Návrat kráľa a v dobrovoľnom azyle

2022-06-26 20:50:29

Našej druhej sezóne vo Fortuna lige sme dali až dva názvy.

Už sedem sezón sú futbalisti MFK Zemplín Michalovce súčasťou najvyššej Fortuna ligy. Od roku 2015 sa už naplno etablovali medzi slovenskou elitou a dvakrát dokonca skončili v najlepšej šestke. Od sezóny 2018/19 sme jediným tímom z východu Slovenska, a tak to bude aj pre nastávajúcu sezónu. My sme sa v sérii článkov rozhodli obzrieť za našim účinkovaním v najvyššej súťaži. Jednotlivým sezónam sme dali príznačné mená. Začali sme názvom Premiéra, pokračujeme sezónou 2016/17, ktorú sme nazvali Návrat kráľa a v dobrovoľnom azyle.

Prvú časť názvu tvorí návrat Igora Žofčáka do materského klubu. Skúsený stredopoliar sa ihneď zaradil medzi najväčšie osobnosti tímu a doteraz, aj napriek tomu, že má 39 rokov, patrí medzi opory družstva a osobnosti ligy. Iogr Žofčák nateraz odohral za náš tím 83 duelov, v ktorých vsietil sedemnásť gólov. Aktuálne je najstarším hráčom vo Fortuna lige, najstarším strelcom gólu a druhým hráčom v počte odohraných duelov v nej.

Igor Žofčák sa do Michaloviec vrátil po štrnástich rokoch

Druhá časť – v dobrovoľnom azyle je o tom, že Michalovčania na jar neodohrali okrem semifinálového duelu Slovnaft Cupu doma ani jeden zápas. Bolo to v dôsledku výmeny trávnika na hlavnej ploche a implementácie vyhrievania. Dovtedy totiž Zemplínčania nespĺňali prísne podmienky Únie ligových kubov a jar tak museli dobrovoľne stráviť v azyle. Týkalo sa to piatich duelov, v ktorých Trnavu privítali v Poprade, Ružomberok v Žiline a v stretnutiach s Dunajskou Stredou, Žilinou a Slovanom Bratislava boli síce vedení ako domáci tím, no hralo sa u súperov. Implementácia vyhrievaného trávniku sa natiahla kvôli zmene projektu. Michalovčania najskôr chceli vyhrievanie elektrické, po zmene projektu sa vyhrieva plynom. Kvôli týmto zmenám hrali celú jarnú časť v azyle a keďže v priebehu sezóny zmenili projekt, dá sa povedať, že aj v dobrovoľnom.

Odchod Myjavy po jesennej časti

Sezóna 2016/17 bolo špecifická aj tým, že o vypadávajúcom bolo rozhodnuté už po jesennej časti. Po jej skončení totiž Spartak Myjava vystúpil z najvyššej súťaže a o vypadávajúcom tak bolo rozhodnuté. Myjavčania demonštratívne odišli zo súťaže na protest kvôli podľa nich ovplyvňovaných zápasov v ich neprospech. Vedenie SFZ ich následne preradilo o dve súťaže nižšie a Myjavčania dostali aj pokutu. V tabuľke posledný Tatran Prešov sa tak zachránil bez boja a Michalovčania si mohli dovoliť nehrať doma na jar ani jeden zápas.   

Šoltinského koniec

Počas jesennej časti sa odohrala aj zmena vo vedení klubu. Kvôli zdravotným ťažkostiam z postu predsedu predstavenstva klubu odstúpil Igor Šoltinský. Ten stál na čele klubu od roku 2005 dlhých jedenásť rokov. Jeho stolička ostala dlhší čas voľná, po skončení sezóny na ňu zasadol Štefan Laurinčík, hoci sa čakalo, že novým predsedom predstavenstva klubu bude druhý zo spolumajiteľov hlavného partnera Ján Sabol. Ten ostal členom predstavenstva klubu a tieto funkcie zastávajú spoločne s Laurinčíkom až doteraz.  

Šoltinský skončil kvôli zdravotným problémom, jeho nástupca Laurinčík je predsedom predstavenstva doteraz

Hlavným trénerom neznámy Šoltis

Poďme ale k sezóne. Zemplínčania opäť robili zmenu na poste hlavného trénera. Stanislav Griga totiž ihneď po poslednom zápase so Žilinou v minulej sezóne avizoval, že na lavičke MFK Zemplín neostane. Vedenie klubu nakoniec oslovilo jeho dovtedajšieho asistenta Antona Šoltisa. A urobilo dobre. Z neznámeho trénera sa totiž vykľul úspešný tréner, ktorý Michalovčanov dotiahol dvakrát na ôsme miesto a raz na piate. Pri Laborci ostal trénovať skoro tri a pol roka, čím sa stal služobne najstarším trénerom v lige.

Dvakrát oskalpovali majstra

Mladý neskúsený tréner dostal neľahkú úlohu. Káder sa totiž oproti sezóne 2015/16 poriadne omladil. Pomocnú ruku podal Šoltisovi Igor Žofčák, ktorý sa po štrnástich rokoch vrátil do materského klubu. Skúsený bývalý reprezentant okamžite zapadol do tímu ako líder. Svoje vodcovské schopnosti potvrdil hneď v prvom zápase, v ktorom Michalovčania opäť privítali majstra AS Trenčín. Tentoraz mu ale nič nedarilo a po výhre 2:1 získali cenný skalp. Gólmi majstra skolili nové posily, práve Žofčák a Dávid Škutka.

Igor Žofčák a Dávid Škutka takto strieľajú góly Trenčínu. Zemplín pokoril majstra v prvom kole 2:1!

Na ďalšie víťazstvo čakali Zemplínčania do šiesteho kola a opäť získali cenný skalp, keď zdolali Dunajskú Stredu (1:0). Medzitým dokázali aj remizovať v Prešove a doma so Zlatými Moravcami (0:0). Cenné bolo aj víťazstvo v Trnave (3:2) a takisto zdolanie silnej Myjavy (2:1), tri body z tohto zápasu sa im ale nakoniec nepočítali. Na začiatku druhej tretiny súťaže ich čakalo kvôli jarnej rekonštrukcii trávnika päť domácich duelov v rade, ktoré nezvládli ideálne. Najskôr síce prišlo druhé víťazstvo nad majstrom z Trenčína (2:0), následne ale Michalovčania remízovo zakopli s Prešovom (2:2) i Senicou (0:0). Na chvíľu sa síce potešili po víťazstve 5:1 so Zlatými Moravcami, no odvtedy vo zvyšných troch dueloch jesennej časti nebodovali. Doma podľahli Podbrezovej (1:3), prehrali v Dunajskej Strede (1:2) a aj na pôde lídra zo Žiliny (1:7). Aj napriek tomu na jeseň získali 19 bodov, čo bolo o štyri viac ako v predošlej sezóne. Jarnú časť odštartovali výborne, víťazstvom 2:0 v Poprade nad Dunajskou Stredou. Toto víťazstvo bolo ale pre nich na dlhý čas jediné. V ďalších šiestich dueloch až päťkrát prehrali, čím sa im vzdialilo lepšie umiestnenie. Následne si pomohli výhrami v Zlatých Moravciach a Podbrezovej, sezóne ale ukončili piatimi porážkami v rade. Aj napriek tomu, že na jar nehrali ani raz doma získali 29 bodov, teda rovnaký počet ako v predošlej sezóne. S týmto bodovým ziskom skončili na solídnom ôsmom mieste.

Blízko finále Slovnaft Cupu

K ôsmemu miestu pridali aj výborné účinkovanie v Slovnaft Cupu. Michalovčania sa v ňom dostali až do semifinále. V ňom ale narazili na najväčšieho favorita bratislavský Slovan, ktorý najskôr uspel na Zemplíne, kde vyhral 2:1 (bol to mimochodom jediný duel, ktorý odohrali Michalovčania na jar doma) a potom aj doma po výsledku 1:0. V oboch zápasoch ale neboli „belasí“ lepším tímom.

Káder
Brankári: Matúš Kira, Patrik Macej, Dmytro Prysiazhniuk.
Obrancovia: Vernon de Marco, Marcos Perez, Michal Janočko, Peter Kavka, Martin Kolesár, Celestine Lazarus, Oliver Podhorin (1 gól), Kristi Qose, Milan Šimčák (1), Michal Sipľak.
Stredopoliari: Martin Bednár, Jozef Šimon Turík, Stanislav Danko (3), Anastasios Dimitriadis, Jakub Grič (1), Peter Kolesár, Martin Koscelník (4), Ivan Kotora (1), Adrián Leško, Emmanuel Mensah (5), Tomáš Sedlák, Jozef Vajs, Igor Žofčák (7).
Útočníci: Pavol Bellas, Vladislav Bragin, Michal Hamuľak, Dominik Kunca (2), Kristian Kushta (3), Martin Regáli (1), Filip Serečin (2), Dávid Škutka (4), Ilja Tereščenko.
Výsledky zápasov