Záchranárske boje stále poriadne zamotané

2021-05-05 20:09:38

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce sa po sobotňajšom infarktovom zápase 7. kola nadstavbovej časti o záchranu v najvyššej Fortuna lige a výhre 2:1 nad Ružomberkom nateraz vyhrabali z najhoršieho. Opustili posledné miesto v tabuľke, ktoré tri kolá pred koncom nadstavbovej časti nechali Nitre. Pred ňou majú aktuálne trojbodový náskok, no stále nič vyhraté nemajú. Hrá sa ešte o deväť bodov a z nich by mali ukoristiť „šoltisovci“ čo najviac. Iba vtedy sa nielenže vyhnú vypadnutiu, ale aj nevyspytateľnej baráži s druhým najlepším druholigistom, ktorá čaká na jedenásty tím tabuľky.

Ideálom bodovať v každom kole

Michalovčanom sa v sobotu podarilo vyhrať po troch nezdaroch. Najskôr doma podľahli Pohroniu 1:2, čo stálo funkciu hlavného trénera Jozefa Majoroša. Jeho nástupca Anton Šoltis najskôr zaznamenal prehru 0:2 v Zlatých Moravciach so Sereďou a následne remizoval v Senici 1:1. V treťom zápase s tímom konečne zaknihoval víťazstvo, keď bol hrdinom zápasu brankár Tomáš Dráb. Ten v nadstavenom čase, po tom, čo jeho spoluhráči otočili z 0:1 na 2:1, chytil pokutový kop, a zabezpečil tak tímu dôležité tri body. „Všetci veríme, že nás to môže nakopnúť. Čakajú nás ešte tri zápasy, konkrétne v Žiari nad Hronom, doma so Sereďou a v Nitre. Ideálom je vo všetkých troch bodovať. Vtedy by sme nemali mať problém so záchranou,“ hovorí michalovský lodivod, ktorý sa vrátil na lavičku MFK Zemplín po vyše roku a pol. Ako je známe, v novembri 2019 na nej predčasne skončil kvôli nepresvedčivým výsledkom. Nahradil ho Jozef Majoroš, ktorého zase nahradil on pred troma týždňami...

Komu zostane Čierny Peter?

Michalovčania však stále vyhraté nemajú. Tri kolá pred koncom im patrí jedenásta priečka. Na poslednú Nitru majú náskok troch bodov, no a z hry o vypadnutie ešte nie sú matematicky von ani ostatné tímy. Najlepšie to má rozbehnuté Ružomberok, ktorý má pred Nitrou náskok ôsmych bodov a už iba zhoda náhod ho môže pripraviť o fortunaligovú príslušnosť. Podobne je na tom aj Sereď, ktorá na „Ružu“ stráca jeden bod, no pred jedenástymi Michalovcami a barážovou priečkou má náskok len štyroch bodov. Sereďania navyše v následných dvoch týždňoch hrajú v Nitre a Michalovciach, teda na pôde najviac namočených tímov. Z hry o vypadnutie či baráž nie je ani deviate Pohronie. To má náskok šiestich bodov pred Nitrou, respektíve troch pred Michalovcami. No a namočená je stále aj desiata Senica, hoci tá si veľmi pomohla dvoma výhrami s Nitrou. Naďalej však má na ňu náskok iba štyroch bodov, jeden bod k dobru má pred Michalovcami.

Rozhodne sa v poslednom kole?

Na začiatku minulého týždňa uzrela svetlo sveta správa o tom, že Nitre nebola udelená licencia pre sezónu 2020/21. Tím spod Zobora sa môže proti tomuto rozhodnutiu ešte odvolať, no v prípade, že neuspeje, bude tajnička vypadávajúceho definitívne rozlúštená. „My sa na to nechceme spoliehať. Nepozeráme sa na problémy Nitry, sú to ich problémy. Našou snahou je zachrániť sa na trávniku, teda vybojovať si účasť v najvyššej súťaži pre budúcu sezónu sami,“ zdôrazňuje michalovský tréner Anton Šoltis. Keď by sme zabudli na problémy Nitry, tak zrejme sa o záchranu bude bojovať až do posledného kola. V ňom Nitrania privítajú práve momentálne najväčšieho súpera Michalovce. Rozhodne sa teda až v tomto zápase? Možné je všetko. Celok spod Zobora ešte predtým privíta spomenutú Sereď a v deviatom kole sa predstaví v Ružomberku, ktorý už môže mať záchranu v suchu. Michalovčania v sobotu cestujú do Žiaru nad Hronom a ďalší víkend takisto privítajú Sereď. Situácia ukazuje, že tímy musia bodovať aj u súperov. Keď sa tak nestane, rozhodovať bude posledné kolo. „Ja som to povedal už pri svojom nástupe. Situácia v tabuľke je taká, že sa bude zrejme bojovať o každý bod a každý gól. Ľahko sa môže stať, že rozhodne až posledné kolo. Nie je to ale iba boj medzi nami a Nitrou. Aktuálne to vyzerá, že vonku z toho nie je ani Senica, či Pohronie a uvidíme, ako sa vysporiadajú s ťažkým žrebom v Seredi,“ podotýka Anton Šoltis.

Zostávajúci program nadstavbovej časti o udržanie sa:
8. kolo - sobota 8. mája: Pohronie - Michalovce (17.00 hod.), Ružomberok - Senica (17.00 hod.), nedeľa 9. mája: Nitra - Sereď (18.00 hod.)
9. kolo - sobota 15. mája: Senica - Pohronie (17.00 hod.), Ružomberok - Nitra (17.00 hod.), Michalovce - Sereď (17.00 hod.)
10. kolo - sobota 22. mája: Sereď - Senica (17.00 hod.), Pohronie - Ružomberok (17.00 hod.), Nitra - Michalovce (17.00 hod.)

Zdroj: novinyzemplina.sk