Marcin a Žofčák zariadili výhru nad Pohroním

2022-04-30 16:18:19

V pozmenenom zložení sme vonku zaknihovali tri body.

Druhé víťazstvo v rade si na svoje konto pripísali futbalisti MFK Zemplín Michalovce. V sobotu večer v rámci 8. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o udržanie sa potvrdili na pôde už istého vypadávajúceho FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa úlohu papierového favorita, keď triumfovali tesne 2:1. O tri body sa postarali strelci Matúš Marcin a Igor Žofčák, za domácich iba skorigoval výsledok Exmichalovčan Milan Šimčák. Zemplínčania, ktorí vôbec prvýkrát na jar dali v jednom zápase dva góly, v tabuľke predstihli Liptovský Mikuláš a z ôsmeho miesta strácajú na Trenčín - vedúci celok dolnej šestky - päť bodov. 

V porovnaní s predošlým kolom nastúpili oba tímy s viacerými zmenami v zostave - domáci s piatimi, hostia až so šiestimi - pričom ligový debut v michalovskom drese si odbil iba 19-ročný grécky stopér Polydefkis Volanakis. Úvod stretnutia patril domácim, ktorí rýchlo zahrávali dva rohové kopy, ale tie brankára Száraza veľmi nezamestnali. V 14. minúte potiahol loptu po osi ihriska Mihalík, vystrelil však vedľa brány. Postupne sa do hry začali dostávať aj východniari a v 27. minúte aj gólovo udreli. Po Kotulovom rohu doletela lopta až na zadnú žrď, kde číhal Marcin, ktorý prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste vrátane gólmana Le Gianga - 0:1. Vo zvyšnom priebehu prvého dejstva sa hra zväčša odvíjala medzi šestnástkami, hŕstku divákov dvihol zo sedadiel iba moment z poslednej minúty, kedy musel nebezpečnú štandardku Steinhübela vytlačiť na roh Száraz.

V druhom polčase boli aktívnejší hráči od Hronu, za začiatku sa zastreľovali Steinhübel a Šimčák, tesne po hodine hry z nádejnej pozície tvrdo vypálil nad bránu Hašek. O päť minút neskôr odskočila lopta Vaškovi, do úniku sa dostal Steinhübel a jeho strelu vytlačil do bezpečia Száraz. "Hrnčárovci" pozorne bránili a čakali na svoju šancu. Tá aj prišla a postarali sa o ňu dvaja striedajúci hráči - najmladší Záhradník vybojoval priamy kop z nebezpečnej vzdialenosti a najstarší Žofčák, exekútor štandardky, krásnou strelou nedal Le Giangovi žiadnu šancu - 0:2. Z dvojgólového vedenia sa však hostia tešili iba tri minúty, pretože po Mihalíkovej prihrávke si pripravil palebnú pozíciu Šimčák a aj so šťastím prestrelil Száraza - 1:2. Michalovský triumf mohol v 84. minúte spečatiť Marcin, ale preloboval Le Gianga aj bránu, na opačnej strane sa nepodarilo vyrovnať snaživému Hašekovi, ktorý z výbornej parkety netrafil bránu.

FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa - MFK Zemplín Michalovce 1:2 (0:1)

Góly: 80. Šimčák - 27. M. Marcin, 77. I. Žofčák

ŽK: 76. Bangala - 62. M. Begala

Rozhodovali: Kráľovič - Jánošík, Roszbeck; 215 divákov

FK POHRONIE: P. Le Giang - Sanneh (62. A. Štrba), Pajer, Klabník, Šimčák (82. Fofana) - Ožvolda (82. M. Šmatlák) - Blahút, Steinhübel, Chrien (57. Bangala), J. Mihalík - Prachar (46. Hašek)

MFK ZEMPLÍN: B. Száraz - F. Vaško, Ranko, Volanakis - Kotula, M. Begala, Oshima, Méndez - M. Marcin (90+. Šuľa), Toševski (64. Z. Záhradník), Peňa (64. I. Žofčák)

Hlasy trénerov:

Peter Lérant, Pohronie: „Prvých desať minút zápasu sme odohrali v dobrom tempe, mali sme prevahu. Potom súper trošku prevzal iniciatívu, robila nám problém jeho pohyblivosť v strede zálohy. Zlyhávalo nám preberanie hráčov. Hostia sa však k šanciam nedostávali, gól dali napokon po štandardke. V druhom polčase sme prestriedali, boli sme lepším mužstvom a mali sme tam viacero gólových príležitostí, bohužiaľ sme ich nevyužili a paradoxne sme opäť zo štandardky inkasovali. Hneď na to sme síce znížili a mali ešte dve príležitosti na vyrovnanie, no bohužiaľ chýbalo nám šťastie v zakončení. Remíza by bola spravodlivá. Teší ma druhý polčas, kde mužstvo ukázalo silu i trochu futbalovej kvality.“

Norbert Hrnčár, Michalovce: „Zmenili sme dnes rozostavenie a keď sme boli pokojní s loptou, prihrávali sme si a menili ťažisko, tak súper mal s tým obrovské problémy. Mali sme fázy, v ktorých sme nepožičali domácim loptu, tí hrozili iba zo štandardiek. V druhom polčase mi chýbal väčší pokoj na našich kopačkách, aby sme zápas dotiahli do bezproblémového konca. Mohli sme sa dostať do brejkov a zápas zavrieť už skôr. Tešíme sa z troch bodov a ideme do Michaloviec s tvrdou odbojovanou robotou. Zápas nás stál veľa síl, no mal trojbodový efekt.“

Najbližší program MFK Zemplín:

Piatok 13. mája o 20.00 hod.: Michalovce - Liptovský Mikuláš (9. kolo nadstavby)

Sobota 21. mája o 17.00 hod.: Trenčín - Michalovce (10. kolo nadstavby)