Japonský kamikadze sníva o Premier League

2021-12-17 08:32:31

Ošima sa už udomácnil na Slovensku. Chutí mu pivo i halušky, chce sa ale posunúť ďalej.

Japonskí futbalisti sa na Slovensko veľmi nehrnú. Ani to neprekvapuje. Zatiaľ sa v najvyššej súťaži predstavili dvaja a obaja zaujali. Zhodou okolností obaja v drese MFK Zemplín Michalovce. Prvým bol Tsubasa Niši, ktorý prišiel na hosťovanie z Legie Varšava na jar 2018. Na Zemplíne odohral 12 zápasov, strelil jeden gól a 1. júla sa stal hráčom kórejského FC Dägu. Druhým je súčasný hráč MFK Zemplín Takuto Ošima. 

Úkaz zo štvrtej ligy
Ten prišiel do Michaloviec v januári tohto roka zo Župčian. Už na prvý pohľad táto šialená kombinácia udrie do očí. Japonec ako posila? A zo štvrtej ligy? Asi veľa fanúšikov krútilo hlavami. Veď, ak nejaký hráč doplní káder z druhej ligy, tak nad ním ohŕňajú nosom. Aby nejaký talent prestúpil priamo z tretej ligy, to už musí byť veľký zjav. A aj tak nemá isté miesto v A-tíme, ale väčšinou ešte pomáha skôr dorastu, prípadne ho klub pošle na hosťovanie.

Ak však niekto príde zo štvrtej ligy, dostáva plnú porciu minút a okamžite patrí medzi opory mužstva a nebojíme sa povedať, že i medzi najlepších legionárov našej ligy, tak to už musí byť riadny úkaz. Taký sa len tak nevidí, a ktovie, kedy najbližšie pod Tatrami zaevidujeme prestup zo štvrtej ligy do prvej… „Môj príchod na Slovensko nebol vôbec plánovaný. Mal som kamaráta v Japonsku, niečo ako agent, ktorý mi povedal, že môžem vyskúšať prvú alebo druhú ligu v Poľsku. Nakoniec som tam vôbec nešiel a skončil som v Župčanoch. Hral som tam, kým pandémia neukončila súťaže. Bol som naňho veľmi nahnevaný, lebo mi klamal. Nenechal som to len tak. Povedal som mu, nech mi nájde nejaký lepší klub. Vybavil mi skúšku v Michalovciach, kde som potom už trénoval,” opísal svoje začiatky na Slovensku Takuto Ošima.

Ani Hamšíka nemal zaradeného
O krajine pod Tatrami nemal najmenšiu vedomosť. „Absolútne nič som o Slovensku nevedel. Ešte možno niečo som zaregistroval o Československu, ale o Slovensku vôbec nič. Dokonca ani o Hamšíkovi. Počul som o tom hráčovi, ale nevedel som, že je zo Slovenska,” usmieval sa Takuto, ktorý prišiel na Slovensko z klubu FC Awajišima. Takuto má dvoch súrodencov. Staršia sestra je už vydatá, má dve deti a mladší 15-ročný brat hrá taktiež futbal. Rodičia, samozrejme, sledujú kariéru svojho syna. A nielen ju. Sledujú aj zápasy Michaloviec. „Rodičia majú predplatenú televíziu, takže sledujú každý môj zápas. A je jedno, že v tom čase sú tam dve hodiny ráno. Na návštevu za mnou sa nechystajú, najmä pre pandémiu koronavírusu.”

Prekvapili ho muži na káve
Takuto pochádza z Hirakaty, čo je 400-tisícové mesto v prefektúre Osaka. V blízkosti sa nachádzajú miliónové aglomerácie ako Kobe, Osaka či Kjóto. „Je tu menej ľudí, to je pravda. U nás ich je podstatne viac. Ľudia sú však všade rovnakí. Stretnete dobrých i zlých. Ja nemám s nikým problém, s každým sa snažím vychádzať. Čo ma však zarazilo a doteraz som si na to nejako nezvykol, je, že veľké množstvo mužov dokáže tráviť veľa času na káve. V Japonsku si väčšinou chodia sadnúť na kávu len ženy. Dosť ma prekvapilo, že muži dokážu sedieť i dve hodiny pri káve,” pridal ďalší úsmev od ucha k uchu Takuto Ošima. Naopak, skôr pochopil posedenie pri dobrom pive. „Slovenské pivo je veľmi dobré. Chutí mi, no nemôžem ho piť často, lebo od neho priberám.” 

Pri suši sa zasmeje
Pristavme sa rovno i pri jedle. Takuto neskrýva svoje korene. Má veľmi rád ryby. Rovnako tak aj japonské národné jedlo. „Milujem suši. Ale japonské. Jedol som ho už aj v Michalovciach, ale je to obrovský rozdiel. Nie je to skutočné suši, len nejaké falošné,” smial sa Takuto pri spomienke na ochutnávku obľúbeného jedla a vzápätí prezradil, čo mu najviac chutí na Slovensku: „Bryndzové halušky so slaninkou. Veľmi dobré jedlo. V Prešove poznám jednu rodinu, ktorá sa o mňa postarala, keď som prišiel do Župčian a v podstate doteraz som s ňou v kontakte. Vždy, keď mám voľno, idem k tejto rodine, ktorá mi ponúkne slovenské jedlá.” Rodina ho nielen pohostí, ale pripraví mu aj výlety. Keďže na Vianoce necestuje do Japonska, ale zostáva v Michalovciach, verí, že spolu navštívia Vysoké Tatry. „Občas skočíme do Košíc na nákupy.”

Záujem je, no nie konkrétny

Večne usmievavý Takuto vraví, že na Slovensko si už zvykol. Doma v Japonsku si po tréningu zvyčajne s kamarátmi išli zahrať bowling, alebo iné športové hry, no v Michalovciach na to nemá čas, lebo po tréningu má prednosť zdokonaľovanie sa v angličtine. „Na iné športy veľmi nechodím. Raz som bol na hokeji v Prešove. Zhodou okolností na Michalovce. Neovládam však hokejové pravidlá.” Nik nepochybuje o tom, že Michalovce sú pre Ošimu len ďalšia medzizastávka za vysnenou ligou v západnej Európe. „Sem-tam mi po zápase napíšu agenti, ktorí ma sledovali v zápasoch a vravia, že ma chcú pritiahnuť do svojich klubov, no zatiaľ nič konkrétne. Žiadna ponuka neprišla. Veľmi ma láka anglická Premier League. Chcem však ísť krok za krokom. Najprv by som chcel ísť do západnej Európy a do klubu, ktorý hrá v Lige majstrov. To by bolo ideálne, aby si ma všimli manažéri z ešte zvučnejších tímov. Keby som zakotvil v nejakom anglickom tíme, splnil by sa mi sen,” usmial sa Takuto.

V súvislosti s ním sa niečo povrávalo o bundesligovom Mainzi, no on sám túto informáciu negoval. O Nemecku nič nevie. „O Takuta je záujem. Volá mi veľa manažérov, že sa oňho zaujímajú kluby v Európe, ale žiadny konkrétny nespomenú a od žiadneho nám ani neprišla ponuka,” povedal spolumajiteľ MFK Zemplín a člen predstavenstva klubu Ján Sabol. Takutov idol je Jack Grealish z Manchestru City. Predtým ním bol Španiel Andres Iniesta z FC Barcelona. Obľúbený klub je Manchester City. „Hlavne preto, že v ňom trénuje Pep Guardiola. Keby trénoval v Michalovciach, tak by som zostal v Michalovciach. Je to veľmi inteligentný tréner, ktorý mi imponuje,” dodal japonský stredopoliar MFK Zemplín, ktorý má s klubom zmluvu do leta 2024.

Mal cieľ a ten dosiahol

Takuto Ošima pricestoval na Slovensko v lete 2020. Zakotvil v štvrtoligových Župčanoch na východe Slovenska. V tom čase tam pôsobil jeho o štyri roky starší krajan Hirojašu Koši. Aspoň mu nebolo smutno v prvých dňoch. Útly japonský chlapec však nemal s adaptáciou najmenší problém. Od prvých okamihov patril medzi najlepších hráčov na trávniku. Jeho ofenzívne prieniky lákali divákov na tribúny. „Určite patril medzi najlepších futbalistov štvrtej ligy. Ani neviem, ako sme sa k nemu dostali. Odporučil nám ho jeden chlapec. Odrazu bol u nás a hral výborne. Poviem pravdu, že už po troch odohraných zápasoch sa nám ozvali Michalovce, že vraj nejaký skvelý chlapec k nám prišiel hrať. Sledovali ho, ale jeseň ešte odohral u nás. Vtedy sme mali fantastické výsledky. Veď za nás hrali bývalí ligoví futbalisti Peter „Pyco” Petráš, Miro Viazanko či Stano Kišš. Je však pravda, že keď prišiel Ošima, zdvihol sa i divácky záujem. Zo 150 divákov sme mali zrazu návštevy okolo 400-500 ľudí. Všetci naňho boli zvedaví,” povedal Vladimír Zusko, ktorý bol mecenášom tohto dedinského klubu blízko Prešova. Podľa jeho slov nemal Takuto Ošima žiadne legionárske výhody. „Platili sme mu stravu a ubytovanie. Nemal žiadne privilégiá a ani mu nešlo o peniaze. Jednoducho k nám prišiel, lebo sa chcel predať. A svoj cieľ splnil. Je to veľmi skromný, nenáročný chlapec. Prekvapil ma akurát tým, že pred každým tréningom prišiel o štvrťhodinu skôr ako ostatní a polhodinu po tréningu si ešte dával šprinty, trénoval rozohrávku či priame kopy. Chcel niečo dosiahnuť a aj sa mu to podarilo. Podľa mňa na Slovensku dlho nezostane,” dodal Vladimír Zusko.

Zdroj: Denník Šport (Tomáš Petro)