PREVIEW: V sobotu privítame ŠKF Sereď

2021-02-19 17:18:00

V sobotu 20. 2. 2021 v rámci 20. kola základnej časti Fortuna ligy privítame na vlastnom trávniku futbalistov ŠKF Sereď. Pre zverencov hlavného trénera Jozefa Majoroša bude úloha v zápase s úvodným výkopom o 14:00 h jasná - získať plný počet bodov. Nebude to ľahká úloha, no bojovnosťou, zanietením a hráčskou kvalitou sa nám tento cieľ môže podariť splniť. Veľmi by sme si tým pomohli v boji o prvú šestku. Všetko máme vo svojich rukách.

Predstavujeme súpera - ŠKF Sereď

ŠKF Sereď bol založený v roku 1914. Dlhodobo sa pohyboval v nižších súťažiach, až v lete 2018 premiérovo oslavoval postup medzi ligovú smotánku. V prvej sezóne v najvyššej futbalovej súťaži obsadili hráči z mesta horaliek solídnu 6, pozíciu, keď sa prebojovali do hornej šestky. V minulej sezóne mali iné povinnosti, ale s prehľadom sa v súťaži zachránili. V aktuálnej sezóne je Sereď zatiaľ na rozhraní - mala skvelý úvod do súťaže, dlho bola na 3.- 4. mieste, ale potom prišla 9- zápasová séria bez výhry, ktorá katapultovala klub do nižších poschodí tabuľky. V zime sa preto rozhodli pre zmenu na trénerskom poste, keď Petra Léranta nahradil František Šturma. Tomu však vedenie v týždni z rodinných a zdravotných dôvodov poskytlo čerpanie dovolenky, a tak mužstvo dočasne, aj v zápase s nami, povedie dovtedajší asistent Ján Blaháč.

https://www.youtube.com/embed/1jdABXUOSSc

V mužstve ŠKF sa v zimnej prestávke udiali početné zmeny - v rámci príchodov prišlo až 9 hráčov. Menovite: Salimi, Alexander Tóth, Tilen Mlakar, Machuča, Stanislav Danko (bývalý hráč MFK Zemplín), Vallejo Espinar, Andrej Fábry ( hosť. DAC), Kvešič a Prachar. Naopak, mužstvo v zime opustili nasledovní hráči: Djiby Ba, Adekuoroye ( Michalovce), Pankaričan, Bae, Ibarguen, Čelikovič, Alváro Pereira, Filip Duranski a v uplynulom týždni sa s vedením ŠKF na predčasnom ukončení kontraktu dohodol útočník Senad Jarovič.

Sereď je v aktuálnej tabuľke na 9. mieste s bilanciou 4 víťazstvá, 7 remíz a 7 prehier so skóre 19:31 a 19 bodmi. K dobru má odložený zápas 19. kola proti FC Nitra, ktorý sa neodohral minulý týždeň v Zlatých Moravciach pre nespôsobilý terén. V jarnej časti odohralo mužstvo zatiaľ jeden zápas, v dohrávke 18. kola prehralo s FK Pohronie 0:2. 

Kádrový prierez

Jednotkou medzi tromi žrďami ŠKF je Nigérijčan Mathew Yakubu. Ide o mrštného a pohotového brankára s výborným reflexom na čiare. Nakukol už aj do nigérijskej reprezentácie. Na pravom kraji obrany hráva Adam Morong, rýchly a ofenzívny bek. Pri neúčasti vykartovaného kapitána mužstva Tomáša Hučka bude hrať na stopérskom poste vysoký a dobrý hlavičkár Ľubomír Michalík a vedľa neho si premiéru na slovenských ligových trávnikoch odkrúti Iman Salimi z Iránu. Naľavo v obrane hráva zimná posila Tilen Mlakar zo Slovinska. Na poste dedenzívneho štítu najčastejšie nastupuje Španiel Daniel Espinar Vallejo, vcelku kreatívny a dobre technicky vybavený futbalista. 

Na pravom krídle ŠKF hráva Denis Bušnja, futbalista, ktorý je na hosťovaní z HKN Rijeka. Ide o rýchleho a výbušného hráča, ktorý sa často dostáva do koncovky. V strede poľa je výraznou posilou kreatívny Andrej Fábry, nositeľ veľkej futbalovej kvality. S určitosťou možno od neho očakávať režírovanie hry hostí, kvalitné prihrávky, ale aj individuálne prieniky. V strede poľa hrávajú ešte Ondřej Machuča alebo Denis Potoma. Na ľavom krídle už 2 roky stabilne hráva Alex Iván, veľmi technický futbalista, ťahový, ktorý vymýšla rôznorodé akcie a zahráva takmer všetky sťandardné situácie. Na hrote útoku je Miloš Lačný, hráč, ktorý dal v našej najvyššej súťaži už 51 gólov. Je to muž momentu. Síce už má 32 rokov, ale stále je rýchly a pohotový v zakončení. Zhrnuté a podčiarknuté - Sereď má zaujímavé a aj nebezpečné mužstvo. Uvidí sa, ako veľmi s hráčmi "zamáva" tohtotýždňová rošáda na trénerskom poste.

Posledný ligový zápas ŠKF

ŠKF Sereď - FK Pohronie 0:2. V dohrávke 18. kola sa na ťažkom trávniku v Zlatých Moravciach hral bojovný medzišestnástkový futbal. Prvú šancu na skórovanie mal domáci stopér Mečiar, ale Ivánov roh hlavičkoval nad. Nebezpečnejšie bolo Pohronie, najprv Faderova strela išla tesne mimo a potom sa v nájazde zľava rútil na Yakubuho Adler, ale nebol úspešný. Všetko podstatné sa udialo v druhom polčase. V 58. min stopér ŠKF Hučko stiahol ako posledný prenikajúceho Adlera a bol vylúčený. Aby toho na ŠKF nebolo málo, v 62. min vnikol do pokutového územia aktívny Fadera a jeho strieľanú prihrávku si pri bližšej tyči usmernil do vlastnej siete Martin Mečiar - 0:1. V 71. min vnikol po narážačke do pokutového územia Fadera, Mečiar ho podkopol a pískal sa pokutový kop. Ten bezpečne, po ľavej ruke brankára  premenil Alieu Fadera - 0:2. Zostava ŠKF: Yakubu - Morong (79. Kvešič), Hučko, Mečiar, Mlakar - ,Machuča, Vallejo (60. Potoma) - Bušnja (64. Jureškin). A. Fábry, Iván - Lačný

Prognóza duelu

Zverencov hlavného trénera Jozefa Majoroša čaká náročný zápas. Nastúpia však s jasným domicilom - vyhrať. Musia však podať aktívny a kompaktný výkon a pokračovať v tom, kde na domácom štadióne končili na jeseň s Ružomberkom - byť efektívni v koncovke. Nevedno, na akom kvalitnom ihrisku sa v sobotu bude hrať, vieme však, že to môže byť zápas o bojovnosti a efektivite. Je v našich silách ŠKF zdolať a veríme našim chlapcom, že ho aj zdoláme. Na jeseň to s týmto súperom bol dramatický zápas - otvoril ho penaltou v 20. min Igor Žofčák, aby sa penalta v druhom polčase pískala aj na druhej strane, tentokrát ju premenil Alex Iván. A aj keď sme dohrávali bez dvoch vylúčených hráčov, dokázali sme uhrať cennú remízu 1:1. Tentokrát aj pred Anastastiou Kuzminovou a bohužiaľ bez diváckej účasti chceme všetky 3 body a s pokorou, skromne, no cieľavedome pôjdeme za nimi.

Ian Soler Pino pred zápasom so Sereďou

https://www.youtube.com/embed/c3iLwrRuBfA

Filip Vaško pred zápasom so Sereďou

https://www.youtube.com/embed/WBnyf8d1Za0

Autor: Miroslav Čief

Foto: Róbert Andrejov