Koniec Hrnčára, záchrana v lige

2023-05-23 13:35:34

Podvihorlatské noviny o poslednom týždni.

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce si zahrajú najvyššiu Fortuna ligu aj v deviatej sezóne v rade. Michalovčania spečatili záchranu v poslednom desiatom nadstavbovom kole, v ktorom na domácej pôde zdolali v priamom súboji o desiatu priečku a teda aj o to, kto bude v baráži o Fortuna ligu čeliť Prešovu, ViOn Zlaté Moravce 1:0. O všetkom sa rozhodlo hneď v úvode, keď si hostia dali v piatej minúte vlastný gól. ViOn tak čaká náročná baráž o Fortuna ligu, Michalovčania skončili na desiatom mieste.

Hrnčárov koniec, povereným trénerom Vladimír Rusnák

Michalovčania sa dostali do ťažkej pozície po troch prehrách v rade. Tie zlomili stoličku nad trénerom Norbertom Hrnčárom, ktorého vedenie klubu pred posledným kolom odvolalo. Vedením tímu poverilo športového riaditeľa Vladimíra Rusnáka, ktorý bol druhým asistentom. Spolu s Hrnčárom skončil aj prvý asistent Richard Hoger. „Niečo sme po troch prehrách robiť museli a rozhodli sme sa pre túto alternatívu. Vedením tímu do konca sezóny, na jeden, alebo na hroziace tri zápasy, sme poverili Vladimíra Rusnáka,“ uviedol Ján Sabol, člen michalovského predstavenstva. Zemplínčanom nakoniec stačil k záchrane aj jeden zápas, ktorým spečatili desiate miesto. Predtým vo Fortuna lige skončili na jedenástom mieste (sezóna 2015/16), dvakrát na ôsmom (2016/17 a 2017/18), na piatom (2018/19) a šiestom (2019/20), desiatom (2020/21) a vlani na deviatom (2021/22). Mimochodom, Rusnák bol siedmym trénerom, ktorý viedol Zemplínčanov vo Fortuna lige. Predtým ich viedli František Šturma (jeseň 2015), Stanislav Griga (jar 2016), Anton Šoltis (jeseň 2016 až jeseň 2019), Jozef Majoroš (jeseň 2019 až jar 2021), opäť Anton Šoltis (jar 2021), Miroslav Nemec (jeseň 2021 a jar 2022) a práve Hrnčár (jar 2022 a sezóne 2022/23).

 

Žofčák sa nakoniec nelúčil

V zápase posledného kola išlo obom o všetko. Michalovčania vedeli, že keď zabodujú, sú zachránení, ViOn musel vyhrať. A aj keď od piatej minúty prehrával po vlastnom góle Tomla, ešte v prvom polčase mohli jeho hráči otočiť skóre. Proti bol ale brankár Száraz, ktorý vytiahol tri výborné zákroky. Michalovský poisťovací gól z úvodu druhého dejstva neplatil po konzultácii s varom, v druhom polčase ale Zemplínčania umne udržali potrebný výsledok. „Je veľmi nepríjemné prehrať takýto dôležitý zápas vlastným gólom. Na druhej strane, myslím si, že sme v baráži spravodlivo a teraz je len na nás, ako to zvládneme,“ povedal na margo zápasu tréner ViOnu Ivan Galád. „Určite sme v tomto zápase byť nemali. Malo byť rozhodnuté podstatne skôr,“ rozhovoril sa Vladimír Rusnák, ktorý následne dodal. „Našťastie sme z toho vyšli víťazne. Chcem poďakovať chlapcom, je to predovšetkým ich zásluha. Dali sme rýchly gól, súper ale mal viacero dobrých šancí na vyrovnanie. V druhom polčase sme potom ukázali väčšiu túžbu a misky váh sme naklonili na našu stranu. Chcem sa poďakovať aj fanúšikom, ktorí nám doniesli pozitívnu energiu. Je pravdou, že sme neboli v ľahkej pozícii. Ani ja osobne som nebol so všetkým, čo sa tu udialo, stotožnený. Oslovili sme niekoľko trénerov, ktorí nám povedali, že sa k tomu môžeme vrátiť po sezóne. Šatňa potrebovala nový impulz a moje poverenie bolo asi najlepšia alternatíva.“ Duel posledného nadstavbového kola mal byť rozlúčkovým pre michalovského kapitána Igora Žofčáka. „Nie nebol,“ uviedol Žofčák na otázku, či to bol jeho posledný duel za Michalovce. „Mali sme niečo pripravené, no nevedeli sme, či to bude posledný zápas, či ešte nebude baráž. Niečo s vedením klubu určite vymyslíme,“ dodal Žofčák. Štyridsaťročný skúsený harcovník sa teda ešte minimálne raz michalovskému divákovi predstaví.

 

Predstava bola iná

Michalovčania sa teda síce zachránili na poslednú chvíľu prvým domácim víťazstvom v roku 2023, no od spokojnosti so sezónou je strašne ďaleko.. „Predstava bola iná. Ak už sme nespravili prvú šestku, chceli sme sa pohybovať okolo ôsmeho miesta. Aj preto je súčasné umiestnenie asi sklamaním. Po poslednom zápase sme ale šťastní a sme radi,“ obzrel sa za sezónou kapitán tímu Žofčák a Vladimír Rusnák dodal. „Naším prvotným cieľom pred sezónou bola záchrana, čo sme splnili. Je ale pravdou, že sme sa chceli dostať do šestky. Nie sme s tým samozrejme spokojní. Chceli sme sa pohybovať vyššie a určite sme sa nechceli zachraňovať až do posledného kola.“ Na otázku, či súčasné mužstvo malo na viac veľavravne dodal. „Malo!“ 

Zdroj: Podvihorlatské noviny (Peter Brendza)