Sedem rokov vo Fortuna lige: Návrat domov

2022-07-01 14:53:24

V seriály Sedem rokov vo Fortuna lige pokračujeme sezónou 2017/18.

V doterajšom obzretí sa za účasťami futbalistov MFK Zemplín Michalovce vo Fortuna lige sme prišli už k tretej sezóne medzi slovenskou elitou. Sezóna 2017/18 bola charakteristická tým, že sa Michalovčania vrátili na svoj domáci trávnik, ako aj tým, že najvyššia Fortuna liga zmenila svoj formát na atraktívnejší. Atraktívnejší futbal hrali aj samotní Zemplínčania, ktorí sa ale počas celej sezóny trápili v koncovke a aj preto neprišlo úplne k naplneniu cieľa, ktorým bola prvá šestka.

Zmenený formát Fortuna ligy

Po rokoch sa pred sezónou 2017/18 menil formát súťaže. V nej síce ostalo dvanásť tímov, no nehral sa už trojkolový diskrimačný systém. V lige sa hrala po novom 22 kolová základná časť a po nej prišla na rad nadstavbová časť. V nadstavbovej časti o titul sa predstavilo šesť najlepších tímov po základnej časti, v druhej šestke si to zase o záchranu rozdalo ďalších šesť tímov. Atraktívnosť priniesli aj baráže. Jedenásty tím si v nej zmeral sily s druhým najlepším druholigistom a v prípade, že tím z prvej trojky vyhrá Slovnaft Cup, družstvá od štvrtého do siedmeho miesta si zase zahrajú baráž o Európsku ligu. Tento formát vydržal až dodnes.

Vrátil sa aj druhý stratený syn

Káder Zemplínčanov sa opäť obmenil. Nefigurovali v ňom už odchovanci Dominik Kunca s Oliverom Podhorínom, ktorí boli z kádra kvôli neochote predĺžiť zmluvu vyradení už na jar minulej sezóny. Na druhej strane, vrátil sa doň skúsený odchovanec Miroslav Božok, ktorý mal byť zárukou kvality. V jarnej časti sa vrátil aj ďalší odchovanec. Z Dukly Prahy prišiel na hosťovanie stredopoliar Róbert Kovaľ, ktorý ale stihol odohrať iba tri zápasy. Opäť ho zastavilo zranenie...

Návrat domov po deviatich mesiacoch

Michalovčania vstupovali do svojej tretej sezóny medzi slovenskou elitou už ako etablovaný člen najvyššej súťaže. Rekonštrukcia trávnika sa opäť natiahla a divák tak musel na domáci duel čakať bez siedmych dní až deväť mesiacov. Dočkal sa až v sobotu dvanásteho augusta 2017, kedy Michalovčania vo východoslovenskom derby privítali Tatran Prešov. Tak ako to v prvom zápase na novom stánku býva, neboli úspešní, keď Tatranu podľahli 0:1. Ešte predtým na pôde súpera dvakrát prehrali takisto 0:1, v Nitre remizovali 0:0 a boli tak na jedenástom mieste v tabuľke.

Ôsme miesto vyústením viacerých okolností

Čakanie na prvý gól pretrhli až v piatom kole, kedy sa „utrhol“ Martin Koscelník, ktorý dvoma gólmi zariadil víťazstvo v Trenčíne (2:1). Po následnej domácej výhre so Zlatými Moravcami, keď sa opäť presadil Koscelník a gól pridal aj kapitán Igor Žofčák, bola v šatni už väčšia pohoda. Michalovčania aj po reprezentačnej pauze pokračovali v striedavých výkonoch. Stále sa trápili v koncovke. Na chvíľu zaujal ghanský útočník Saddam Sulley, ktorý dvoma gólmi zostrelil Senicu (2:1), no s pribúdajúcim časom bolo trápenie sa v koncovke čoraz okatejšie. Hra Zemplínčanov na jeseň nebola najhoršia, góly ale chýbali. Zverenci trénera Antona Šoltisa si pomohli výborným záverom jesennej časti, keď v posledných štyroch kolách neprehrali ani raz a získali sedem bodov, čím si upevnili deviatu priečku v tabuľke so solídnym deväťbodovým náskokom na poslednú Senicu.

Odchody Koscelníka a Šimčáka

V zostávajúcich troch kolách síce Michalovčania mali ešte matematickú šancu postúpiť do lepšej šestky, no ťažký žreb, keď privítali doma Slovan a Žilinu, a cestovali do Dunajskej Stredy jasne naznačoval, kde budú hrať v nadstavbe. Hoci získali z trojzápasu solídne štyri body, so ziskom 24 bodov im patrilo až deviate miesto a museli teda ísť do skupiny o záchranu. V nej dominovali! V prvom kole síce doma remizovali 0:0 s Prešovom, ktorý nezdolali v sezóne ani na tretí pokus a následne prehrali v Podbrezovej (1:2), v ďalších troch dueloch zaknihovali tri výhry a rázom boli v boji o siedme miesto, ktoré zaručovalo účasť v baráži o Európsku ligu. Už sa nehovorilo o záchrane, keďže na posledný Prešov mali komfortný náskok, už sa pozerali vyššie. Siedme miesto si ešte viac priblížili po výhrach 4:0 a 3:1 nad vtedy siedmou Nitrou, nakoniec ale obsadili so solídnymi 41 bodmi (je to doteraz ich rekord vo Fortuna lige) ôsme miesto, čím vyrovnali umiestnenie z predchádzajúcej sezóny. Po sezóne opäť nastali zmeny v kádri. V ďalšej už nefigurovali odchovanci Miroslav Božok (odišiel ešte v zime), Milan Šimčák (odišiel do Dunajskej Stredy) a najlepší strelec Martin Koscelník (odišiel do Liberca). Mimochodom, obaja posledne dvaja menovaní podpísali v týchto dňoch nové zmluvy v zahraničí. Milan Šimčák sa upísal slovinskému FK Koper a Martin Koscleník rakúskemu veľkoklubu Rpaidu Viedeň.

Výsledky

Káder
Brankári: Matúš Kira, Gerard Bieszczad, Tomáš Dráb.
Obrancovia: Milan Šimčák (2 góly), Jose Carrillo (1), Peter Kavka (2), Martin Kolesár, Sergej Shumeiko, Dávid Špak, Ladislav Šosták, Aliaksander Sviarčinskij.
Stredopoliari: Anton Antonov (1), Martin Bednár, Matúš Begala, Miroslav Božok, Stanislav Danko (4), Jakub Grič, Jozef Šimon Turík, Peter Kolesár (2), Martin Koscelník (8), Róbert Kovaľ, Tsubasa Niši (1), Igor Žofčák (5).
Útočníci: Dávid Kurminowski (3), Hovhannes Harutyunian, Vladislav Bragin (1), Eligius Jankaukas, Kristjan Kushta, Tin Matič, Martin Regáli, Saddam Sulley (5).