Futbal nastavuje normy. Takto vyzerajú kľúčové usmernenia

2020-08-28 17:32:46

Únia ligových klubov od vzniku pandémie reaguje pružne na vzniknuté situácie a snaží sa ich proaktívne riešiť. Rovnako aj teraz. Výsledkom je dokument, ktorý vznikol v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva a stanovuje presný postup v prípade pozitívne testovaných jedincov, karanténnych opatrení či návratu do tréningového, alebo zápasového procesu vo Fortuna lige.

Futbal ako prvý šport na Slovensku má schválený presný postup riešenia situácií spojených s dopadom koronavírusu na tréningový či zápasový proces. Únia ligových klubov v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva pripravila usmernenia, ktoré definujú klubom či pozitívne testovaným hráčom, za akých podmienok sa môžu vrátiť do tréningového či zápasového cyklu. Podľa týchto usmernení by mali byť nastavované normy aj v prípade iných športov na Slovensku. „V prvom rade by som sa chcel poďakovať Úradu verejného zdravotníctva, pánovi Mikasovi i pani profesorke Štefkovičovej za spoluprácu na usmernení pre jednotlivé tímy Fortuna ligy. Pre nás bolo kľúčové, aby sme mohli pokračovať kontinuálne v tréningovom či zápasovom procese. Podaril sa nám nájsť vhodný kompromis. Všetci hráči, ktorí budú v rámci testovania pozitívni, budú na 10 dní v domácej izolácii. Zvyšní členovia tímu, ktorým vyšli negatívne testy, idú do tzv. karanténneho opatrenia, no budú môcť trénovať naďalej za striktne stanovených podmienok, ktoré sme si nastavili s Úradom verejného zdravotníctva. V rámci nastavených opatrení budú môcť tímy odohrať aj zápasy, čo je kľúčové. V prípade, že budú stále v karanténnom opatrení, hráči i realizačné tímy pôjdu opäť na testy 48 hodín pred zápasom. Negatívni hráči môžu potom odohrať zápas,“ vysvetľuje nové usmernenia výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. 

Na začiatku novej sezóny Fortuna ligy sa podrobili všetky kluby najvyššej slovenskej futbalovej súťaže plošnému testovaniu na prítomnosť koronavírusu. Ďalšie podobné testovanie vylúčené nie je, musia ho však finančne podporiť inštitúcie na úrovni štátu. „My sme pripravení na ďalšie plošné testovanie, ak to bude nevyhnutné, musí byť však naňho viazaná účelová podpora zo strany štátu,“ dopĺňa Mertinyák. 

Usmernenia v prípade pozitívneho testu a návrat do tréningového procesu – kľúčové fakty: 

  • Pozitívne testovaný hráč ide do 10-dňovej izolácie. Po nej sa môže zaradiť do štandardného tréningového procesu s tímom bez nutnosti ďalšieho testovania. 
  • Všetci ostatní členovia tímu, ktorí mali negatívny výsledok testu, musia dodržiavať domácu izoláciu (bez styku s ďalšími osobami) v dĺžke 10 dní od posledného kontaktu s pozitívne testovaným = tím ide do karanténneho opatrenia
  • V karanténnom opatrení môže tím trénovať za prísne stanovených podmienok (individuálny príchod hráčov na tréning bez použitia verejnej dopravy, hráči nevyužívajú šatne, prichádzajú na tréning prezlečení, tréningové jednotky s dôrazom na minimalizáciu kontaktov...) 
  • Hráč, ktorý preukázateľne laboratórne prekonal infekciu koronavírusu, nemusí byť po dobu 3 mesiacov testovaný.
  • V prípade, že klub sa nachádza v karanténnom opatrení, je povinný zabezpečiť testovanie všetkých hráčov a realizačného tímu minimálne 48 hodín pred zápasom Fortuna ligy.
  • Všetci negatívne testovaní hráči môžu odohrať zápas, prípadne ďalší hráč s pozitívnym testom ide do domácej izolácie.