Na záver sezóny zlaté víťazstvo

2023-05-20 16:39:43

Baráži sme sa vyhli po triumfe nad Zlatými Moravcami.

Prvé domáce víťazstvo v tomto kalendárnom roku prišlo v najsprávnejší čas! Michalovskí futbalisti v záverečnom zápase sezóny - v 10. kole nadstavbovej časti Fortuna ligy v skupine o udržanie sa - zdolali na vlastnej pôde v priamom súboji o vyhnutie sa baráži Zlaté Moravce tesne 1:0, keď si jediný gól súboja strelili hostia sami. MFK Zemplín tak obsadil v konečnej tabuľke najvyššej súťaže desiate miesto so ziskom 36 bodov, pri rovnosti bodov s Trenčínom rozhodla v prospech AS lepšia bilancia zo vzájomných zápasov.

Lepší vstup do dôležitého zápasu si žlto-modrí ani nemohli priať. Už v 5. minúte z ľavého krídla poslal loptu pred bránu ViOnu Marcin a hosťujúci stopér Toml si ju vrazil do vlastnej siete - 1:0. V ďalšom priebehu prvého polčasu mali viac loptu na kopačkách hostia a viac sa aj tlačili dopredu, keďže nepriaznivý stav ich odsúval do baráže. V 11. minúte Mondek vo výbornej pozícii stroskotal na Szárazovi a z následného rohu Mondeka domáci gólman vychytal aj Almeidu. O deväť minút neskôr znovu zahrával roh Mondek a hlavičku Bednára famózne zneškodnil Száraz. Hlavne vďaka nemu odchádzali Michalovčania do kabín za priaznivého stavu.

Hneď po zmene strán rozjasal solídne zaplnené tribúny Kanu, ktorý špičkou kopačky prekonal Lukáča, ale následne bol gól odvolaný na pokyn VAR, keďže domáci útočník stál v momente prihrávky v ofsajde. V 53. minúte Žofčák zoči-voči Lukáčovi neuspel a z následného rohu Jánošíka hlavičkoval Marcin nad bránu. Po hodine hry sa gólman ViOnu zapotil pri dvoch nebezpečných rohových kopoch Jánošíka. V 66. minúte priamy kop striedajúceho Brenkusa išiel vedľa a to bolo zo strany hostí takmer všetko. Domáci kontrolovali priebeh zápasu a až v nadstavenom čase hrdina Zemplínčanov Száraz parádne vyškriabal spod brvna bombu Brenkusa. A potom v michalovskom tábore vypukla nefalšovaná radosť zo zlatého víťazstva.

MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:0 (1:0)

Gól: 5. vlastný Toml

ŽK: 40. Kanu, 47. Adekunle, 67. B. Száraz, 68. I. Žofčák, 72. V. Rusnák ml. (T) - 75. Brenkus

Rozhodovali: Gemzický - Poláček, Jekkel; 1258 divákov

MFK ZEMPLÍN: B. Száraz - D. Magda, Marjanovič, Ranko, Kotula - Kanu (89. F. Vaško), Njie, Peňa (89. Adekunle) - L. Jánošík (82. M. Begala), M. Marcin, I. Žofčák (68. T. Slebodník)

FC VION: P. Lukáč - Suľa, M. Bednár, Toml, Čonka (77. Demitra) – Múdry (77. T. Ďubek), Duga (53. Brenkus) – Almeida, Mondek (53. A. Sloboda), P. Pinte – Čerepkai (9. Ikugar)

Hlasy trénerov:

Vladimír Rusnák mladší (tréner Michaloviec): "Chcem sa poďakovať chlapcom, že zápas zvládli, je to ich zásluha. Bol to náročný duel, ale sme radi, že rýchlo sme sa dostali do vedenia po vlastnom góle. Hostia si vytvorili niekoľko veľmi dobrých šancí, pri ktorých nás podržal brankár. V druhom polčase sme ukázali väčšiu túžbu po víťazstve a priklonilo sa k nám aj šťastie. Ešte raz sa chcem poďakovať chlapcom a hlavne fanúšikom, že nás prišli podporiť a priniesli obrovskú pozitívnu energiu."

Ivan Galád (tréner Zlatých Moraviec): "Je veľmi nepríjemné prehrať takýto dôležitý zápas vlastným gólom z úvodu stretnutia. Myslím si však, že v baráži sme spravodlivo a teraz je len na nás, aby sme najbližšie hodiny a dni zvládli rozumne a barážový dvojzápas zvládli."

Foto: Róbert Andrejov