​So Žofčákom naslepo

2022-01-18 20:33:50

S Matejom Trusom nielen o najkrajšom fortunaligovom góle za mesiac december.

Matej Trusa má za sebou najlepší polrok v kariére. Za Michalovce strelil v osemnástich jesenných dueloch Fortuna ligy šesť gólov a pridal aj dve asistencie. Presadzoval sa takisto v reprezentácii do 21 rokov. Útočník Zemplínčanov Matej Trusa (21) nedával len dôležité, ale aj pekné góly. Dôkaz ponúka posledný zápas roka. Víťazstvo 1:0 v Zlatých Moravciach zariadil efektnou hlavičkou po centri kapitána Igora Žofčáka, no a tento zásah sa stal napokon aj najkrajším gólom za mesiac december. „Najdôležitejšie je, že znamenal pre nás tri body,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Matej Trusa.

Keď ste rozvlnili sieť za brankárom a vaším bývalým spoluhráčom Matúšom Kirom, prišlo vám na um, že tento zásah sa môže uchádzať o ocenenie Gól mesiaca? 

"Nie, vôbec mi to nenapadlo. Ani neskôr. Až keď ma ktosi označil na Instagrame, som pochopil, že môj gól sa dostal do nominácie medzi najkrajšie za mesiac december. Vtedy som bol prekvapený."

Prečo? Veď gól to bol pekný… 

"Ale áno. Aj ja mám radšej takéto góly po akciách ako dajme tomu zásahy po strelách do šibenice spoza šestnástky. Som útočník a vážim si aj takzvané škaredé góly po dorážkach, pre mňa sú všetky pekné. Ale aj tak som to nečakal."

Kapitán Igor Žofčák vám posadil na hlavu krásny center. Viete si vyhovieť už naslepo? 

"Asi áno. Zo začiatku nám možno nie vždy všetko vyšlo, no dnes už presne viem, čo môžem od neho čakať a on zase, čo môže čakať odo mňa. Na ihrisku si rozumieme a aj preto mi prihral na viacero mojich gólov."

V minulosti ste vždy skvele pracovali na ihrisku pre mužstvo, ale nedávali ste až toľko gólov. Čo sa u vás zmenilo? 

"Teší ma, keď si ľudia všimnú moju prácu pre mužstvo. Odvádzam ju aj teraz, góly prišli samé. Ťažko povedať, čím to je. Zrejme tým, že som aj skúsenejší a možno práve preto si dokážem lepšie pritiahnuť loptu k sebe v nebezpečných zónach. Niekedy som si vhodné priestory vyhľadával ťažšie. Verím, že sa v tejto disciplíne budem s ďalšími skúsenosťami stále zdokonaľovať."

Ak by sme si pomohli motoristickou terminológiou, góly boli teda len otázka „odjazdených kilometrov“? 

"Dá sa to tak povedať. Dnes už rozumnejšie nakladám so svojou energiou. Keď som bol nováčik v prvom tíme, snažil som sa v prvom rade jazdiť za každých okolností."

Počas jesene ste teda dali v našej najvyššej súťaži šesť gólov. Ktorý z nich si asi najviac ceníte? 

"Vypichol by som tri góly. Veľkú radosť som mal z tých, ktoré som strelil Slovanu Bratislava, Liptovskému Mikulášu a Zlatým Moravciam. Ak by som mal vybrať jeden, bol by to asi práve ten do siete ViOn-u."

Uplynulá jeseň je pre vás najlepšia v kariére. Oslavoval sa vám príchod roka 2022 o to krajšie? 

"Ale áno. Mám za sebou vydarený polrok. Pravda však je, že gólov mohlo byť aj viac. Ak by som premenil všetky nevyužité tutovky, mohol by som byť najlepší strelec po jesennej časti. Verím, že v budúcnosti budem efektívnejší a že raz zažijem pocit, aké je to byť najlepší strelec. Vedie k tomu len tvrdá práca."

V čom najmä cítite, že sa potrebujete zlepšiť? 

"Chcem byť ešte pokojnejší v zakončení. Keď strieľam z prvej, je to bez problémov. Ak však budem v niektorých situáciách pracovať rozumnejšie, občas si počkám, ešte raz si zaseknem obrancu a až potom zakončím, možno strelím aj viac gólov. Teraz sa mi napríklad v mysli vybavuje situácia zo zápasu v Dunajskej Strede, keď som si dobre zasekol Dominika Kružliaka, ale namiesto toho, aby som zostal pokojný a poslal k žrdi technickú strelu, pálil som priehlavkom a trafil som brankára Martina Jedličku. Je to výborný príklad toho, na čom musím pracovať. Ako vnímate uplynulú jeseň z tímového pohľadu? Myslím si, že naše postavenie v tabuľke je v súlade s tým, aké výkony sme predvádzali na ihrisku. Niekedy sa nám šťastena otočila chrbtom, no inokedy sa na nás usmiala. Napríklad v zápase s Liptovským Mikulášom a naposledy v Zlatých Moravciach."

Jarnú časť začnete ako hráč Michaloviec? Na verejnosť už presiakli šumy o záujme Baníka Ostrava, ale aj iných popredných tímov v našej lige… 

"Je to v tejto fáze ťažká otázka. Neviem na ňu odpovedať. O rôznych šumoch som počul už aj ja, ale klub zatiaľ nedostal žiadnu oficiálnu ponuku na prestup."

Vy by ste chceli odísť do silnejšej súťaže už počas tejto zimy? 

"Priznávam, už by som sa rád posunul ďalej. Verím, že sa to podarí. Ak by to však nevyšlo, určite nebudem nariekať a spravím na jar všetko pre to, aby som sa posunul v lete."

Presun do Ostravy by ste brali? Ladislav Almási sa napríklad aj vďaka angažmánu v Baníku prepracoval do seniorskej reprezentácie. 

"Samozrejme. Laci predstavuje pekný príklad toho, prečo by bol tento krok dobrý. Ostrava je tradičný klub, ktorý hrá o poháre. Bola by to zaujímava adresa. Uvidíme. Môj agent sa ma snaží držať v obraze. Ja sa však primárne sústredím na dennodennú prácu v Michalovciach. Zameriavam sa na to, čo môžem ovplyvniť. Konkrétne, na svedomitý tréning a môj výkon v prípravných zápasoch. Keď príde vážna ponuka, dostanem všetky dôležité informácie a potom sa tým budem výraznejšie zaoberať."

Tréner Michaloviec Miroslav Nemec povedal, že by rád získal do mužstva nového útočníka, aby na vás vytvoril tlak. Nie je to skôr tak, že už sa pomaličky pripravuje na váš odchod? 

"Ktovie, čo tým myslel. Videl som, že ste na tomto jeho výroku postavili aj anketu na Instagrame. Bolo to milé, v šatni sme sa na tom pousmiali."

Srší z vás dobrá nálada. Čomu pripisujete aktuálnu pohodu, ktorú z vás cítiť aj počas zápasov? 

"Treba za tým hľadať viac dôvodov. Jednak som sa vykopal, takisto mi pomohli zápasy a góly v reprezentácii do 21 rokov. Najhlavnejší faktor však spočíva v tom, že v Michalovciach tvoríme skvelú partiu. Teším sa na každý jeden deň a tréning v tomto kolektíve. Keď robíte veci s radosťou a úsmevom, všetko ide ľahšie. U nás to tak je. Sme kamaráti, a tak na ihrisku ani nemám pocit, že hráme zápas, ale že sa zabávame."

Čo najmä si želáte do roka 2022? 

"Zdravie pre mňa a celú moju rodinu. Keď budem zdravý, o ostatné sa už dokážem postarať aj ja sám."

Zdroj: Fortuna liga