Šimona Kozáka brzdia v rozlete zranenia

2020-03-20 09:22:22

Krátko po štarte zimnej prípravy ohlásili funkcionári michalovského MFK Zemplín príchod obrancu Šimona Kozáka na hosťovanie z anglického Southamptonu. K tímu od Laborca sa pripojil po návrate zo zrazu reprezentácie do 19 rokov. Následne odohral celé druhé polčasy v prípravných súbojoch proti Bardejovu a maďarskému Mezőkövesdu. Aj v dueli s bulharským Lokomotivom Plovdiv na sústredení v tureckom Beleku naskočil do hry hneď po prestávke, ale už po niekoľkých sekundách sa pre neho zápas skončil. Od tohto momentu – teda od konca januára – maróduje. Vážne si zranil ľavé koleno a tak skoro si do lopty nekopne.

Liečiť sa bude na Ostrovoch

Diagnóza? Natrhnutý krížny väz a jemne natrhnutý meniskus. Pred pár dňami na Britských ostrovoch už aj podstúpil operačný zákrok. „Tam budem aj rehabilitovať. Neviem ešte povedať, ako presne bude prebiehať liečba, keďže každý deň je iný a ja nerád prebieham v čase. Situáciu momentálne trošku komplikuje koronavírus,“ rozhovoril sa Šimon Kozák. Ešte pred operáciou doktori a fyzioterapeuti odhadovali jeho pauzu na desať až dvanásť mesiacov, čo je poriadne dlhý čas. Talentovaný stopér je však optimistickejší. „Záležať bude hlavne na tom, ako sa to všetko bude vyvíjať počas rehabilitácie. Ja ale verím a budem robiť všetko pre to, aby som bol na trávniku čo najskôr.“

Všetko zlé je na niečo dobré

Rodákovi z Voderadov sa v poslednom období poriadne lepí smola na päty. Od leta 2017, kedy urobil veľký prestup z trnavského Spartaka do Southamptonu, pauzoval viac než dosť. Najprv mal problémy so slabinami, potom si dva razy vykĺbil ľavé rameno a raz pre zmenu pravé, kvôli čomu musel ísť aj dvakrát pod skalpel. A teraz mu vystavilo stopku koleno. „Pevne verím, že táto tretia operácia bola bodkou za týmto obdobím a Pán Boh už nedopustí, aby som mal také ťažké zranenia. Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré a ja som presvedčený, že konečne sa už aj na mňa usmeje šťastie,“ neklesal na duchu 19-ročný urastený futbalista.

Postup mužstva ho potešil

Mnohí fanúšikovia ani nezaregistrovali, že Šimon mal do metropoly Zemplína namierené už minulé leto. Všetky strany už boli dohodnuté na jeho príchode do Michaloviec, avšak dva dni pred odletom z Anglicka ho z hry vyradilo vykĺbené pravé rameno. Vyzerá to tak, že hrať za MFK Zemplín mu nie je súdené... „Ja to tak vôbec neberiem. Je pravda, že sa mi za Michalovce zatiaľ nepodarilo odohrať ešte ani jeden súťažný zápas, ale zranenia sú vo futbale úplne bežné,“ vyjadril sa menovec bývalého reprezentačného lodivoda Jána Kozáka. Ani po nešťastnom zranení na spoluhráčov nezanevrel a ich úvodné štyri jarné duely podrobne sledoval. „Chalani, zvlášť po tom nevydarenom zápase s Trenčínom, ukázali veľké srdce a kolektívneho ducha, z čoho sa veľmi teším. Aj touto cestou im chcem pogratulovať k postupu do prvej šestky!“

Budúcnosť ešte nie je jasná

Kozák je aktuálne v MFK Zemplín na hosťovaní do konca sezóny. Na otázku, či v žlto-modrých farbách zostane aj naďalej, nám ešte odpovedať nevedel. „Keďže moje zranenie je na dlhšie obdobie, tak momentálne neviem povedať, či zotrvám v Michalovciach. Na prvom mieste je teraz moje zdravie. Museli sme riešiť operáciu a všetko okolo toho. Ostatné veci išli bokom.“ V lete mu navyše končí aj zmluva v FC Southampton, v ktorom stihol nakuknúť aj do prvého tímu hrajúceho v Premier League. „Klub stojí plne pri mne a stále ma podporuje. Ani tu neviem povedať niečo bližšie ohľadom zmluvy a ďalšieho pôsobenia. Chcem sa dať hlavne zdravotne do poriadku,“ dodal Kozák.

Akadémia zatvorená, obchody prázdnejšie

Koronavírus neobchádza ani Anglicko, avšak na Ostrovoch ani zďaleka ešte také opatrenia ako na Slovensku neprijali. Obavy z neho má aj Šimon, ale pevne verí, že všetko bude čoskoro v poriadku. „Ak budeme dodržiavať pokyny aké dostávame, tak určite to dopadne dobre. Aj Anglicko už epidémia zasiahla, ale ľudia tu žijú stále normálne. Žiadne veľké opatrenia zatiaľ nie sú, aj keď už aj tu začínajú byť obchody s potravinami prázdnejšie. Aj akadémia FC Southampton je v súčasnosti zatvorená a čakáme ďalej, čo sa bude diať,“ skonštatoval Kozák.

Zdroj: denník Korzár