Nové opatrenia spojené s koronavírusom

2020-08-28 15:38:59

Aktuálne prijaté opatrenia sú ďalšou krutou ranou pre náš šport. ÚLK naďalej presadzuje percentuálny či sektorový model obsadenosti štadiónov. Dôležitá je i otázka financií. "Ak sa na jednej strane vážne zasahuje do fungovania profesionálnych klubov, tak na strane druhej bude aj pochopenie pre ich adresnú podporu," ozrejmuje prezident ÚLK Ivan Kozák.

Športové podujatia budú od prvého septembra zaradené medzi rizikové podujatia a bude platiť zákaz podujatí nad 1000 ľudí v exteriéri a nad 500 ľudí v interiéri. Potvrdili to na Úrade vlády SR po štvrtkovom rokovaní konzília odborníkov minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pre Fortuna ligu to znamená, že zápasov sa môže zúčastniť maximálne 1000 osôb, a to vrátane personálu, ktorý zápas zabezpečuje či samotných hráčov. Takýto stav má podľa nových nariadení platiť minimálne mesiac, od 1.9. do konca septembra. 

Vedenie Únie ligových klubov spolu s klubmi Fortuna ligy presadzujú od začiatku obmedzení súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19 tzv. percentuálny model obsadenia štadiónov. Podobný princíp sa snažila ÚLK presadiť aj teraz. Nenašiel však pochopenie u predstaviteľov štátu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí tento postup vysvetľuje slovami: „Tam ani nie je dôležité, aký veľký je štadión. Dôležité sú interakcie ľudí počas zápasu i po zápase. Oslavy, východ masy ľudí zo štadióna spoločnými priestormi, vytvárajú sa veľké skupiny a veľakrát idú spoločne do mesta. Minimálne v mesiaci september budeme obmedzenia na tisíc ľudí vyžadovať.” 

ÚLK si myslí, že percentuálny či sektorový model obsadenia štadiónov je vzhľadom na aktuálne obmedzenia spravodlivejším a lepším riešením. Súčasný návrat k maximálnej kapacite 1000 ľudí je krutou ranou pre náš šport. „Na jednej strane chápeme snahu riešenia situácie a zabránenie šírenia nákazy, na strane druhej treba zvážiť všetky fakty. Obmedzenia sú veľkou ranou pre šport ako taký, ktorý sa robí pre ľudí a v konečnom dôsledku aj financie sú z veľkej časti určené návštevnosťou športových podujatí. Budeme sa opakovať, no štadióny na Slovensku sú rôzne. Je iné, keď príde 1000 ľudí na štadión, ktorý má kapacitu vyše 20000 ľudí a niečo iné, keď príde tisícka do malého stánku s niečo vyše dvojtisícovou kapacitou. Veľké štadióny majú samostatné vstupy, aj pri vyššej obsadenosti sa netvoria davy a masy ľudí. Fanúšikovia, ktorí sú v jednotlivých sektoroch, sa medzi sebou ani nemusia stretnúť. Presadzujeme naďalej percentuálny model, prípadne tzv, sektorizáciu. Rozhodnutie rešpektujeme, no budeme sa pýtať, čo ďalej,“ hovorí prezident ÚLK Ivan Kozák. 

Práve financie, o ktoré kluby avizovanými obmedzeniami prídu, sú problémom. „Kluby majú predané permanentky na celú sezónu, ďalšie klubové karty či vstupenky chcú predávať. Teraz to však nebude možné. Treba povedať aj, že šport ako celok nebol nikdy súčasťou nejakého záchranného balíka súvisiaceho s dopadmi pandémie. Špeciálne futbalové kluby sa po schválení zákona o športe zachovali zodpovedne, majú hráčov zamestnancov, napriek tomu boli mimo všetkých záchranných balíkov, čo vnímame ako veľkú nespravodlivosť. Veríme, že ak sa na jednej strane vážne zasahuje do fungovania profesionálnych klubov, tak na strane druhej bude aj pochopenie pre ich adresnú podporu. 12 profesionálnych klubov predstavuje ďalších takmer 4000 detí vo futbalových akadémiách, ale aj mládežníckych reprezentantov všetkých vekových kategórií,“ dopĺňa Kozák.

foto:tasr