedeň navyše nemohol naskočiť ani Turík, ktorý sa necítil dobre. Kozáka ešte čakajú vyšetrenia zraneného kolena, ale ostatní traja by sa od pondelka mali zapojiť do tréningového procesu." V Beleku videl Majoroš prvýkrát v akcii dve nové tváre v kádri, 19-ročného stredného záložníka Georgiosa Neofytidisa z Olympiakosu Pireus a o rok mladšieho ľavého obrancu Alejandra Méndeza Garcíu z CD Alcoyano. Ako na neho zapôsobili? „Neofytidis je grécky reprezentant do 19 rokov, trénoval už s prvým tímom Olympiakosu a je vidieť, že má kvalitu. Individuálne aj pohybovo je na vysokej úrovni. Musí sa však zohrať s kolektívom a zžiť so systémom, ktorý chceme hrať. Méndez je mladý a perspektívny hráč do budúcnosti, keďže vekom je stále iba dorastenec. Má rýchlosť, techniku a výbornú ľavú nohu. Verím, že obaja sa u nás rýchlo adaptujú a budú platnými hráčmi.“

Zdroj: denník Korzár

Foto: fortunasittard.nl