Zabojuje Sidibé o korunu kráľa strelcov?

2020-02-12 09:04:37

Už pred štartom jarnej časti Fortuna ligy je viac než zrejmé, že minuloročný 29-gólový nástrel Andraža Šporara v aktuálnej sezóne prekonaný nebude. Po osemnástich jesenných kolách má totiž len jeden strelec na konte dvojciferný počet gólov. A je to práve Šporar s 12 presnými zásahmi. Ako je však známe, slovinský kanonier prestúpil do Sportingu Lisabon a svoje konto tak už nenavýši.

Po odchode ofenzívnej hviezdy bratislavského Slovana bude tentoraz boj o korunu pre kráľa strelcov omnoho vyrovnanejší a napínavejší. Reálne ho má šancu získať prakticky ktokoľvek, momentálne je v užšom zozname viac než desať hráčov. Po Šporarovi v priebežnom poradí nasledujú s 8 gólmi Ristovski z Nitry a Castaneda zo Senice, ktorý však v zime našu najvyššiu súťaž taktiež opustil. Po 7 presných zásahov majú na konte K. Vida (DAC), M. Sidibé (Michalovce) a J. Bernát (Žilina), 6 gólov doposiaľ strelili T. Ďubek (ViOn), Z. Kalmár (DAC) a B. Mitrea (Trnava). 

Aktuálne je azda najhorúcejším kandidátom 21-ročný zakončovateľ Nitry Milan Ristovski, šancu však má i Afričan Issa Modibo Sidibé z Michaloviec. Pre „východniarov“ je to nová situácia, keďže doposiaľ nikdy nemali hráča medzi najlepšími strelcami v lige. Až prišiel v lete Modibo Sidibé a gólik po góliku sa prepracoval na horné priečky priebežného poradia. „Verím, že v dobrej forme budem pokračovať aj na jar. Chcem gólmi pomáhať svojmu tímu. Samozrejme, prvoradý je pre mňa úspech mužstva, až potom moje presné zásahy,“ vyjadril sa 23-násobný reprezentant Nigeru po víťaznej generálke proti FC Košice (2:0). Tú síce po nešťastnom páde na ruku nedohral, no zranenie zápästia by mu nemalo zabrániť nastúpiť v úvodnom kole jarnej časti v Žiline proti Trenčínu.

Zaujímavosťou je, že Sidibého góly sú bodonosné, a tak do bodky napĺňa svoje slová o tom, že nimi chce pomáhať tímu. Keď totiž 27-ročný útočník skóruje, jeho tím neprehráva. Svojim prvým zásahom v michalovskom drese zariadil remízu v Dunajskej Strede (1:1), ďalším zasa v Žiari nad Hronom s Pohroním (2:2). Zvyšných päť jeho gólov znamenalo víťazstvá - 2:1 s Trenčínom, 2:0 v Nitre, 5:0 s Dunajskou Stredou (2 góly) a 2:0 v Seredi. „Strelil som sedem gólov, no viem, že ich mohlo byť aj viac. Teší ma však, že som tímu pomohol k dôležitým bodom. Inak by to nemalo zmysel,“ dodal Sidibé skromne. 

Útočník so skúsenosťami z Bieloruska, Alžírska, Maroka či Francúzska zároveň priznal, že po odchode Šporara poškuľuje po zisku koruny pre kráľa strelcov. „Osobne si myslím, že dvanásť gólov na prvé miesto stačiť nebude. Niekto Šporara predbehne. Klamal by som, ak by som tvrdil, že tabuľku strelcov nesledujem. Viem, že mám dosť veľkú šancu,“ uvedomuje si rodák zo 112-tisícového mesta Arlit. Aj vďaka nemu majú za sebou Michalovce relatívne vydarenú jeseň a zimujú na piatej priečke. Radi by si tak zopakovali minuloročné účinkovanie v nadstavbovej skupine o titul.

„Všetci veríme, že sa opäť umiestnime v top šestke. Predsa len, zápasy v hornej polovici tabuľky sú atraktívnejšie a kvalitnejšie. Chceme sa tam dostať, urobíme pre to všetko. Osobne verím, že máme aj na viac, než na piate miesto. Káder po zime zostal takmer celý pokope, čo je pozitívne. Verím, že budeme mať svoju kvalitu a dokážeme to aj na ihrisku,“ uzavrel Modibo Sidibé, poškuľujúci po korune pre kráľa strelcov Fortuna ligy.

Zdroj: profutbal.sk

Foto: Róbert Andrejov