Na štarte prípravy jedna nová tvár

2023-01-03 10:33:02

Na skúšku prišiel urastený mladý český stopér.

Kvarteto brankárov a 21 hráčov do poľa sa hlásilo trénerovi Norbertovi Hrnčárovi na úvodnom zraze zimnej prípravy prvoligového MFK Zemplín Michalovce, ktorá v porovnaní s minulosťou odštartovala o niečo skôr, hneď skraja nového roka. V utorok 3. januára krátko po druhej hodine popoludní vybehli Zemplínčania prvýkrát na vedľajšie ihrisko s umelou trávou.

Kolektív od Laborca sa spoločne zišiel po vyše mesačnej prestávke, zo stabilných hráčov chýbali Matúš Marcin (doliečuje si zranenie) a Igor Žofčák (pracovné povinnosti). "Bolo to netypické obdobie, keďže kvôli svetovému šampionátu je zimná prestávka dlhšia ako po minulé roky. Oddýchli sme si my tréneri aj hráči, ktorí však museli plniť tréningové plány, a teraz sa už všetci tešíme na prípravu. Tá bude prebiehať nielen v domácich podmienkach, ale aj v zahraničí. Som veľmi rád, že do toho Turecka môžeme ísť, budeme tam desať dní pokope. Trošku zmeníme klímu aj prostredie. Verím, že ten čas v dobrých tréningových podmienkach využijeme naplno," povedal lodivod Norbert Hrnčár.

"V prvých dňoch nás čakajú bežecké, silové aj herné tréningy, takže kombinácia všetkého, čo potrebujeme. Máme mesiac na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili nielen na prvý zápas, ale na celú jarnú časť," pokračoval šéf realizačného tímu MFK Zemplín. Jeho zverencov počas prípravy preveria nielen mužstvá z domácej ligy, ale aj zaujímaví protivníci spoza hraníc. "Hľadali sme súperov približne nášho rangu, aby sme boli v dobrej konfrontácii."

V jari sa už Michalovčania nebudú môcť spoľahnúť na služby dvoch pilierov zadných radov Michala Jeřábka a Alejandra Méndeza, takže prioritou klubu je zaplátať diery na stopérskom poste aj na ľavej obrane. "Uvidíme, čo prinesie január. Nejde všetko ľahko a hladko, treba byť trpezlivý. Verím, že adekvátne náhrady sa nám podarí zohnať," uviedol Hrnčár a na margo Adlera Da Silvu, ktorý sa tiež nezapojil do prípravy a jeho zotrvanie je otázne, skonštatoval: "Situácia okolo neho sa viac vyjasní v priebehu tohto mesiaca. Mal by sa zapojiť do prípravy so Slovanom. Keď sa nevráti, tak budeme na to reagovať. Nejaké alternatívy do útoku máme. V tomto smere nás nič netlačí, aby sme museli rýchlo zháňať nejakú náhradu."

Na prvom tréningu - ak nerátame mladíkov z dorastu Petra Sukovského, Myroslava Mahurského, Marcela Tancoša, Rolanda Buhaja a Norberta Mattu - sa objavila iba jedna nová tvár. Je ním 20-ročný dobre stavaný český stopér David Štětka, odchovanec pražskej Slavie, ktorý naposledy hosťoval v Sokole Hostouň. V Michalovciach je zatiaľ na skúške. Vedenie zemplínskeho klubu pracuje aj na ďalších posilách, v tomto týždni by mal pribudnúť ešte jeden stredný obranca zo zahraničia.

Pozitívnou správou je, že do tréningového procesu sa zapojili už aj Polydefkis Volanakis, Filip Vaško a Issa Adekunle, ktorí v závere jesene pauzovali pre zranenie. Pre úplnosť dodávame, že v kádri už nefiguruje brankárska trojka Matej Vajs, ktorému koncom roka vypršala zmluva.

Boli na prvom tréningu:

Benjamín Száraz, Andrii Kozhukhar, Peter Sukovský, Myroslav Mahurskyy - Polydefkis Volanakis, Filip Vaško, Michal Ranko, Roland Buhaj, Daniel Magda, Jaroslav Holp, David Štětka, Juraj Kotula, Jakub Sova, Tibor Slebodník, Yushi Shimamura, Sainey Njie, Wisdom Kanu, Marcel Tancoš, Usman Issa Adekunle, Matúš Begala, Norbert Matta, Lukáš Jánošík, Brian Peňa Perez-Vico, Dávid Petrík, Zoran Záhradník

Prípravné zápasy:

Streda 11. januára: Michalovce - Liptovský Mikuláš (12.00)
Sobota 14. januára: Banská Bystrica - Michalovce (12.00 v Tatranskej Lomnici)
Utorok 17. januára: Michalovce - Kazincbarcika (12.00)
Sobota 21. januára: Wisla Plock - Michalovce (11.00)
Utorok 24. januára: súper v riešení
Piatok 27. januára: Voždovac - Michalovce
Sobota 4. februára: Nowy Sacz - Michalovce (11.00 v Poprade)
 
Foto: Róbert Andrejov