Matej Trusa na lane lídra českej ligy

2022-02-08 16:30:26

Prvým oficiálnym záujemcom o služba Mateja Trusu je český FC Viktoria Plzeň.

Aj keď na úvod zimnej prípravy sa spomínal skôr Baník Ostrava, ponuka na michalovského útočníka Mateja Trusu prišla z iného, ešte slávnejšieho klubu. V týchto dňoch totiž oslovil Michalovčanov s oficiálnou ponukou päťnásobný majster FC Viktoria Plzeň. Ten má eminentný záujem o na jeseň šesťgólového michalovského strelca, ktorý si urobil dobré meno aj v reprezentácii do 21 rokov.

Rodák z neďalekých Horoviec sa stále pripravuje s Michalovčanmi, s ktorými absolvoval aj utorkový tréning. Je nateraz otázne, či bude hrať aj v piatok v jarnej premiére proti Seredi (začiatok o 17.00 hod. aj v priamom prenose Nova Sport 2). „V zostave mám jasno. Rátam s alternatívou s Matejom, ale aj bez neho,“ poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii tréner Miroslav Nemec.

Zhovorčivejší bol člen predstavenstva a jeden zo spolumajiteľov hlavného partnera klubu Ján Sabol. „Momentálne sme v jednaní s Plzňou, ktorá prišla s oficiálnou ponukou. Hovoriť teraz, že ide preč by ale bolo predčasné. Čo sa týka ešte jeho odchodu, hovorí sa o ňom celú zimnú prípravu. Aj preto sme na to pripravení a čiastočne s jeho odchodom aj počítame,“ zdôraznil Sabol, podľa ktorého je otázka, či bude Trusa v piatkovom zápase k dispozícii trénerovi Nemcovi predčasná. „Nič nie je teraz isté. Závisí to od podmienok, ktoré nám Plzeň ponúkne. Vieme o ambícii hráča posunúť sa ďalej a určite mu v tom brániť nechceme. Matej má u nás zmluvu ešte na rok a pol, no keď príde adekvátna ponuka, sme naklonení rokovaniu o jeho odchode.“

Podľa jeho slov je teraz predčasné baviť sa o výške ponuky českého klubu, ako aj o tom, či má Trusa aj ďalšie ponuky. „O ďalších ponukách neviem nič. Oficiálne sa ozvala len Plzeň, tak rokujeme iba s ňou. Býva to tak, že kluby sa o hráčov zaujímajú. Pokiaľ ale niečo nie je oficiálne, tak sa s tým nemôžeme zaoberať. Jediná sa ozvala Plzeň.“ Náhradou za Mateja Trusu by mohol byť 25-ročný Kubilay Yilmaz, ktorý prišiel do Michaloviec zo Zlatých Moraviec. „Prichádza k nám s dobrým životopisom. V Trnave dokázal strieľať góly, potom mal obdobie, v ktorom sa mu nedarilo. Veríme, že u nás sa mu dariť môže. Nejde ale o náhradu za Mateja. Pracujeme s alternatívou, že ostane, aj že pôjde preč,“ zdôraznil tréner Miroslav Nemec.

Viktória Plzeň je aktuálne na prvom mieste v tabuľke. V kádri Michala Bílka sú momentálne dvaja útočníci – 27-ročný Tomáš Chorý a o dva roky starší Francúz Jean David Beauguel, ktorý v tejto sezóne strelil už desať gólov a je najlepším strelcom ligy. V kádri sú zo Slovákov len stredopoliar Miroslav Káčer a mladučký brankár Marián Tvrdoň. V prípade, že Trusa z Michaloviec odíde, Zemplínčania sa chcú poobzerať po jeho náhrade ešte do konca zimného prestupového termínu. „My by sme hľadali útočníka aj keby Matej ostal. Prestupový termín končí až dvadsiateho prvého februára a aj po ňom môžu hráči prestupovať. Do zápasu so Sereďou už zrejme nik do kádra nepribudne, ale nevylučujem, že sa ešte posilníme,“ podotýka Ján Sabol, podľa ktorého slov klub oslovil počas zimného prestupového obdobia veľa hráčov. „Aj keď hráčom dáme nadštandardnú ponuku, stále počúvame že Michalovce sú ďaleko. Stalo sa nám to teraz v zime v troch prípadoch. Niekedy je to pre mňa nepochopiteľné...“   

Zdroj: Noviny Zemplína