Štvrtý pokus o domáce víťazstvo

2023-03-31 16:17:30

Zápas s Ružomberokom v sobotu už od 15.00 hod.

Futbalistom MFK Zemplín Michalovce sa v roku 2023 zatiaľ viac darí na pôde súperov, ako doma. Zatiaľ, čo vonku strelili už sedem gólov, doma zatiaľ vyšli strelecky naprázdno a zákonite tak okrem gólu čakajú aj na prvé víťazstvo v roku 2023 na domácom trávniku.

Tri pokusy im zatiaľ nevyšli, keď doma podľahli ešte v základnej časti Dunajskej Strede (0:2) a remizovali so Zlatými Moravcami (0:0). V nadstavbe sa v ich zápase s Liptovským Mikulášom takisto zrodila bezgólová remíza. Štvrtý pokus na to budú mať Zemplínčania v sobotu, keď v rámci tretieho kola nadstavby o záchranu privítajú Ružomberok. Zápas sa bude hrať už od 15.00 hod., keďže futbalisti vychádzajú v ústrety fanúšikovi. Ten si môže pozrieť duel s Ružomberkom a následne od 18.00 hod. buď v Košiciach, alebo v pokoji doma pred televízorom uvidí druhý semifinálový duel hokejovej Tipos extraligy medzi HC Košice a HK Dukla Ingema Michalovce.

Víťazstvo zabezpečí väčší pokoj

Michalovčania vstúpili do nadstavby víťazstvom 5:2 v Zlatých Moravciach. Získané body ale nepotvrdili na svojom trávniku, keď iba remizovali s posledným Liptovským Mikulášom. Počas reprezentačnej pauzy tak mali o čom rozmýšľať. „Výhra a tri body zo Zlatých Moraviec určite potešili. Hlavne z toho hľadiska, že sme strelili veľa gólov. Čo sa týka zápasu s Liptovským Mikulášom, chceli sme ho vyhrať, no nepodarilo sa nám to. Aj jeden bod sa ale počíta do tabuľky a my ich stále potrebujeme zbierať. Chceli sme teda všetky tri body. Verím, že ich získame v sobotu s Ružomberkom,“ uviedol na margo štartu do nadstavbovej časti defenzívny stredopoliar jediného fortunaligistu z východu Slovenska Filip Vaško.

 

Práve Ružomberok odštartoval nadstavbu najlepšie zo všetkých tímov bojujúcich o záchranu. Po dvoch víťazstvách si na čele tabuľky pred ôsmimi Michalovcami vytvoril už deväťbodový náskok. Oveľa viac natlačené je to za Zemplínčanmi, na ktorých stráca deviata Skalica dva body, desiate Zlaté Moravce štyri a jedenásty Trenčín päť bodov. Od priečky, z ktorej by išli do baráže o Fortuna ligu majú teda náskok iba spomenutých päť bodov. „Aj preto musíme zbierať body a začať chceme v sobotu s Ružomberkom. V tom prípade by sme mali väčší kľud a takisto by sme sa priblížili k cieľu zachrániť najvyššiu súťaž,“ zdôraznil michalovský stredopoliar. Pred dvoma týždňami museli Michalovčania okrem súperov súperiť aj s ťažkým terénom. Bude to tak aj teraz? „To je ťažká otázka,“ zasmial sa Filip Vaško a následne dodal. „Verím, že terény budú každý týždeň lepšie. My radšej hráme na kvalitnejších terénoch, kde môžeme viac kombinovať.“

Predčiť súpera v súbojovsti

Michalovčanom sa s Ružomberkom vo Fortuna lige príliš nedarilo. Zmenilo sa to v posledných piatich domácich dueloch, v ktorých prehrali iba raz a dosiahli aj jediné dve víťazstvá s týmto tímom. Naposledy s ním doma na jeseň remizovali 1:1 a bodovať chcú aj v sobotu. „Je to nepríjemný súper, ktorý vie hrať aj na výsledok. Aj naposledy, čo sme u nich prehrali, nehrali nejaký komplikovaný futbal, skôr nakopávali lopty na svojich útočníkov. Snažili sa zbierať aj dorazené lopty a takto budú hrať aj v sobotu u nás. My sa im v tej súbojovosti nielenže potrebujeme vyrovnať, my ich potrebujeme prehrať,“ uviedol recept na prvé jarné domáce víťazstvo Filip Vaško.

Novou posilou útočník Krivokapič

Tréneri tímu majú ďalšiu alternatívu do ofenzívy. Konečne už môžu počítať so službami čiernohorského útočníka Matiju Krivokapiča (narodený 19. marca 2003 v Nikšiči), ktorého získali ešte pred vypršaním zimného prestupového obdobia, ale až doteraz im chýbal pre zranenie. Talentovaného futbalistu ulovila v zime Dunajská Streda - podpísala s ním kontrakt do 30. júna 2026 - no obratom ho uvoľnila do Michaloviec na hosťovanie do konca aktuálnej sezóny. Matija Krivokapič, ktorý je vysoký 183 cm a váži 76 kg, začínal s futbalom v rodnom Nikšiči, kde hrával za tamojšie kluby Junior a Sutjeska. Ako pätnásťročný zamieril do FK Podgorica a už o dva roky neskôr debutoval za A-mužstvo (bolo to vo februári 2021). Za celok z hlavného mesta Čiernej Hory odvtedy odohral 40 zápasov a strelil 4 góly. Mladého útočníka považujú za jeden z najväčších prísľubov čiernohorského futbalu. Svoju krajinu pravidelne reprezentuje od kategórie U17, v júni minulého roku si pripísal prvý štart za národný tím do 21 rokov a hneď vo svojej premiére proti Luxembursku aj skóroval. Nová tvár v MFK Zemplín si bude obliekať žlto-modrý dres s číslom 80 a je možné, že premiéru za Michalovce si odkrúti už v sobotňajšom domácom stretnutí proti Ružomberku.

Zdroj: Regionálne správy (Peter Brendza)