MFK Zemplín zahájil prípravu, chýbal iba Artabe

2022-01-10 18:30:07

Na prvom tréningu boli vyše tri desiatky hráčov.

V pondelok krátko po poludní sa prvýkrát po sviatočnom období zišli na štadióne prvoligoví futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Šatňa žlto-modrých sa počas úvodného zrazu zimnej prípravy poriadne zaplnila, veď tréneri na čele s hlavným Miroslavom Nemcom mali k dispozícii až 31 hráčov, čo v minulých rokoch nebývalo zvykom.

Prvú novoročnú tréningovú jednotku neabsolvoval iba španielsky stopér Alfonso Artabe Meca, ktorý sa v jej čase práve presúval zo svojej domoviny pod Tatry. A tiež trojica Bankole Olawale Adekuoroye, Pablo Gállego Lardiés a Milan Kvocera, ktorí pri Laborci po jesennej časti skončili. Naopak, nechýbala klubová ikona Igor Žofčák či najlepší strelec tímu Matej Trusa. O rodáka z Horoviec sa po vydarenej jeseni, keď v nej nastrieľal šesť ligových gólov, začali zaujímať zahraničné kluby. O „Trusičovom“ či ďalších prípadných odchodoch, sa tréner nechcel baviť. „Zatiaľ sa pripravuje s nami. Nerád by som hovoril, kto ešte odíde. Najprv sa sústredíme na to, aby ešte niekto do kádra pribudol,“ povedal Nemec.

Šéf lavičky MFK Zemplín neprivítal – až na mladíkov z dorastu Romana Lichvára či Richarda Riga – žiadnu novú tvár, čo sa však v najbližších dňoch môže zmeniť. „Chce to určitý čas. Máme vytypovaných a vyskautovaných nejakých hráčov. Možno sa nejaká nová tvár na tréningu objaví už tento týždeň. V úmysle máme posilniť hlavne ofenzívu.“

Pre viacerých fanúšikov je možno novinkou meno Matej Vajs, ktorý spoločne s Benjamínom Szárazom a Andriyom Kozhukharom vytvoril brankárske trio. Urastený 21-ročný gólman pochádzajúci z Banskej Bystrice sa s mužstvom pripravoval už v jeseni. Bývalý mládežnícky reprezentant má za sebou pôsobenia v Senici, Žiline a naposledy v škótskom Clyde FC. Teraz bojuje o miesto v michalovskom kádri.

Takmer päťtýždňová príprava po jeseni ôsmeho celku Fortuna ligy bude prebiehať iba v domácich podmienkach. „Neviem, či som konzervatívny, ale ja som najradšej, keď sme doma. Riešilo sa aj sústredenie, no rozhodli sme sa, aj skrz nie najlepšej pandemickej situácie, necestovať nikde. V Michalovciach máme vytvorené kvalitné podmienky a k dispozícii máme všetko, čo potrebujeme. Keby sme išli trebárs do Turecka, stratili by sme štyri dni cestovaním. Na to, aká krátka je príprava, tak prísť o štyri dni prípravy je veľa,“ poznamenal Nemec a dodal: „Chlapci dostali počas voľna individuálne tréningové plány, takže mali by prísť dobre nachystaní. V utorok si ich otestujeme a zistíme, ako sami pracovali doma.“

Už túto sobotu o 13. hodine odohrajú Zemplínčania aj prvý prípravný duel, na rozbeh ich čaká treťoligový Tatran Prešov, ktorého privítajú na svojej pôde. V ďalšom zápasovom programe nastala jedna zmena, domáci súboj s Liptovským Mikulášom, ktorý sa mal uskutočniť v stredu 26. januára, zrejme nebude, keďže Liptáci majú v tom termíne naplánované sústredenie v zahraničí. Žlto-modrí sa tak obzerajú po náhradnom súperovi.

Michalovčania stále živia nádej na postup do prvej šestky, na šiestu Senicu strácajú iba bod. V zostávajúcich troch kolách základnej časti sa stretnú s priamymi konkurentmi, najprv budú hostiť Sereď, následne pocestujú do Žiliny a na záver privítajú Senicu. „Chceme sa čo najlepšie pripraviť na jarnú časť, predovšetkým na Sereď, keďže tá bude našim prvým súperom. Žreb máme celkom žičlivý, ale či to bude naozaj tak, to ukážu až samotné zápasy. Prvoradý cieľ je dostať sa do hornej šestky. Aký bude ďalší, to uvidíme. Hlavne sa musíme dostať medzi poltucet najlepších. Potom sa môžeme baviť o titule,“ usmial sa dobre naladený kormidelník MFK Zemplín.

Odštartovali prípravu:

Brankári: Andriy Kozhukhar, Benjamín Száraz, Matej Vajs

Hráči do poľa: Matúš Begala, Filip Vaško, Georgios Neofytidis, Roman Lichvár, Matej Trusa, José David Casado García, Martin Kolesár, Sebastián Gembický, Marcel Tancoš, Dimitrios Popovits, Erik Šuľa, Vasileios Ntotis, Zoran Záhradník, Juraj Kotula, Jaroslav Holp, Igor Žofčák, Polydefkis Volanakis, Alejandro Méndez García, Matúš Marcin, Tobias Bujňaček, Wisdom Uda Kanu, Dávid Petrík, Takuto Oshima, Daniel Magda, Brian Peňa Perez-Vico, Jakub Sova, Michal Ranko, Richard Rigo

Prípravné zápasy MFK Zemplín:

Sobota 15. januára o 13.00 hod.: Michalovce – 1. FC Tatran Prešov (III. liga)

Streda 19. januára o 11.00 hod.: Michalovce – FC Košice (II. liga)

Sobota 22. januára: Michalovce – Slavoj Trebišov (II. liga)

Streda 26. januára: Michalovce – ???

Sobota 29. januára o 13.00 hod.: MFK Dukla Banská Bystrica – Michalovce (II. liga)

Sobota 5. februára: Michalovce – FK Humenné (II. liga)

Foto: Róbert Andrejov