Vojtko: Cítiť sklamanie i odhodlanie

2021-03-04 19:24:53

Cítiť z nich sklamanie. Sobotňajšia prehra na pôde FC DAC 1914 Dunajská Streda pomerom 1:2 pre nás znamenala koniec nádejí v boji o postup do hornej šestky. Našimi hráčmi to zamávalo. Cítili, že mohli dosiahnuť viac. Teraz však už myslia dopredu, na zostávajúci program Fortuna ligy, v ktorom chcú dosiahnuť priaznivejšie výsledky. Pozitívny je aj ľavý obranca Matúš Vojtko, slovenský reprezentant do 21 rokov. Aj on bol po sobote smutný,  uvedomuje si však, že trúchliť nemožno donekonečna. Naopak, musíme sa čo najskôr oklepať, zmobilizovať sa a zvládnuť už prvý zápas, ktorý na nás čaká - v sobotu 6.3.2021 v zápase s úvodným výkopom o 14:30 h privítame futbalistov FC Nitra. 

Nehovorilo sa mu ľahko. Matúš Vojtko však predsa ponúkol svoj pohľad na aktuálnu situáciu. "Tak v prvom rade cítime sklamanie, že sme sa nedostali do prvej šestky. Chceli sme ako mužstvo nadviazať na predchádzajúce ligové ročníky a dostať sa do skupiny o titul, bohužiaľ, nevyšlo to. Kde sme to nezvládli? Viacero zápasov sme mohli výsledkovo zvládnuť lepšie, no myslím si, že dôležitý bol zápas s Trenčínom na jeseň, v ktorom sme do polčasu viedli 2:0 a mali sme to dotiahnuť do víťazného konca a nielen remizovať. Do posledných zápasov by sme tak vstupovali z lepšej pozície. Je to teraz ťažké, no našim cieľom bude momentálne ísť od zápasu k zápasu a zaistiť si ligovú miestenku aj na nasledujúci ligový ročník," začal rozprávanie 20- ročný futbalista. 

V zápase 21. kola na ihrisku Dunajskej Stredy nám nevyšiel hlavne prvý polčas. Boli sme v defenzívnej ulite, pod tlakom, nepodržali sme loptu a ukázali toho veľmi málo. V druhom polčase sa to zlepšilo, ale tri body si do tabuľky pripísalo domáce mužstvo. " Do zápasu na ihrisku Dunajskej Stredy sme nastúpili utiahnuto a možno s väčším rešpektom k súperovi, ako sa patrí... Keby sme začali zápas tak, ako sme hrali v druhom polčase, tak by sme možno siahali na bodový zisk. Ale na keby sa nehrá," zdupľoval známu pravdu.

Tabuľka Fortuna ligy je nahustená. Mužstvá sú vyrovnané. Aktuálne sme na poslednom mieste so ziskom 19 bodov, Senica na 10. mieste má o bod viac, 7. Ružomberok o 4 body viac. Jeden - dva lepšie výsledky a môžeme sa ocitnúť na úplne iných poschodiach tabuľky. Len treba začať zbierať body. "To je pravda. Musíme sa chytiť dobrými výsledkami. V nadstavbovej skupine o udržanie sa bude rozhodovať každý bod, keďže v tabuľke sú minimálne bodové rozdiely. Budeme musieť ísť od zápasu k zápasu. Určite nám v samotnom boji o záchranu pomôže, keď sa v šatni všetci zomkneme a zabojujeme všetci spolu. Všetko máme vo vlastných rukách."

V poslednom 22. kole základnej časti Fortuna ligy privítame na Zemplíne futbalistov FC Nitra. Ide o nevyspytateľné mužstvo, ktoré má v kádri Erika Jendrišeka i mnoho nemeckých futbalistov. Vedia prekvapiť, ako pred necelými dvomi týždnami Sereď. My však do zápasu vstúpime s jednoznačným imperatívom - vyhrať. "Do zápasu s FC Nitra pôjdeme určite s tým, že chceme vyhrať a pripísať si do tabuľky súťaže 3 body. O Nitre viem, že sa v zime posilnila viacerými hráčmi a že prišiel do jej kádra Erik Jendrišek. Nitra je nepríjemný súper, nedá nám nič zadarmo, o každú loptu budeme musieť bojovať v ťažkých súbojoch. Uvedomujeme si, čo nás čaká, no veríme si." vyslovil v mene celej kabíny. 

Matúš Vojtko je mladý perspektívny ľavý obranca. Má 20 rokov, je už dostatočne skúsený, vo Fortuna ligy si pripísal 58 štartov, počas ktorých zaznamenal 2 strelené góly. Okrem dresu Michaloviec si čochvíľa oblečie aj dres reprezentačný - dá sa totižto s určitosťou povedať, že si ho tréner Jaroslav Kentoš vyberie do svojho výberu do 21 rokov. Matúš sa na svoju šancu patrične teší. "Obliekať si reprezentačný dres znamená pre mňa asi najviac. Zabojovať o flek sa budem snažiť v každom ligovom zápase, ale aj v zápase za reprezentáciu, keď mi dá tréner Kentoš šancu. Na každý zraz sa teším teraz ešte viac, lebo tam bude väčšina chlapcov, s ktorými som si prešiel aj mládežníckymi ročníkmi reprezentácie. Teším sa," vyslovil.

Prioritne však upriamuje svoju pozornosť na michalovský dres. Váži si šancu hrávať Fortuna ligu, napredovať a zbierať skúsenosti. A síce mu je na Zemplíne dobre, raz by sa predsa len chcel vydať na legionársky chlebík. "Pôsobenie v Michalovciach hodnotím pozitívne. Tréneri A- tímu mi dali šancu už ako 17- ročnému a nikdy na to nezabudnem. Snažím sa z každého zápasu aj tréningu poučiť sa z chýb, aby som najbližší zápas tieto chyby už neopakoval. Kariérny sen mám asi ako každý futbalista - okúsiť zahraničné ligy. Na prípadný prestup ale momentálne nemyslím, snažím sa sústrediť na to, kde som teraz a aby som herne napredoval v Michalovciach. Čo má prísť, to možno raz príde... Niekedy v budúcnosti by som sa rád videl niekde v zahraničí, ale momentálne sú mojou prioritou výkony v našom drese," zakončil Matúš Vojtko, obdivovateľ hviezdneho Cristiana Ronalda. Držíme mu palce!

Text: Miroslav Čief

Foto: Róbert Andrejov