Štartuje tretí ročník e-Fortuna ligy

2023-02-21 15:17:07

Registrovať sa doň môžu všetci fanúšikovia futbalu vo virtuálnom svete.

V roku 2023 prináša Únia ligových klubov, riadiaca organizácia Fortuna ligy, tretí ročník e-športového turnaja e-Fortuna liga. Do predchádzajúcich dvoch ročníkov sa prihlásilo takmer 1500 nadšených hráčov hry FIFA na konzolách Sony Playstation. E-Fortuna liga 2023 hľadá všetkých slovenských e-športovcov, e-futbalistov a radi hrajú FIFA 23 na konzolách Sony Playstation 5. E-Fortuna liga 2023 odštartuje prvým kvalifikačným kolom 11. marca a finále je na programe v júni 2023 v Bratislave.   

Kým prvý ročník súťaže sa odohral v režime kick-off, ten uplynulý už bol v režime FUT. „Aj e-Fortuna liga 2023 sa odohrá v režime Football Ultimate Team (FUT), a to z jednoduchého dôvodu, chceme kvalitný a rešpektovaný turnaj. V tomto roku sme zapracovali na detailoch a veríme, že latku oproti minulému roku ešte posunieme vyššie. Cieľom pre nás je spojiť dva svety – športový a e-športový. Nechceme len hrať hry, ale máme záujem aj o to, aby chlapci spoznali naše kluby a pričuchli si k reálnemu futbalu,“ vysvetľuje Milan Ondruš z Únie ligových klubov, ktorý má tento projekt na starosti.   

ONLINE KVALIFIKÁCIE   

Prvé kvalifikačné kolo (klubu MŠK Žilina) štartuje 11. marca 2023. Od tohto dátumu sa každú sobotu vždy pod hlavičkou iného fortunaligového klubu uskutoční online kvalifikácia. Celkovo ich je teda v pláne 12. Kvalifikácie budú online a streamovať ich bude vždy vybraný streamer na svojom Twitch kanáli. Cieľom je nájsť 12 finalistov, ktorí budú reprezentovať svoje kluby v e-športovom prostredí. Každý registrovaný hráč musí mať minimálne 15 rokov (v čase finále, jún 2023), musí mať trvalý pobyt na území SR. Celý turnaj sa odohrá v režime FUT. Kluby, ktoré majú svojho oficiálneho e-športového zástupcu, ho môžu nominovať. V takomto prípade však e-športovec musí potvrdiť svoju úlohu favorita víťazstvom v zápase proti víťazovi kvalifikácie. Úspešný z dvojice postúpi do finále. Kvalifikácie sa budú hrať turnajovým systémom Single elimination BO2.   

PREDSTAVENIE FINALISTOV

V každom fortunaligovom klube predstavíme finalistu e-Fortuna ligy 2023. To znamená, že každý klub bude mať pre najbližšiu sezónu oficiálneho zástupcu v e-športovom prostredí a môže ho reprezentovať aj na iných turnajoch. Pri predstavovaní zažijú finalisti e-Fortuna ligy deň so svojim novým klubom. Stretnú sa s hráčmi, s ktorými si i zatrénujú, absolvujú fotenie, natáčanie rozhovorov a dostanú na pamiatku i dres svojho nového klubu. „Chceme prepojiť reálny futbal s tým virtuálnym a chceme, samozrejme okrem finančnej a hmotnej ceny, dať hráčom aj nejaký zážitok. Do prostredia klubu, ktorému fandia, sa len tak nedostanú,“ hovorí Ondruš. Všetko o turnaji a registrácie sú dostupné na www.efortunaliga.sk.   

FINÁLE      

Každý zapojený klub Fortuna ligy bude mať vo finále svojho zástupcu. Finalista bude reprezentovať klub v offline finále, v júni 2023. Finále bude streamované naživo na Twitch kanáli eFortuna_liga a takisto na Youtube Fortuna ligy. Víťaz získa prémiu vo výške 1.000 eur a vecné ceny od partnerov. Víťazstvo bude obhajovať, ak sa do turnaja prihlási, Timotej "Cristy" Starinský, ktorý v roku 2022 reprezentoval MFK Skalica. "Cristy" je zároveň aj víťazom prvého ročníka.