Šťastné obdobie rekordéra Žofčáka

2022-07-18 14:54:31

Kapitán MFK Zemplín gólovou oslavou prezradil novinu.

V otváracom súboji nového prvoligového ročníka sa žiadne prekvapenie nekonalo. Michalovskí futbalisti potvrdili proti nováčikovi z Banskej Bystrice úlohu papierového favorita a zaslúžene si na svoje konto pripísali prvé tri body po triumfe 2:0.

Víťazstvo nad staronovým účastníkom najvyššej súťaže spečatila dve minúty pred koncom riadnej hracej doby ikona zemplínskeho klubu Igor Žofčák, ktorý sa presadil vo veku 39 rokov a 95 dní. Najstarší strelec gólu v našej lige tak o 44 dní prekonal svoj vlastný rekord. „Do zápasu sme išli s tým, aby tri body ostali doma. Podarilo sa, takže sme radi. Bolo to dobré stretnutie, už v prvom polčase sme mali viaceré dobré šance na skórovanie. Škoda, že sme ich nepremenili. Dôležité je však víťazstvo, z ktorého máme radosť. Tak sme si predstavovali vstup do sezóny,“ vyjadril sa kapitán MFK Zemplín, ktorý v piatok nastúpil na svoj 424. ligový duel a strelil gól s poradovým číslom 57.

Rovnako ako Matúš Marcin v 54. minúte sa aj on presadil z bieleho bodu. Penaltu nariadenú za ruku stopéra Ľuboša Kupčíka premenil s obrovským prehľadom a pokojom. Zaujímavé je, že kým v celej minulej sezóne zahrávali Michalovčania jediný pokutový kop – aj ten však Matej Trusa na senickej pôde nepremenil – teraz kopali v priebehu polčasu hneď dva. „Dôležité je, že sme obe jedenástky dokázali zužitkovať. Je úplne jedno, z čoho dáme gól. Hlavné je, aby sme tie góly dávali, pretože bez nich sa nedá vyhrávať,“ povedal Žofčák.

Skúsený tvorca hry predviedol zaujímavú gólovú oslavu. Hneď po rozvlnení siete vzal loptu, skryl ju pod dres a začal si cmúľať palec. Týmto gestom naznačil, že bude mať druhého potomka. „Tak, už je to vonku. Uvidíme, čo to bude. Každopádne, všetci sa tešíme a verím, že všetko dobre dopadne,“ odvetil otec 12-ročného Denisa. Aj z neho rastie výborný futbalista. Hráva za žiakov bratislavského Slovana a oplýva veľkým talentom, takže o pár rokov sa v lige možno objaví ďalší Žofčák...

Banskej Bystrici návrat na ligovú scénu po sedemročnej odmlke nevyšiel. Väčšinu zápasu ťahala za kratší koniec, nebezpečná bola až po prvom inkasovanom góle. Ale iba niekoľkominútový záblesk.

„Zápas hodnotím negatívne, keďže sme nezískali ani bod. Dúfam, že doladíme nejaké detaily a budeme sa zlepšovať,“ rozhovoril sa Timotej Záhumenský, ktorý mal prsty v úvodnom góle. Práve po jeho strete s Lukášom Jánošíkom odpískal rozhodca Michal Smolák pokutový kop, vďaka ktorému Zemplínčania odkliali svätyňu Dukly. „Domáci Kotula poslal prízemný center do šestnástky, ktorý som zblokoval a druhým dotykom som chcel loptu odkopnúť. Predo mňa sa však dostal hráč, ktorého som zasiahol a bola z toho jedenástka,“ smutne konštatoval jeden z najskúsenejších hráčov nováčika. Bývalého hráča Slovana, Podbrezovej, Skalice, Zlatých Moraviec, Dunajskej Stredy, Trnavy, Nitry, Pohronia či českých celkov Karvinej a Brna prehra po dvoch penaltách mrzela dvojnásobne. „Druhú penaltu odobril domácim VAR, pričom domácu ruku v prvom polčase si rozhodca na video ani nešiel pozrieť. Nič už s tým nespravíme, nechceme sa na to vyhovárať. Mali sme aj my premeniť svoje šance.“

Krajný bek Dukly si určite predstavoval krajší darček k jeho 27. narodeninám, ktoré oslávil dva dni po zápase v Michalovciach. Ako po úvodnom vystúpení vidí rodák zo Žiaru nad Hronom banskobystrické šance v najvyššej súťaži? „Nechcem to hodnotiť po prvom zápase. Je to ešte skoro. Myslím si, že máme kvalitné mužstvo a môžeme potrápiť každého súpera. Do každého zápasu budeme nastupovať s tým, že ho chceme vyhrať. Pevne verím, že v ďalších dueloch to bude z našej strany lepšie a body na naše konto budú pribúdať,“ dodal Záhumenský.

Zdroj: denník Šport

Foto: Róbert Andrejov