Brankársky post žlto-modrých vystužil Vajs

2022-02-07 18:49:16

Talentovaný gólman naposledy chytal v Škótsku.

Do jarnej časti Fortuna ligy vstúpi michalovský MFK Zemplín s novou tvárou na brankárskom poste. Doterajšiu dvojicu gólmanov Benjamína Száraza a Andriya Kozhukhara doplní nádejný slovenský brankár Matej Vajs. Urastený banskobystrický rodák (195 cm) podpísal pred pár dňami so žlto-modrými kontrakt do konca aktuálneho ročníka.

Talentovaný strážca svätyne pochádzajúci z dedinky Králiky neďaleko Banskej Bystrice (narodený 29. júna 2000) začal s Michalovčanmi zarezávať už v priebehu jesene, ale až teraz si definitívne vybojoval zmluvu s účastníkom najvyššej súťaže. „Do klubu som sa dostal vďaka svojmu manažérovi, ktorý sa pozná s trénerom Nemcom. Takisto ja som sa z pôsobenia v Senici poznal s jeho asistentom Ondríkom, ktorý bol v tom čase šéftrénerom mládeže v senickom klube. Prišiel som sa ukázať a asi som ich zaujal, keď si ma ponechali v kádri,“ usmial sa Matej Vajs.

S futbalom začínal v rodnom meste pod Urpínom, odkiaľ ako 14-ročný zamieril do už spomenutej Senice. Záhorie opustil po troch rokoch, keď si ho vyhliadla Žilina. S MŠK vyhral v sezóne 2017/18 dorasteneckú ligu U19, vďaka čomu si zachytal aj v mládežníckej Lige majstrov (nastúpil na jeden zápas proti francúzskemu Montpellieru). Pod Dubňom pobudol tri sezóny a za B-mužstvo „šošonov“ odchytal 5 duelov v II. lige, čo bola jeho prvá skúsenosť so seniorským futbalom. „Ročník 2020/21 som strávil v FC Clyde, kde som nastúpil na jeden ligový duel v tretej najvyššej súťaži a zopár stretnutí som absolvoval proti prvoligistom v pohári. V Škótsku som skončil v máji minulého roku a odvtedy som bol bez klubovej príslušnosti,“ skonštatoval.

Do metropoly Zemplína prichádza plný odhodlania a s jasnými ambíciami. „Chcem bojovať o post jednotky a odchytať čo najviac zápasov. Budem sa snažiť na každom tréningu vydať zo seba všetko, aby som presvedčil trénerov o svojich kvalitách. Mám kvalitnú konkurenciu, čo ma tiež posúva vpred. Verím, že sa najprv dobre rozchytám na farme v Sobranciach a potom dostanem šancu aj v prvej lige,“ načrtol svoje ciele Matej, ktorý sa v Michalovciach zatiaľ cíti veľmi dobre. „Našiel som tu fajn ľudí v klube a hlavne skvelý kolektív, čo je vo futbale veľmi dôležité. Som tu veľmi spokojný.“

Foto: Róbert Andrejov