Štát by mal finančne podporiť aj futbal

2020-09-18 09:13:03

Vo štvrtok spravili predstavitelia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR spoločne so zástupcami zväzov prvý viditeľný krok k zmierneniu dopadov na slovenský šport. Hoci na prvom stretnutí nepadli konkrétne rozhodnutia, účastníkov potešil krok vpred.

Štátny tajomník pre šport Ivan Husár predniesol tri sanačné schémy - refundácia vstupeniek, štátna pomoc "de minimis" a náhrada ušlých tržieb. "Zaznela téma záujmu pomôcť športu ako takému. Dozvedeli sme sa okruhy, ktoré by mohli byť refundované alebo témy, ktoré by mohli byť predmetom pomoci. Teraz dostaneme formulár, ktorý do konca budúceho týždňa vyplníme a potom bude pokračovať diskusia. Páči sa mi, že sme sa konečne stretli a začali diskutovať, pretože bez toho sa nedá nájsť riešenie," povedal prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Vo štvrtok sa ešte nerokovalo o konkrétnych sumách a Kováčik nechcel predbiehať: "Naša predstava je veľmi konkrétna, čísla máme presne zmapované v profesionálnom i amatérskom futbale, ale o tom nebudem hovoriť. Budeme vychádzať z toho, čo bude možné a uvidíme ako sa bude vyvíjať toto stretnutie. Oznámili nám, že do konca budúceho týždňa musíme zozbierať potrebné dáta a na základe nich sa bude konať."

Šéf Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák privítal najmä to, že finančná pomoc sa bude týkať samotných klubov, no ani on ešte nevedel priblížiť konkrétny mechanizmus: "Teší nás, že gro podpory rozdelia zväzy medzi kluby. O aký balík pôjde sa bude ešte diskutovať. Pre nás ako ligový futbal je podstatné práve toto. O tom, ako sa rozdelia peniaze sa bude ešte debatovať vo vnútri ÚLK. Únia je o tom, že sa stretne všetkých dvanásť klubov a tie rozhodnú o tom, ako sa rozdelia peniaze."

Zdroj:profutbal.sk