Martin Bednár späť na Zemplíne

2020-10-26 10:55:44

S obrancom Michaloviec Martinom Bednárom o jeho hosťovaní z Dunajskej Stredy a tiež pôsobení v reprezentácii do 21 rokov.

Futbalovo vyrástol v Michalovciach, prešiel si všetkými mládežníckymi reprezentačnými výbermi a dotiahol to až do Dunajskej Stredy. Obranca Martin Bednár (21) sa v DAC príliš nepresadil, a tak zamieril na hosťovanie späť na Zemplín. Jeho presun sa udial v posledný možný moment, no v prvom zápase v staronovom drese aj tak nenastúpil. Na základe dohody klubov nehral práve v súboji s lídrom tabuľky, v ktorom Michalovce podľahli Dunajskej Strede (2:4). „Bolo zvláštne sledovať tento zápas,“ priznal v rozhovore pre Našu ligu prešovský odchovanec, ktorý verí, že na Zemplíne nazbiera štarty a do DAC sa vráti silnejší.   

Sledovali ste zápas priamo na tribúne? 

Áno. Bolo to skutočne čudné. Nevedel som, komu mám fandiť. Netešil som sa zo žiadneho gólu, bol som skôr nestranný fanúšik. V Dunajskej Strede som odštartoval sezónu a chlapcom sa darí. Prajem si, aby DAC víťazil a bojoval o titul. V Michalovciach som zas vyrastal a dostal prvú šancu, momentálne som hráč Zemplína.  Držal som palce obom tímom, skutočne zvláštny pocit. 

Čo hovoríte na to, ako váš staronový tím vzdoroval favoritovi? 

Myslím si, že to bol vyrovnaný zápas. Vedel som, že Dunajská Streda to nebude mať ľahké. Veľa chlapcov bolo na reprezentačných zrazoch, mužstvo sa zišlo pohromade až na poslednú chvíľu, trénerovi chýbali traja hráči. Ihrisko navyše nebolo ideálne. Mal som pocit, že DAC nemusí vyhrať, ale napokon to mužstvo zvládlo. 

Michalovce dokázali dvakrát vyrovnať. Čím to je, že ste napokon neudržali aspoň remízu? 

Chlapci bojovali a skutočne sa snažili, vyšla nám aj štandardná situácia po nacvičenom signále. Nezvládli sme záver zápasu. Pokiaľ chceme zbierať body, nesmieme si dovoliť chyby ako proti DAC. Máme na čom pracovať. 

Veľmi vás mrzelo, že ste nemohli byť priamo na ihrisku? 

Čiastočne áno. Chcel som hrať proti Dunajskej Strede, ale asi by to bolo veľmi zvláštne. 

Spoluhráči z Dunajskej Stredy vás podpichli po zápase? 

Trochu 

Debut si môžete napokon pripísať v sobotu proti Nitre. Už sa na to veľmi tešíte? 

Áno. Zápas s Dunajskou Stredou sme si rozobrali a chceme sa poučiť z chýb, ktoré sme urobili. Teraz sa už pripravujeme na Nitru, na ktorej pôde chceme určite vyhrať a posunúť sa v tabuľke vyššie. 

LEPŠIE MIESTO V ŠATNI 

Vaše hosťovanie v Michalovciach sa zrodilo v hodine dvanástej. Ako to celé prebiehalo? 

Šumy o tejto alternatíve som počul už skôr od chlapcov z Michaloviec. Oficiálne mi o tom v klube povedali až v predposledný možný deň. Napísal mi športový riaditeľ Dunajskej Stredy Jan van Daele, že táto možnosť existuje a spýtal sa ma, či by som chcel ísť na Zemplín. Porozprával som sa o tom s viacerými ľuďmi vrátane trénera Jozefa Majoroša, Igora Žofčáka či Matúša Kiru. Všetci mi povedali, že to pre mňa môže byť dobrý krok. V DAC som príliš nenastupoval a aspoň sa môžem rozohrať. Hneď na druhý deň – v posledný možný termín – som sa rozhodol, že do toho idem. 

Ponuka sa vám prijímala o to ľahšie, že sa vraciate domov?

Určite to zavážilo. V Michalovciach poznám prostredie a vážim si, že som tu dostal prvú šancu v mužskom futbale. 

Dostali ste to isté miesto v šatni, ktoré vám patrilo aj pred odchodom do DAC? 

Miesto mám iné, trochu lepšie. Vtedy som bol mladší, a tak som mal jedno z najhorších. Aklimatizácia prebieha úplne v pohode, chlapci ma prijali bez problémov. V tíme sa cítim fajn. 

Michalovce sú známe častou obmenou kádra. Zrejme ste našli len pár známych tvárí. 

Odkedy som odišiel, veľa sa toho zmenilo. V tíme zostalo len naozaj pár chalanov, aspoň môžem spoznať viacero nových ľudí. 

Viete hrať na viacerých postoch. Na akú pozíciu s vami počíta nový tréner? 

Tréner hovoril, že počíta so mnou najmä do stredu obrany. 

V minulosti ste tvorili stopérsku dvojicu s Carrillom, teraz môžete nastupovať po boku jeho krajana Solera. Oprášite španielsky slovník? 

Je to pekný paradox. V tréningoch nám to klape a Soler vie aj po anglicky. Nevidím v tom žiadny problém. 

Boli ste súčasť tímu lídra, teraz stehráčom posledného mužstva tabuľky. Cítite rozdiel? 

Je iné bojovať o prvé priečky v porovnaní s bojom o posun v tabuľke nahor. Stále je to ale boj. Atmosféra v šatni je v kontexte toho odlišná. V Dunajskej Strede bola uvoľnenejšia. Všetko je na nás, musíme robiť maximum pre zlepšenie situácie. 

Michalovce majú tradične slabý vstup do sezóny, no po posilnení mužstva sa vždy naštartujú. Očakávate aj teraz takýto scenár? 

Dúfam, že to bude tak ako po posledné roky. Snáď po slabšom začiatku príde dobrý koniec. 

Nakoľko vám môžu pomôcť posily, ktoré prišli. Okrem vás sa káder vystužil o útočníkov Taiwa a Tandira. 

Najmä od Ismara Tandira každý očakáva veľa. V Michalovciach nikdy nebol klasický vysoký hrotový útočník. Taiwo má toho za sebou takisto dosť. Hrával v Nitre, DAC, skúsenosti zbieral v českej lige. Mohol by nám pomôcť. 

Zaregistrovali ste ohlasy fanúšikov na váš príchod? 

Nejaké reči sa ku mne dostali. Mám rád tunajších ľudí a dúfam, že ich dokážem potešiť svojimi výkonmi. áno, ale skôr sme sa rozprávali v priateľskom duchu. S chlapcami mám dobré vzťahy, takže všetko bolo v pohode.

SKLAMANIE Z VÝSLEDKOV 

Ste súčasť reprezentácie do 21 rokov. Vládne u vás momentálne sklamanie z výsledkov? 

Áno. Každý hráč chcel postúpiť na budúcoročné majstrovstvá Európy, bol by to pre každého z nás neskutočný úspech, no z boja o šampionát sme vypadli príliš skoro.. Nezvládli sme niektoré zápasy, herne i výsledkovo. Nemáme sa na čo vyhovárať, je to len naša vina. 

Francúzi aj Švajčiari boli nad vaše sily? 

Áno. Keď si pozriete zostavy týchto tímov, tak zistíte, že ich hráči nastupujú pravidelne v silných európskych ligách. Nečakal som, že Švajčiari budú až takí silní, ale majú ozaj neskutočnú kvalitu. Určite sa však s nimi dalo hrať. Bohužiaľ, robili sme hlúpe chyby a hrali sme bojazlivo. 

Aj z takýchto skúseností sa dá ťažiť. 

Samozrejme. Z každého zápasu sa treba poučiť a zobrať si len to pozitívne. Verím, že nám to všetkým pomôže v kariére. 

Keď človek zažije reprezentáciu do 21 rokov, veľmi túži po seniorskom áčku?

U mňa osobne to tak skutočne je. Na reprezentačné zrazy chodím už dlho, bol som súčasť všetkých mládežníckych kategórií. Dvadsaťjednotka predstavuje sito. Pre väčšinu hráčov sa reprezentačná kariéra končí na tejto úrovni. Každý futbalista si chce obliekať dres svojej rodnej krajiny a je motivovaný dostať sa aj do seniorského národného tímu.   

STIHOL STRELIŤ GÓL 

V Dunajskej Strede odohral 23 zápasov a začiatkom tejto sezóny sa mu dostalo aj peknej odmeny. Hoci nastupuje na poste stopéra či defenzívneho stredopoliara, v dueli s Nitrou (6:0) si otvoril strelecký účet vo farbách DAC. „V Dunajskej Strede som zažili toho veľa pekného, ale tento gól patrí moje najkrajšie zážitky. Veľmi som po ňom túžil a som šťastný, že som skóroval na domácom štadióne. Keď fanúšikovia kričia vaše meno, je to ozaj super pocit,“ povedal Martin Bednár, ktorý má na konte dva ligové góly. Presadil sa aj za Michalovce proti Slovanu Bratislava.   

NAJVIAC DOPLATIL DAC 

Súčasné opatrenia v boji s koronavírusom vytlačili fanúšikov z tribún našich štadiónov. Práve v dunajskostredskej MOL aréne bývala vždy výborná kulisa a často aj vypredané. „Dunajská Streda doplatila na súčasnú situáciu najviac. Pravidelne chodilo na nás osemtisíc divákov. Teraz, keď mužstvo vedie ligu, by fanúšikovia určite pravidelne vypredávali štadión. Sú naozaj úžasní. Aj pre nich sme chceli víťaziť. Vždy nás veľmi motivovalo hrať pred takýmto skvelým publikom. Takisto počas koronakrízy nás v tom nenechali samých. Chodili za tribúnu a bolo ich počuť až na ihrisko,“ povedal Martin Bednár.   

MARTIN BEDNÁR – FAKTY 

  • Narodil sa 22. apríla 1999 v Prešove, hráva na poste obrancu za MFK Zemplín Michalovce. 
  • S futbalom začínal v Tatrane Prešov, neskôr pokračoval v akadémii FAMT Prešov a ako 14-ročný zamieril do klubu MFK Zemplín Michalovce. 
  • Vo Fortuna lige debutoval 1. augusta 2015 v Podbrezovej, kde Zemplín prehral 2:6. 
  • V Michalovciach pôsobil do leta 2018, keď zamieril do Dunajskej Stredy. Začiatkom októbra sa vrátil do Zemplína na hosťovanie. 
  • Vo Fortuna lige odohral 51 zápasov (v Michalovciach 28 – v DAC 23), strelil v nich dva góly (1 – 1), pripísal si jednu asistenciu (1 – 0) a nazbieral päť žltých kariet (4 – 1). 
  • Je reprezentant Slovenska v kategórii do 21 rokov. Pôsobil vo všetkých mládežníckych národných tímoch. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester City.

ZDROJ: PROFUTBAL.SK

FOTO: Robert Andrejov