Jarný štart II. ligy, lídrami Skalica a Michalovce

2015-03-06 12:00:00

Druholigovú jar otvorí súboj na východe medzi Moldavou nad Bodvou a Dolným Kubínom, Michalovce budú v akcii až v nedeľu.

Po viac ako trojmesačnej zimnej prestávke, presne po 97 dňoch (dosiaľ posledným odohraným bol 28. novembra 2014 dohrávaný duel 14. kola v západnej skupine ŠK Senec - MFK Skalica /0:2/, pozn.), sa opäť otvoria brány slovenských druholigových štadiónov. Týždeň po štarte elitnej Fortuna ligy má jarnú ouvertúru II. liga s názvom DOXXbet liga, na programe je od piatka do nedele (6. - 8. marca) dovedna tucet stretnutí: po šesť v skupinách Západ a Východ. Najlepšiu východiskovú pozíciu po jesennej časti reorganizovanej II. ligy majú MFK Skalica v západnej skupine so 45 bodmi a MFK Zemplín Michalovce vo východnej skupine so 44 bodmi, spomenuté dva tímy prezimovali na líderských priečkach.

Na "západe" za vedúcou Skalicou, ktorú vedie Štefan Horný, figuruje s výrazným jedenásťbodovým odstupom ďalší z nováčikov MŠK Žilina "B", tretí je FK Slovan Duslo Šaľa s 33 bodmi. Predposledná 11. priečka patrí MFK Dubnica nad Váhom (12 b.), na poslednom 12. mieste skončil po jeseni tím AFC Nové Mesto nad Váhom len s 3 bodmi. Najlepším strelcom západnej časti druholigovej súťaže je Matúš Paukner z FC Nitra so 17 gólmi, v osemnástich kolách jesene tam padlo dovedna 279 gólov. 

V skupine Východ má líder z Michaloviec po jesenných 18 odohraných kolách osembodový náskok na druhý tím poradia MFK Lokomotíva Zvolen (36 b.). "Som presvedčený, že kolektív bude na jar ešte silnejší ako v jesennej časti. So zimnou prípravou, v rámci ktorej sme boli aj osem dní v tureckom Beleku, som maximálne spokojný. Všetko, čo sme si naplánovali, sme aj do bodky splnili. Myslím si, že mužstvo je na náročnú jar dobre pripravené," uviedol pre Noviny Zemplína tréner Michaloviec František Šturma, ktorému do kádra pribudli Michal Hamuľak z hosťovania v českom Liberci, Tomáš Chovanec či Španiel Antonio García Montero: "S posilnením tímu som určite spokojný, mužstvo sa skvalitnilo. Pokiaľ ide o ciele, ten hlavný nevyslovím. Určite si však jeho splnenie prajem ja, hráči, vedenie klubu či diváci. Už predtým bolo v Michalovciach dosť trénerov, ktorí chceli postupovať, no potom strácali pätnásť - dvadsať bodov na prvé miesto. Touto cestou ísť nechceme. Chceme ísť od zápasu k zápasu a rovnako ako na jeseň hrať útočný futbal. Radi by sme vyhrali každé stretnutie. Uvidíme, ako sa nám to bude dariť a keď áno, môžeme dosiahnuť niečo veľké." Na treťom mieste skupiny Východ figuruje Partizán Bardejov s 33 bodmi a jedenásťbodovým mankom na vedúce Michalovce. Záver tabuľky "východu" tvoria jedenásty Trebišov (15 b.), posledné je zatiaľ B-mužstvo MFK Košice s 13 bodmi. Najlepším kanonierom východnej časti slovenskej druholigovej futbalovej súťaže je Lukáš Kubus z FK Poprad s 13 presnými zásahmi. V rámci skupiny Východ padlo na jeseň spolu 292 gólov. 

Na rozdiel od uplynulých rokov sa už II. liga nehrá s 12 mužstvami systémom trikrát každý s každým na 33 kôl (ako najvyššia slovenská súťaž), ale dovedna s 24 tímami na regionálnom princípe: v tzv. západnej a východnej časti sa utvorili dve skupiny po dvanástich mužstvách. Inovovaný model, schválený delegátmi na vlaňajšej konferencii Slovenského futbalového zväzu, zahŕňa v sebe základnú a nadstavbovú časť. Po 22-kolovej základnej časti, ktorá sa skončí 29. marca, sa "urobí" tabuľka v oboch skupinách Západ a Východ: kluby na 1. - 6. mieste v klasifikácii každej z nich následne utvoria dvanásťčlennú nadstavbovú časť, z ktorej víťaz postúpi do najvyššej slovenskej súťaže 2015/2016. Jednotlivé tímy si do tejto nadstavby prinesú výsledky zo základnej fázy, ale iba s mužstvami, s ktorými budú účinkovať v boji o účasť vo Fortuna lige. Inak povedané, napríklad nemenované mužstvo zo Západu odohrá v nadstavbovej časti už iba duely so šiestimi tímami z Východu doma - vonku, teda v prípade tohto tímu pôjde spolu o 12 duelov. Súťaž vyvrcholí v júni, klub s najvyšším počtom bodov si vybojuje štart vo Fortuna lige. 

Už po jesenných osemnástich odohraných kolách majú istotu účasti v nadstavbovej časti II. ligy tri kluby: zo západnej časti Skalica a z "východu" Michalovce a Zvolen. Spomenuté trio s určitosťou po 22. kole skončí v klasifikácii do 6. miesta vo "svojej" skupine a bude hrať o postup do Fortuna ligy. Tie mužstvá, ktoré po základnej fáze druholigovej súťaže a odohraných 22 kolách budú figurovať na "západe" a "východe" na 7. - 12. priečke, neutvoria na jar dvanásťčlennú spoločnú skupinu. Na rozdiel od tej "vrchnej", ktorá bude bojovať o jednu postupovú miestenku do najvyššej súťaže, sa v "dolnej" časti nehrá spoločne. Mužstvá zo západnej i východnej skupiny budú pokračovať iba v rámci svojej skupiny s tým, že sa im do tejto nadstavby zaráta všetkých 22 zápasov zo základnej časti a dosiahnuté body v nich. Napríklad tím na 7. priečke z "východu" po 22 kolách odohrá dva zápasy (doma - vonku) s ôsmym, deviatym, desiatym, jedenástym a dvanástym mužstvom "východu" po základnej časti, t. j. dokopy desať stretnutí. Pokiaľ ide o počet zostupujúcich, v tejto súvislosti bude dôležité, kto zostúpi z najvyššej súťaže a kto sa kvalifikuje z regionálnych tretích líg. Reálne môže nastať aj situácia, že vzhľadom na geografické rozloženie pôjde o nerovnaký počet tímov zo skupín Západ a Východ, ktoré zostúpia z II. ligy.

Program a obsadenie rozhodcov v stretnutiach prvého jarného, celkovo 19. kola druhej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže - DOXbet ligy v sezóne 2014/2015, ktoré sú na programe od piatka do nedele (6. - 8. marca 2015): 

II. liga - západ - jarná časť ročníka 2014/2015 - 19. kolo:
Sobota 7. marca - o 14.30 h: FK Slovan Duslo Šaľa - MFK Dubnica nad Váhom (Špaček - P. Bednár, Tománek), FC ŠTK 1914 Šamorín - MŠK Žilina "B" (Dohál - Žákech, Barenčík), AFC Nové Mesto nad Váhom - MFK Skalica (Fajčík - Budáč, Čajka)
Nedeľa 8. marca - o 10.30 h: FC Spartak Trnava juniori - ŠK Senec (Ihring - K. Poláček, Hrdlička), ŠK Slovan Bratislava juniori - FC Nitra (Očenáš - Jánošík, M. Sluk), o 14.30 h: FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa - ŠKF Sereď (R. Weiss - Špivák, Hrmo)

II. liga - východ - jarná časť ročníka 2014/2015 - 19. kolo:
Piatok 6. marca - o 17.00 h: FK Bodva Moldava nad Bodvou - MFK Dolný Kubín (Kačenga - Benko, Poracký)
Sobota 7. marca - o 14.30 h: MFK Lokomotíva Zvolen - 1. FC Tatran Prešov (Glova - Kováč, Pozor), MŠK Rimavská Sobota - Partizán Bardejov (A. Somoláni - Vician, Galo), o 18.30 h: FK Poprad - MFK Tatran Liptovský Mikuláš (Sedlák - Ádám, Mihalík) 
Nedeľa 8. marca - o 14.30 h: FC Lokomotíva Košice - MFK Zemplín Michalovce (Ježík - Ferenc, Vitko), Slavoj Trebišov - MFK Košice "B" (Ziemba - Ličko, Perát) 

 

Zdroj: SITA