V sobotu taktický súboj

2020-11-19 13:04:16

V sobotu 21.novembra sa na štadióne v Michalovciach uskutoční zápas 14.kola Fortuna ligy medzi  MFK Zemplín Michalovce a FK Senica. Stretnutie bude mať pár špeciálnych nádychov. Samozrejme sa bude hrať o tri majstrovské body do tabuľky FL a účasť v TOP6, ale...

Špecifický nádych 1

Okrem toho, že nastúpia proti sebe najvýchodnejšie a najzápadnejšie mestá v najvyššej Slovenskej súťaži, tak ešte ďalšia špeciálnosť je v tom, že na trénerských lavičkách budú proti sebe sedieť rodáci z Košíc, dvaja kamaráti, vynikajúci futbalisti a skvelí tréneri MFK Zemplín Michalovce.  

FK Senica momentálne trénuje Anton Šoltis (44 rokov). Anton Šoltis začínal ako hlavný tréner v Michalovciach od sezóny 2016/2017. V úvodnej sezóne 2015/2016 robil v jarnej časti ešte asistenta Stanislavovi Grigovi, ktorý zachraňoval Zemplín v najvyššej súťaži.

Anton Šoltis pri Zemplíne strávil viac ako tri roky a bol pri doterajších všetkých naj úspechoch Zemplína v najvyššej súťaži. Teda dvakrát semifinále Slovenského pohára vo futbale a konečné 5.miesto vo Fortuna lige v sezóne 2018/2019. Najprv bol jeho asistentom Ivan Lapšanský, ale od júla 2017 sa stal jeho asistentom Jozef Majoroš (42 rokov).  Spoločne viedli Zemplín až do novembra 2019. Na jeseň 2019 malo mužstvo niekoľko nelichotivých výsledkov, ktoré vedenie vyriešilo zmenou na trénerskom poste.  Aj taký býva futbalový život a patrí to k tomu, ak mužstvo potrebuje nový impulz tak sa pristupuje aj k takýmto nepopulárnym opatreniam.

Celkovo Anton Šoltis viedol Zemplín vo Fortuna lige a v Slovenskom pohári celkovo v 126 stretnutiach, s bilanciou 44 víťazstiev, 26 remíz a 56 prehier. Mužstvo pod jeho vedením strelilo 167 gólov a 190 inkasovalo.

Jozef Majoroš prebral mužstvo v novembri 2019 a hneď si v zvyšných troch kolách jesene pripísalo mužstvo tri víťazstva na nulu a prehuplo sa do prvej šestky. Pred koronakrízou a prerušením ligy si Zemplín dvoma ďalšími víťazstvami nad Pohroním a Nitrou udržal účasť v TOP6 aj v nadstavbovej časti, ktorá nakoniec mala len 5 zápasov a jeden zápas playoff o Európsku ligu.

Jozef Majoroš stihol Zemplín vrátane Fortuna ligy a Slovenského pohára odkoučovať už v 31 zápasoch s bilanciou 10 víťazstiev, 9 remíz a 12 prehier.

V sobotu to bude teda súboj dvoch dobrých kamarátov. Ale keď rozhodca odpíska začiatok zápasu pôjde kamarátstvo pravdepodobne na 90 minút bokom a bude to  už len o tom, ako dobre dokázali pripraviť svojich futbalistov na toto "derby". Veríme, že na konci sa z víťazstva budú tešiť futbalisti a fanúšikovia Zemplína.

Špeciálny nádych 2

Foto: Peter Brendza

V súčasnom kádri FK Senica sa nachádzajú aj dvaja bývalý futbalisti Zemplína a to ľavý obranca Milan Šimčák (25), a stopér Jose Carrillo Mancilla (25).

https://www.youtube.com/embed/DQ2xFi7DT28

Milan Šimčák odohral za tri sezóny za Zemplín dovedna 79 zápasov v ktorých strelil 4 góly a na ďalších 5 prihral. V lete 2018 prestúpil do Dunajskej Stredy, za ktorú odohral 23 zápasov a pripísal si aj dva štarty v Európskej lige.

José odohral za Zemplín v troch sezónach 88 zápasov, v ktorých strelil pekných 5 gólov. Obaja futbalisti by mali byť trénerovi Šoltisovi k dispozícii na zápas proti Zemplínu.  Po skončení zmluvy na Zemplíne  v lete 2020, prijal ponuku FK Senice a Antona Šoltisa, a tak pokračuje vo svojej kariére na opačnom konci republiky.

MFK Zemplín Michalovce - FK Senica

14.kolo, Sobota 21.11.2020, 14:00 hod., hrá sa bez divákov, rozhoduje Ivan Kružliak.