Nitranov sme rozobrali a sme zachránení!

2021-05-22 21:21:34

Michalovskí futbalisti sú definitívne zachránení v najvyššej súťaži! Fortunaligovú príslušnosť aj pre nasledujúcu sezónu si vydobyli v záverečnom 10. kole nadstavby, v ktorom na ihrisku už istej zostupujúcej Nitry triumfovali jednoznačne 4:0. Keďže senický konkurent prehral 1:4 so Sereďou, vyhli sa zverenci lodivoda Antona Šoltisa baráži s Banskou Bystricou, druhým najlepším tímom druhej ligy, ktorého vyzvú práve Záhoráci. MFK Zemplín tak vo svojom šiestom ročníku medzi elitou obsadili konečné desiate miesto.

Od úvodného hvizdu bola aktivita na kopačkách Zemplínčanov, ktorí sa proti zdecimovanému tímu Nitry snažili čo najskôr skórovať, pretože nutne potrebovali zvíťaziť. Rozvlniť sieť mohli už v 10. minúte, a to konkrétne Oshima, ktorý sa ocitol sám pred brankárom Trnovským, avšak v tisícpercentnej šanci váhal so zakončením, až loptu zblokoval na roh jeden z domácich obrancov. O päť minút neskôr po Méndezovej štandardke bolo v nitrianskej šestnástke poriadne horúco, hostia ostreľovali bránu Trnovského, avšak ich tri strelecké pokusy obetavo zblokovali brániaci hráči. Domáci pohrozili v 27. minúte, kedy po rohu rozohranom nakrátko nebezpečne hlavičkoval Franko, ale nad bránu. To bolo zo strany FC v ofenzíve všetko. Tesne po uplynutí polhodiny hry sa Michalovčania dočkali. Magda pekne uvoľnil Oshimu, ktorý spätnou prihrávkou našiel na prvej žrdi Trusu a ten upratal loptu do siete - 0:1. V 35. minúte mal tento hráč ďalšiu veľkú príležitosť, keď ho do úniku poslal Sharani, avšak bránu netrafil. Dôležitý druhý gól však MFK Zemplín predsa len ešte do prestávky pridal, po nadýchanom Diarrovom centri sa hlavou presadil jeden z najnižších hráčov na ihrisku Oshima - 0:2!

Gól do šatne Michalovčanov po zmene strán upokojil a Oshima hneď v 50. minúte pridal aj ich tretí gól, ale po Trusovej prihrávke zakončoval z ofsajdu, takže radosť bola predčasná. O dve minúty však už definitívne zlomil odpor domácich po ukážkovej kombinácii Trusa - Žofčák - Sharani posledne menovaný, ktorý pohodlne poslal loptu do odkrytej brány - 0:3. V tom čase Seničania prehrávali v Zlatých Moravciach so Sereďou už 0:2 a zo Zemplínčanov padli všetky tiaže záchrany. Vo zvyšných minútach stretnutia sa bavili futbalom a predviedli viacero pekných kombinačných akcií. Po jednej v 60. minúte pálil k vzdialenejšej žrdi Trusa, no tesne vedľa. Nitra mohla skorigovať nepriaznivý stav v 63. minúte, po centri Cehulu bol znovu blízko ku gólu Franko, jeho hlavička však minula bránu len o centimetre. Naopak, o šesť minút sa opäť tešili "šoltisovci", Diarra krásnym oblúčikom za obranu poslal do tutovky striedajúceho Popovitsa, ktorý šancou nepohrdol - 0:4. Záver sa už iba dohrával a piaty gól mal po skvelom Žofčákovom vysunutí na kopačke ďalší nový muž na trávniku Tandir, no v nájazde ho vychytal Trnovský. Po konečnom hvizde však zavládla v michalovskom tábore veľká radosť z ťažko vybojovanej záchrany.

FC Nitra - MFK Zemplín Michalovce 0:4 (0:2)

Góly: 31. M. Trusa, 45+. Oshima, 52. Sharani, 69. Popovits

ŽK: 90+. Spáčil - 5. Soler

Rozhodovali: Kráľovič - Hancko, Bednár; bez divákov

FC: Mich. Trnovský - Cehula (73. Demian), Djiby Ba, Kolčák, Tancík (77. A. Pekár) - Zejnullahu, Mustafič - Spáčil, Kurt (73. Á. Mészáros), Kindsvater - Franko

MFK ZEMPLÍN: M. Markovič - D. Magda, F. Vaško, Soler, Méndez - Neofytidis - A. Diarra (79. Tandir), M. Begala (66. Adekuoroye), Oshima (51. I. Žofčák), Sharani (66. Popovits) - M. Trusa (79. Ntotis)

Hlasy trénerov:

Michal Ščasný, tréner FC Nitra: "Chcem pogratulovať Michalovciam k záchrane v lige. Zápas nebudem hodnotiť. Bolo to jednoznačné 0:4. Pozitívne je, že nastúpili za nás štyria dorastenci a odohrali ten zápas v pohode. Michalovce majú inú kvalitu ako my."

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Naša šesťzápasová misia je úspešná a chcem sa poďakovať chlapcom aj realizačnému tímu, že sa podarila zachrániť liga pre Michalovce. Pomohol nám aj iný výsledok, ale my sme hrali na víťazstvo a to sa nám podarilo."