Najlepším strelcom ligy bývalý Michalovčan

2021-05-24 19:52:53

Len deň po skončení posledného kola aktuálnej sezóny Fortuna ligy sa futbalisti našej ligy odeli do slávnostného. V nedeľu večer v priestoroch hotela NH Gate One v Bratislave vyhlásili výsledky ankety Jedenástka sezóny Fortuna ligy 2020/2021. Futbalové osobnosti, tréneri či novinári zaradili do ideálnej zostavy našej ligy futbalistov zo štyroch klubov. Najviac hráčov, až šesť, má aktuálny majster ŠK Slovan Bratislava, troch hráčov má DAC Dunajská Streda a po jednom MŠK Žilina a ViOn Zlaté Moravce.

Šestica belasých

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava dominujú v ankete. Do ideálnej jedenástky Fortuna ligy zaradili odborníci až šesť futbalistov belasých. V bráne má neohrozenú pozíciu Dominik Greif, ktorý je v najlepšej jedenástke tretí rok po sebe. V obrane je na stopérskom poste Vasil Božikov, ktorý je, rovnako ako Greif, medzi najlepšími futbalistami našej ligy tretí raz v rade. Na ľavej strane obrany je Vernon De Marco, ktorý má za sebou vydarenú sezónu. Možno o rok bude pri jeho mene slovenská vlajka, keďže zažiadal o slovenské občianstvo. V strede poľa je tvrdý bojovník Joeri De Kamps a na ľavej strane záložnej formácie najlepší strelec belasých Rafael Ratao. Šesticu Slovanistov dopĺňa v útoku David Strelec.

DAC s troma futbalistami

Pred dvoma rokmi mal DAC rovnako trojnásobné zastúpenie. Aj vtedy bolo mužstvo zo Žitného ostrova na striebornej pozícii. Aj v aktuálnej sezóne zaradili odborníci do najlepšej jedenástky troch hráčov DACu. Na pravej strane obrany je ofenzívny, rýchlonohý Cesar Blackman, panamský reprezentant. V strede poľa Zsolt Kalmár, ktorý dostal suverénne najviac hlasov spomedzi všetkých ocenených. Kalmár je súčasťou najlepšej ligovej zostavy tretí rok po sebe. V útoku je Eric Ramirez, futbalista z Venezuely, ktorý má za sebou vskutku vydarenú sezónu, len tesne mu unikla koruna pre kráľa strelcov a patrí medzi najproduktívnejších hráčov Fortuna ligy.

Po jednom hráčovi Žilina a ViOn

Vlajku MŠK Žilina v Jedenástke sezóny drží stopér Jakub Kiwior, ktorý patrí medzi najlepších obrancov našej ligy. Dokazuje to výkonmi aj individuálnymi štatistikami, z pohľadu oficiálnych zápasových dát je jeden z najlepších hráčov Fortuna ligy. David Hrnčár operuje na pravej strane záložnej formácie. Má za sebou výbornú sezónu a právom je v najlepšej jedenástke. V ankete získal tretí najvyšší počet hlasov, za Kalmárom a Ramirezom.

Individuálne ocenenia

Najlepším hlavným rozhodcom za uplynulý ročník Fortuna ligy sa stal Peter Kráľovič, najlepším asistentom je Daniel Poláček. Pre oboch je to premiérové víťazstvo v ankete. Najlepším strelcom je z 19-timi gólmi Dawid Kurminowski z MŠK Žilina. O triumfe rozhodol v poslednom kole, keď do siete ViOnu Zlaté Moravce nasúkal štyri góly a jeho konkurent Eric Ramirez z DAC strelecky mlčal. Najlepším trénerom sa stal kormidelník MŠK Žilina Pavol Staňo, ktorý získal podobné ocenenie prvý raz vo svojej kariére. Na prvé miesto ho zaradilo až 17 futbalových odborníkov z 25. Objavom sezóny je David Hrnčár z ViOnu Zlaté Moravce, ktorý je však v tomto klube na hosťovaní zo Slovanu Bratislava a po sezóne sa sťahuje opäť do Bratislavy. Hoci nepatrí už medzi futbalových tínedžerov, je skutočným objavom sezóny. Žiadny futbalista nezaznamenal za tento rok taký výrazný progres.

Na slávnostnom vyhlásení ankety sa každoročne udeľuje aj Cena fair-play pre najslušnejšie mužstvo. Tento rok cenu získal tím MŠK Žilina. Špeciálnu cenu fair-play si odniesol aj obranca ViOnu Peter Čögley, ktorý si vyslúžil srdcia nielen futbalových fanúšikov svojou čestnosťou, keď po tom, čo bola po zákroku na neho odpískaná penalta, sa rozhodcovi priznal, že ku kontaktu nedošlo a penaltu odvolal. Najlepším hráčom Fortuna ligy 2020/2021 sa stal stredopoliar, kapitán a líder vicemajstra z DAC Zsolt Kalmár, ktorý sa galavečera nemohol zúčastniť, pretože sa v piatok podrobil operácii kolena. Kalmár je rozhodne najvýraznejšia osobnosť uplynulej sezóny. Vlani sa z trofeje pre najlepšieho hráča tešil Dominik Greif, rok pred tým Andraž Šporar. Kalmár tak preťal belasú dominanciu v posledných rokoch v tejto ankete.

V ankete hlasovali hlavní tréneri účastníkov Fortuna ligy, prezident Únie ligových klubov, zástupcovia SFZ (tréner reprezentácie SR „A“, tréner SR „21“, technický riaditeľ a zástupca trénerov vo Výkonnom výbore), prezident Únie futbalových trénerov Slovenska a predstavitelia médií. O najlepších arbitroch rozhodovali svojimi hlasmi aj pozorovatelia rozhodcov SFZ v spolupráci s Asociáciou rozhodcov SFZ.

Po štvrtý raz vyhlásili aj Jedenástku talentov, ktorá vznikla na základe oficiálnych zápasových štatistík. Dostať sa do nej mohli hráči, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov.

JEDENÁSTKA FORTUNA LIGY 2020 – 2021

Brankár: Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava – 15 hlasov)

Obrancovia: Cesar Blackman (pravý obranca, DAC 1904 Dunajská Streda – 11), Vasil Božikov (stredný obranca, ŠK Slovan Bratislava - 9), Jakub Kiwior (stredný obranca, MŠK Žilina - 12), Vernon De Marco (ľavý obranca, ŠK Slovan Bratislava - 13)

Stredopoliari: David Hrnčár (pravý stredopoliar, ViON Z. Moravce - 19), Joeri De Kamps (stredný stredopoliar - 10), Zsolt Kalmár (stredný stredopoliar, DAC 1904 D. Streda - 24), Rafael Ratao (ľavý stredopoliar, ŠK Slovan Bratislava – 10)

Útočníci: David Strelec (ŠK Slovan Bratislava - 6), Eric Ramirez (DAC 1904 Dunajská Streda - 22)

INDIVIDUÁLNE OCENENIA

Najlepší hráč: Zsolt Kalmár (DAC 1904 Dunajská Streda – 19 hlasov)

Najlepší tréner: Pavol Staňo (MŠK Žilina – 17 hlasov)

Najlepší strelec: Dawid Kurminowski (MŠK Žilina – 19 gólov)

Objav sezóny: David Hrnčár (FC ViOn Z. Moravce – 13 hlasov)

Najlepší rozhodca: Peter Kráľovič (25 hlasov)

Najlepší asistent rozhodcu: Daniel Poláček (11 hlasov)

Cena fair-play: MŠK Žilina

Špeciálna cena fair-play: Peter Čögley (FC ViOn Zlaté Moravce)

JEDENÁSTKA TALENTOV FORTUNA LIGY 2019/2020

Brankár: Samuel Petráš (MŠK Žilina)

Obrana: Cesar Blackman (DAC), Jakub Kiwior (MŠK Žilina), Branislav Sluka (MŠK Žilina)

Defenzívny stredopoliar: András Schäfer (DAC)

Stredopoliari: Saymon Cabral (Trnava), David Strelec (Slovan), Dávid Ďuriš (MŠK Žilina), Marko Divkovič (DAC)

Útočníci: Eric Ramirez (DAC), Dawid Kurminowski (MŠK Žilina)

Zdroj a foto: fortunaliga.sk