Adekuoroye: Pohronie? Strach nemáme

2021-02-10 17:01:58

Už v túto nedeľu 14. 2. 2021 odštartujeme jarnú časť Fortuna ligy. V 19. kole sa na trávniku MŠK Žilina stretneme s rozbehnutým FK  Pohronie, ktoré zvládlo obe jarné dohrávky a po 6- bodovom záreze sa o skóre dostalo v tabuľke o dve priečky pred nás, na 9. pozíciu. V zápase s úvodným výkopom o 14:00 h nás nečaká nič jednoduché, čo si prioritne uvedomujú aj samotní hráči. My sme pre priaznivcov MFK Zemplín pripravili rozhovor s jedným z nich - aktuálnu situáciu v kabíne nám priblížil Bankole Olawale Adekuoroye, naša zimná posila, ktorá k nám prišla z konkurenčného ŠKF Sereď. 

Banky, ako ho všetci familiárne volajú, je už s Fortuna ligou vžitý hráč. V drese ŠKF v nej pôsobil 2 a pol sezóny. My sme ho poprosili, aby nám na úvod povedal, ako začínal s futbalom a ako to bolo s jeho príchodom na Slovensko. "Futbal som začal hrať ako malý chlapec, najprv len pre zábavu. Bola to moja záľuba, ktorú so miloval, až neskôr som sa dostal k profesionálnemu futbalu. Začal som hrávať v našej akadémii v Nigérii, neskôr som hrával za Ekiti United a následne za Lagos Islanders, v štáte Lagos," začal svoje rozprávanie rodák z nigérijského Okitipupa.

Fanúšikovia na Slovenku zaiste nevedia, že skôr ako prišiel do Serede, absolvoval na Slovensku pôsobenie ešte v jednom klube. "Ako som už povedal, pôsobil som v Lagos Islanders a na Slovensko som prišiel do Spišskej Novej Vsi. Bolo to vtedy v náročnej situácii, pretože keď som prišiel, tím bol na 7. mieste a 6 tímov sa mohlo kvalifikovať o súťaž vyššie. Nakoniec sa nám to podarilo a to zmenilo veľa vecí na tíme a aj na mne ako človeku. Pretože prísť na Slovensko a vlastne na iný kontinent bolo trochu náročné, musel som si zvyknúť na inú klímu, na iný jazyk, ale všetci boli ku mne od prvého dňa milí a priateľskí," pokračoval 24- ročný defenzívny záložník. 

Neskôr v Seredi prežil 3 roky, počas ktorých zažil postup do Fortuna ligy a v nej napríklad postup do hornej šestky v premiérovej sezóne medzi elitou. "Do Serede som prestúpil v čase, keď sa klubu darilo darilo v druhej lige. Chcel som sa posunúť v kariére a v Seredi som videl príležitosť osobnostne aj herne povyrásť. Keď prišla ponuka z ŠKF nemusel som dvakrát rozmýšľať, aby som ju napokon prijal. Strávil som tam 3 pekné sezóny, ale teraz v zime som sa rozhodol na vlastnú žiadosť v klube sklončiť. Potreboval som novú výzvu a v tom prišla ponuka z Michaloviec. Prijal som ju a som tu, aby som bol súčasťou našej futbalovej rodiny a obetoval všetko pre náš tím, ktorý mi dôveruje a verí mi. Chcem tímu pomôcť ako môžem, som presvedčený, že som týmto prestupom urobil správny krok vo svojej kariére," hovoril dôrazný, fyzicky veľmi zdatný futbalista. 

S vedením MFK Zemplín podpísal dlhý 2 a pol ročný kontrakt. Jeho prvé dojmy z nového prostredia a spoluhráčov sú výborné. "Som tu v Michalovciach veľmi spokojný. Keď som bol malý chlapec, veci som vnímal inak ako teraz, moje myslenie a pohľad na veci sa zmenili. Urobil som vo svojej kariére veľký krok už len prechodom z Afriky do Európy a bolo to výborné rozhodnutie. Ako sa hovorí, cestovanie je súčasťou vzdelávania, zmena prostredia je súčasťou učenia. Rád sa aj v Michalovciach naučím novým životným a futbalovým veciam, myslím pozitívnym spôsobom. Predovšetkým sa mi páči, že cítim jednotu. Vidím v kabíne a v klube zjednotených ľudí, ktorí sú slušní a vychovaní. A hlavne držia spolu," vyslovil krásne slová.

Ako sme už spomínali, v nedeľu nás na žilinskom trávniku čaká náročný ligový test. Predstavíme sa proti rozbehnutému FK Pohronie, ktoré zvládlo obidve jarné dohrávky a môže byť v miernom laufe. Naším zámerom bude pribrzdiť jeho rozlet a bodovať - najlepšie vyhrať. "Ja ako človek si vždy vážim svojich súperov, ale nemávam pred nimi strach. Takže aj my si súpera vážime, ale strach nepociťujeme. Áno, Pohronie má z dvoch zápasov 6 bodov, ale v nedeľu to bude nový zápas a nová situácia. Pre oboch. My v Michalovciach máme svoj cieľ a cestu, po ktorej chceme kráčať, mojou mentalitou je ísť od zápasu k zápasu a bojovať v nich, ako by to bol môj posledný boj. Tím je pripravený na zápas a sme sme pripravení plniť pokyny trénera Majoroša a zvládnuť svoje úlohy na ihrisku."

Vedenie i hráči to povedali nahlas - našim jarným cieľom je dostať sa do hornej šestky Fortuna ligy. Bude to náročná úloha, ale určite nie nesplniteľná. "Mojou ambíciou v Michalovciach je vyniknúť v zápase spolu s tímom. Chceme spolu hrať tímovo, bojovať za farby Zemplína a snažiť sa, aby si fanúšikovia klubu spomínali na mená na našich chrbtoch. Naši fanúšikovia by mali očakávať pozitívne výsledky a energiu nielen odo mňa, ale hlavne od celého nášho tímu. My v ňom nemáme veľké individuality, skôr sme spolu ako jedna veľká rodina a spolu robíme náš tím skvelým. Verím v naše mužstvo, verím, že naplníme jarné ciele a budeme úspešní," zakončil rozhovor Bankole Olawale Adekuoroye.

Autor článku: Miroslav ČIEF

FOTO Róbert Andrejov