V domácej rozlúčke prehra s nováčikom

2022-05-13 16:42:00

Michalovčania prišli proti Liptovskému Mikulášu o vedenie.

Pekným domácim sériám - štvorzápasovej víťaznej a 445-minútovej bez inkasovaného gólu - je koniec. Futbalisti MFK Zemplín Michalovce nezvládli priamy súboj o ôsmu priečku v tabuľke a v súboji predposledného 9. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o udržanie sa prehrali v piatok večer na vlastnej pôde s Liptovským Mikulášom tesne 1:2. Žlto-modrí nad nováčikom viedli po rýchlom góle, keď si vlastenca strelil František Pavúk, ale hostia ešte do prestávky skóre otočili. V michalovskom drese si súťažný debut odkrútil japonský stredopoliar Yushi Shimamura, ktorý strávil na ihrisku pol hodiny.

Úvodná aktivita Zemplínčanov, ktorí boli ešte v hre o siedme miesto znamenajúce miestenku v play-off o Európsku konferenčnú ligu, znamenala odmenu v podobe otváracieho gólu už v 6. minúte. Kapitán Žofčák vystrelil, brankár Luksch loptu iba vyrazil a nešťastník Pavúk si ju vrazil do vlastnej brány - 1:0. O pár desiatok sekúnd zbytočne fauloval Vaško vo vlastnej šestnástke Šveca a rozhodca ukázal na biely bod. Po overení systémom VAR a krátkej pauze vyrovnal z penalty v 10. minúte Andrič - 1:1. Hostia po tomto momente ožili a domácich, naopak, poriadne pribrzdil. V 22. minúte síce po nacvičenom signále z rohového kopu Žofčáka strieľal z dobrej pozície Marcin veľmi nepresne, ale o päť minút neskôr prišiel druhý gólový úder Liptákov. Domáci stopéri zazmätkovali, keď nedokázali zastaviť prenikajúceho Šveca, ktorý krížnou strelou prekonal Száraza, aj keď ten si na loptu siahol - 1:2. Po polhodine hry Žofčák odcentroval na hlavu Méndeza a španielsky obranca len tesne minul bránu. Vzápätí mal ešte väčšiu šancu na vyrovnanie Marcin, avšak zblízka opečiatkoval iba žrď.

Ani po zmene strán sa nedokázali domáci dostať do tempa, strácali ľahké lopty a hrali kŕčovito, kým hostia pôsobili uvoľnenejšie a súperovi poriadne strpčovali život. V 52. minúte boli blízko k streleniu tretieho gólu, keď sa do šance dostal Kačerík, ale Száraz bol pripravený. Michalovský gólman bol v permanencii aj v 65. minúte, kedy sa ho priamo z rohového kopu pokúšal prekvapiť s chuťou hrajúci Švec. Ešte predtým - konkrétne v 57. minúte - spálil ďalšiu tutovku domáci Marcin, ktorý zoči-voči Lukschovi nechal vyniknúť brankára Tatrana. Mužstvo od Laborca pohrozilo ešte v 70. minúte, keď pretiahnutý center Méndeza Luksch iba vyrazil, no mladučký Záhradník z veľkého uhla loptu do siete neprepasíroval. To bolo zo strany Michalovčanov všetko, Liptáci v závere umnou hrou bez problémov tesné vedenie udržali a vďaka trojbodovému zisku predstihli v tabuľke práve "hrnčárovcov".

MFK Zemplín Michalovce - MFK Tatran Liptovský Mikuláš 1:2 (1:2)

Góly: 6. vlastný F. Pavúk - 10. D. Andrič (11 m), 27. J. Švec

ŽK: 7. F. Vaško, 51. Volanakis - 44. A. Krčík, 54. F. Pavúk

Rozhodovali: Ruc - Štrbo, Jekkel; 403 divákov

MFK ZEMPLÍN: B. Száraz - F. Vaško, Ranko, Volanakis - I. Žofčák (46. Popovits, 78. Petrík), M. Begala, Oshima (86. Ntotis), Peňa (62. Shimamura), Méndez - M. Marcin, Kanu (62. Z. Záhradník)

MFK TATRAN: Luksch - A. Krčík, Šindelář, Filinský, F. Pavúk - Gerát, Václavik (77. Bielák) - Kačerík (90+. Matoš), T. Staš (77. Flak), J. Švec (77. P. Pinte) - D. Andrič (86. Voško)

Hlasy trénerov:

Norbert Hrnčár, Michalovce: "Po takomto zápase nemôžeme byť spokojní. Mali sme dobrý úvod do stretnutia, dostali sme sa do vedenia po peknom góle. Potom sme však súperovi dovolili vrátiť sa do zápasu a otočiť skóre. Našim hráčom nemôžem vytknúť snahu, ale chýbala nám kvalita. Tento zápas bol pre mňa veľmi poučný smerom do nasledujúcich týždňov. Dali sme priestor aj mladým hráčom Zoranovi Záhradníkovi a Dávidovi Petríkovi, ktorých sme chceli vidieť v majstrovskom zápase. Už myslíme na to, čo nás čaká v lete a v budúcej sezóne."

Marek Petruš, Liptovský Mikuláš: "Mňa, samozrejme, tešia víťazstvo proti kvalitnému súperovi a aj výkon nášho mužstva. Už sme síce zachránení, ale prístup hráčov bol na maximálnej úrovni. Inkasovali sme v úvodných minútach, naše mužstvo však dokázalo odpovedať. V druhom polčase sme hrali zo zabezpečenej obrany a na protiútoky. Domácich sme v ňom nepustili do vyloženej šance a sami sme mohli dať aj tretí gól."

Najbližší program MFK Zemplín:

Sobota 21. mája o 17.00 hod.: Trenčín - Michalovce (10. kolo nadstavby)

Foto: Róbert Andrejov