S túžbou, pokorou a sebavedomím

2021-02-11 16:47:16

Stojíme pred veľkou výzvou! Už tento víkend sa rozbieha jarná časť Fortuna ligy a naše mužstvo chce byť v nej úspešné. Má veľkú túžbu - dostať sa do hornej šestky. Má však aj obavy, ktoré pramenia z toho, že momentálne sa nachádzame na 11.- tej. barážovej priečke. Nikto v MFK Zemplín však nepodlieha skepse, všetci sú optimistickí a silno veria. Práve viera a správne nastavenie nás môžu dostať k splneniu cieľa. Dôležitý bude už prvý krok, a to nedeľnajší zápas s Pohroním.

Pripravenosť a mobilizácia

MFK Zemplín zažil veľmi zvláštnu zimnú prípravu. Bola kratšia ako zvyčajne a v princípe bola neobyčajná, nakoľko žijeme v dobe koronavírusu. Boli nám zrušené niektoré zápasy, pred každým sa bolo treba testovať, nad všetkým je a bude mrak pochybností... Mužstvo je však pripravené a odhodladné čeliť výzvam. V posledných dvoch prípravných zápasoch neinkasovalo (B. Bystrica 2:0. Dunajská Streda 0:0) a ukázalo svoju hernú tvár. Na ligovú súťaž by malo byť vhodne mentálne naladené a kondične nadupané.

Potrebujeme sa zmobilizovať. Slovami trénera Jozefa Majoroša - už v nedeľu nás čaká nesmierne náročný zápas, výsledok ktorého veľa napovie o našej jarnej ceste. Prípadným neúspechom by sme si značne skomplikovali možnosť prebojovať do hornej šestky, víťazstvom naopak, by sme veľmi výrazne oživili naše šance na úspech. Musíme byť pripravení. Do cesty sa nám postaví súper, ktorý zvládol obe jarné dohrávky a zdolal tak Nitru (3:1), ako aj v utorok Sereď (2:0). Pohronie oproti jeseni značne skvalitnilo defenzívnu fázu - výborne sa do mužstva zapracoval Andrej Štrba, obrovskou posilou je Heurtaux a aj v ofenzíve si musíme dať pozor na Chvéju či Adlera. Nehovoriac o veľmi kvalitnom Faderovi, ktorý je sám schopný rozhodnúť zápas. 

Na snímke v¾avo Andrej Štrba (Pohronie) a vpravo Alex Iván (Sereï) v dohrávanom zápase 18. kola Fortuna ligy 2020/2021 ŠKF Sereï - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaòa v Zlatých Moravciach v utorok 9. februára 2021. FOTO TASR - Henrich Mišoviè

Stabilizácia a konkurencia

Potešiteľné pre všetkých fanúšikov MFK Zemplín je fakt, že mužstvo ostalo cez zimné transferové okno viac- menej pokope. Neopakoval sa scenár z letného obdobia, keď si mužstvo prešlo neobvykle masívnou premenou a potom mu v ligovej súťaži dlhšie trvalo, kým našlo svoju podobu a bolo výsledkovo úspešné. Tentoraz to bolo inak - áno, samozrejme, všetkých mrzí, že sa nám nepodarilo udržať Abdulrahmana Taiwa. Tento hráč nás na jeseň potiahol 6- timi gólmi a aj s jeho pomocou sme uhrali niekoľko pozitívnych výsledkov. Lenže udržať ho bolo veľmi náročné. Ide o mimoriadne kvalitného futbalistu, pri ktorom nie je vylúčené, že sa presadí do základnej zostavy v Dunajskej Strede. Jednoducho povedané, v našom mužstve "predal" svoju kvalitu a potenciál. Na jednej strane dobre, na tej druhej je to pre nás škoda.

Taiwove góly bude treba nahradiť. Plán je taký, že o gólovú produkciu tímu sa podelí viac futbalistov. Že sa palebná sila rozloží a nebude ťarcha výsledkov záležať iba na jednom konkrétnom hráčovi. Veľkým prísľubom môže byť Sharani Zuberu - ide o dynamického a rýchleho hráča. Zatiaľ sa vo Fortuna lige výraznejšie gólovo nepresadil, ale ktovie... Potenciál má a ak mu michalovské prostredie sadne, môže "vystreliť" podobne ako Taiwo. Potešiteľný je takisto fakt, že sa nám podarilo ponechať si centrálnych záložníkov. Absolútne kľúčové je zotrvanie Igora Žofčáka, kapitána a dušu tímu, pri ktorom sú neoceniteľné jeho herné, ale aj ľudské, líderské kvality. S ním na ihrisku sme omnoho silnejší.

Na snímke kapitán MFK Zemplín Michalovce Igor Žofèák poèas brífingu s novinármi po tlaèovej konferencii futbalového klubu MFK Zemplín Michalovce pred zaèiatkom jarnej èasti Fortuna ligy 2020/2021 10. februára 2021 v Michalovciach. FOTO TASR - Roman Hanc

Veľmi cenný pre mužstvo môže byť Bankole Olawale Adekuoroye. S ním máme vhodnú možnosť zvýšiť fyzický prejav v strede poľa. Ide o veľmi cenného, charakterného hráča, ktorý v drese Serede odohral niekoľko veľmi kvalitných stretnutí. Je to hráč, ktorý futbalové dianie silno prežíva a vie sa roztrhať pre výsledok. Veľmi nám môže pomôcť. Takisto ďalšia zimná posila, Daniel Magda. Svoje prvé profesionálne kroky vo futbale robil v Podbrezovej, naposledy hrával dobre v Nitre. Môže nám pomôcť svojou univerzálnosťou, nakoľko je využiteľný na pravej, ale i ľavej strane obrany. Je to poctivý a taktiež charakterný futbalista, ktorý si svedomito plní svoje úlohy na ihrisku. 

Pokora a sebavedomie

Musíme si veriť. Čaká nás nesmierne náročný vstup do jarnej časti. Zaváhanie v niektorom zo zápasov môže byť osudné. V nedeľu to bude Pohronie, ktoré budeme chcieť pribrzdiť a obrať ho o body. Hrať sa bude na umelej tráve, na rýchlom povrchu, čo by nám mohlo sedieť, nakoľko máme rýchlych a čiperných hráčov. Neskôr sa v domácom zápase predstavíme proti Seredi - tento súper v zimnej prestávke značne obmenil káder. V utorkovej dohrávke proti Pohronie prehral 0:2 a nepredviedol očakávaný výkon. Kocky sú však hodené jasne - ak chceme postúpiť do hornej šestky, tento domáci zápas musíme jednoznačne zvládnuť!

Následnej nás čaká duel v Dunajskej Strede. Ten bude náročný. DAC bojuje o titul, je posilnený, motivovaný, no nie sme bez šance. Ukázalo sa to v našej generálke, keď sme s týmto súperom remizovali 0:0. Tentoraz však pôjde o významné body - DAC ich potrebuje na boj o titul, my v našom snažení. Základnú časť Fortuna ligy následnej uzavrieme domácim duelom s FC Nitra. Tu snáď ani nemusíme zdôrazňovať, že vo "finále" na 99% budeme potrebovať víťazstvo za 3 body. Tabuľka je totižto priam neskutočne našliapaná, bodové rozdiely sú tesné. Ak by sme sa mohli zahrať na matematika, v momentálnej situácii nám ani 7 bodov z týchto zápasov nemusí stačiť na postup. Veľavravné.

Musíme byť pokorní, no sebavedomí. Musíme si veriť. Ísť od zápasu k zápasu. Nemáme sa čoho báť. Mnohé tímy sa tak trochu boja, že skončia hlboko namočené v boji o záchranu, my však musíme myslieť vpred, pozitívne, nepripúšťať si tlak. Momentálne vo Fortuna lige ťaháme 4- zápasovú šnúru bez prehry a chceli by sme ju natiahnuť čo najdlhšie. Nič však pre nás nebude zadarmo - všetko si musíme odkopať a vybojovať na trávniku. My veríme v silu nášho mužstva a veríme, že v nedeľu vykročí do jarnej časti Fortuna ligy tou správnou nohou. Veľa šťastia!

Autor: Miroslav Čief

Foto: Róbert Andrejov, TASR