V historickej premiére najtesnejšia prehra

2015-07-18 12:00:00

PRIDANÁ FOTOGALÉRIA. O víťazstve majstra rozhodol šesť minút pred koncom striedajúci Ryan Koolwijk.

Futbalistom MFK Zemplín Michalovce premiéra v najvyššej súťaže nevyšla. V prvom kole Fortuna ligy totiž podľahli vo výbornom zápase na domácej pôde aktuálnemu majstrovi FK AS Trenčín 0:1 (0:0). O tom, že si všetky tri body domov odnesú Trenčania rozhodol v 84. minúte striedajúci Ryan Koolwijk. Zverenci trénera Františka Šturmu sa v najbližších dvoch zápasoch predstavia u súperov, konkrétne v Skalici a Podbrezovej, doma ich uvidíme vo štvrtom kole, kedy o 19.00 hod. privítajú celok Vion Zlaté Moravce.

Úvod zápasu, v ktorom majster prišiel na ihrisko nováčika s jednoznačným cieľom bodovať, patril aktívnejším hosťom. Tí v priebehu prvých 120 sekúnd zahrávali tri rohové kopy, z ktorých však nič nevyťažili. Postupne sa do hry čoraz viac dostávali aj Michalovčania. Tých hnali dopredu plné tribúny, ktoré si prvýkrát mohli zakričať gól v deviatej minúte, kedy hlavička Petra Nworaha tesne minula bránu majstrovského celku. O tri minúty neskôr už niektorí dokonca dvíhali ruky nad hlavu, brankár FK AS Šemrinec ale stihol vytlačil strelu Jozefa Šimona Turíka na pravú tyč a následný rohový kop. Výborný zápas pokračoval aj naďalej. V 15. minúte Kira vytlačil na rohový kop tvrdú jedovku Rundiča, na druhej strane Kunca mieril z priameho kopu nad Šemrincovú bránu. Michalovčania boli v druhej polovici prvého dejstva aktívnejší. Vynikali hlavne v strede poľa, kde kraľovali Tomáš Sedlák s Jozefom Šimonom Turíkom. Práve druhý menovaný bol aktívny aj v zakončení a v 37. minúte mohol opäť otvoriť skóre, potom, čo unikol hosťujúcej obrane, ale jeho strieľaný center si cestu do siete nenašiel. Najväčšiu šancu prvého polčasu si Michalovčania vypracovali v jeho samom závere. V 44. minúte hodil Šimčák dlhý aut do pokutového územia, Nworah predĺžil loptu až na hranicu päťky, kde Grič hlavičkoval do brvna trenčianskej brány.

V polčasovej prestávke bolo zrejme v kabíne aktuálneho majstra veľmi horúco, keďže do druhého dejstva vstúpilo úplne iné mužstvo hostí. Trénerský tandem Vrabec - Ševela urobil dve zmeny, keď Rabia a Gubu nahradili Moraes s Koolwijkom. Spomenutá dvojica hru majstra oživila a hneď v úvode to po ich spolupráci horelo v michalovskej šestnástke. Trenčania postupne začali preberať iniciatívu, do veľkých šancí ich ale domáci nepúšťali. V 63. minúte vytlačil spoľahlivý Kira strelu Jaira da Silvu na rohový kop, o sedem minút neskôr sa michalovský brankár zaskvel opäť, keď zlikvidoval strelu Van Kessela. Michalovčania sa v druhom dejstva zamerali na brejky a po jednom z nich mohli udrieť. Dvanásť minút pred koncom ušiel obrane hostí Nworah, jeho tvrdú delovku ale zneškodnil Šemrinec. O všetko sa rozhodlo šesť minút pred koncom. Hráči AS naďalej dobýjali bránu domácich a v 84. minúte ich spasila po Čogleyovom centri gólová hlavička Koolwijka - 0:1. V závere duelu sa rútil na domácu bránku Jairo da Silva, ale Kira vystihol jeho kľučku.

MFK Zemplín Michalovce - AS Trenčín 0:1 (0:0)

Gól: 84. Koolwijk
Rozhodovali: Marhefka - Chládek, Hrdlička
Žlté karty: Pérez, Sedlák - Skovajsa,
Divákov: 4408
MFK ZEMPLÍN: Kira - Pérez (76. Leško), Gallo, Podhorin, Šimčák - Grič, Sedlák - Kunca, Turík (63. De Marco), Koscelník (73. Regáli) - Nworah
FK AS: Šemrinec - Čogley, Ramon, Rundič, Skovajsa - Lobotka (90.+ Kleščík) - Van Kessel, Rabiu (46. Koolwijk), Bero, Guba (46. Moraes) - Jairo da Silva