Matej Trusa hetrikom zostrelil Maltu

2021-10-12 20:42:09

Michalovský zakončovateľ predviedol v najcennejšom drese streleckú parádu.

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zvíťazili v utorňajšom domácom stretnutí C-skupiny kvalifikácie ME 2023 nad rovesníkmi z Malty jednoznačne 4:0. V Nitre strelil hetrik útočník MFK Zemplín Michalovce Matej Trusa, ktorému Európska futbalová únia (UEFA) v oficiálnom zápise uznala aj pôvodne vlastný gól v 64. minúte. Raz skóroval Jakub Kadák. Mladí Slováci dosiahli druhé víťazstvo a v neúplnej tabuľke majú na konte šesť bodov. Najbližšie sa predstavia 12. novembra v Rusku.

Slovensko 21 - Malta 21 4:0 (2:0)

Góly: 23., 64. a 81. M. TRUSA (tretí z 11 m), 36. Kadák

SR 21: Krajčírik – Kováčik, S. Kóša, T. Nemčík, Mesík – Kadák (60. Nebyla), Pokorný (78. Šviderský), J. Bernát (67. Lichý) – Kaprálik (67. Goljan), M. TRUSA, Galčík (78. M. Kmeť)

Malta má v tomto kvalifikačnom cykle na konte skalp Severného Írska, ale pod Zoborom od úvodného výkopu ťahala za kratší koniec. Domáci predvádzali jednu akciu za druhou, skúšali to po oboch krídlach a viackrát sa dostali až do zakončenia vnútri šestnástky, prvé pokusy však nemierili do priestoru troch žrdí. Mladí Slováci napriek tomu nepoľavili v úsilí prelomiť bezgólový stav a podarilo sa im to v 23. minúte. Streleckej kliatby ich zbavil Trusa, ku ktorému prešla lopta cez jedného z hosťujúcich obrancov a krížnou strelou z rohu päťky prepálil Al-Tumiho v maltskej bránke. O trinásť minút neskôr domáci zdvojnásobili svoj náskok, Kadák si nabehol na center z pravej strany do pokutového územia a presnou hlavičkou usmernil loptu do siete.

Slovensko si v prvom polčase vypracovalo zaslúžené vedenie a v hernej dominancii pokračovalo aj v druhom dejstve. Po vyše hodine hry sa dočkali aj tretej gólovej odmeny, Galčík odcentroval zľava a po súboji Trusu s hosťujúcim Lonardellim doputovala lopta do bránky. Pôvodne bol gól na 3:0 označený za vlastný, ale UEFA ho v oficiálnom zápise pripísala Trusovi. Domáci už viedli rozdielom triedy a v zostávajúcom priebehu mohli hrať uvoľnene, bez obáv o výsledok. Ten navyše stihli prikrášliť, striedajúci Lichý trafil konštrukciu bránky, no v 81. minúte vybojoval Mesík jedenástku po faule Mohnaniho. Nariadený pokutový kop premenil Trusa a skompletizoval hetrik - 4:0.

Hlasy po zápase:

Jaroslav Kentoš, tréner SR 21: "Pred zápasom som z chlapcov cítil veľkú zodpovednosť a miernu nervozitu. Som rád, že sa nám podarilo streliť štyri góly, dokázali sme otvoriť hlboký obranný blok súpera, to bolo veľmi dôležité. Mňa potešili chlapci výkonom, nadviazali na výkon v Španielsku."

Matej Trusa, útočník SR 21, autor hetriku: "V prvom rade som rád, že sa nám to podarilo ako tímu. Po predchádzajúcich dvoch zápasoch, v ktorých sme prišli o body, sme sa dokázali naladiť na víťaznú mentalitu. Zápas sme zvládli a hetrik bol už len bonus."

Zdroj + foto: TASR