Medzi druholigovými šestnástkami II.

2015-02-20 12:00:00

V denníku Šport uverejnili druhú časť o prípravách v druholigových kluboch, posvietil si na štyri z východu a štyri zo západu.

FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

Krajný stredopoliar Róbert Gešnábel absolvoval so Zlatými Moravcami sústredenie v Turecku a momentálne trénuje v Šali. V hosťovaní z Dubnice pokračuje tvorca hry Urban. Duslo prehralo v utorok pri umelom osvetlení s treťoligovým Nededom 2:3 (góly Matič, Nurkovič). „Súper vyhral zaslúžene, zápas splnil náš zámer. Som rád, že príprava nebola narušená zraneniami a verím, že to tak zostane. Nech už je jarná časť tu, budeme sa tešiť, keď sa nám niečo podarí, hoci ako tréner nie som nikdy spokojný. Uspokojiť sa by znamenalo prvý krok späť...“ – podotkol tréner Ladislav Molnár.

FC SPARTAK TRNAVA juniori

Trnavčatá v stredu odleteli v novučičkom športovom oblečení na hernú prípravu do Turecka, kde vystriedali A-mužstvo. „Bolo to od majiteľa klubu príjemné prekvapenie, za ktoré mu ďakujeme,“ zdôraznil tréner Pavol Bartoš a na margo doterajšej prípravy výstižne poznamenal: „Dobre beháme, bránime, útočíme, ukazujeme náznaky moderného futbalu s útočným pressingom, lenže nepremieňame šance. Na sústredení v Turecku budeme mať viac času venovať sa zakončeniu, pretože góly zvyšujú sebavedomie a psychiku hráča i celého mužstva.“ Tieňom prípravy bolo zranenie Bašu v prvom zápase v Dolnej Ždani (už začal trénovať) a dorasteneckého reprezentanta Košťála, ktorý napokon do Turecka odcestoval. Takisto 19-ročný srbský útočník Ďurič a Krajčovič zo Šúroviec.

MFK DUBNICA NAD VÁHOM

Mužstvo sa v prvých dvoch týždňoch zameralo na kondičnú a silovú prípravu, vo februári odohralo zápasy so Zlínom (2:5, Hladký, Habšuda) a s juniorkou Slovana (0:4). „Zápasy odhalili u našich mladých hráčov nedostatky a rezervy, na ktoré sa v zostávajúcich týždňoch prípravy zameriame,“ podotkol tréner Juraj Bútora. Z hosťovania v Seredi sa vrátil Svorada, no odišiel do Púchova. Viacerí hráči odchádzajú na skúšky do iných klubov, napríklad Števček do Gabčíkova.

AFC NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

O príchode skúseného brankára Tomáša Belica sme už informovali, do mužstva prišli aj ofenzívni hráči – Rus Jablokov, ktorý hral v estónskej lige a Daniel Rapavý z Drahoviec. „Chceli by sme získať ešte dvoch hráčov na kraje defenzívy,“ podotkol Peter Škratek, sekretár klubu a asistent trénera Miloša Lintnera. Novomešťania odohrali tri zápasy – s Lednickými Rovňami remizovali 2:2 (Šebek 2), nad Púchovom vyhrali 5:2 (Šebek 3, Rapavý, Juraj Vlado) a s Nemšovou sa rozišli bez gólov.

MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Po novom trénerovi Jurajovi Sabolovi, ktorý prevzal štafetu od Karola Praženicu, má klub od konferencie, ktorá sa uskutočnila uplynulú sobotu, nové predstavenstvo na čele s Jozefom Sališom. Z hráčov, ktorí na základe rozhodnutia vedenia klubu odišli z ekonomických dôvodov (Válovčan, Kostúrik, Hoferica, Mozer, Kurák, Chomistek) sa vrátil Mário Kurák. „Dohodli sme sa,“ povedal výkonný riaditeľ Martin Pohlod, ktorého teší, že v 18-člennom kádri je dvanásť Liptákov, z toho šesť dorastencov. „V situácii, ktorá vznikla odchodom hráčov i trénera Karola Praženicu, sa ukázalo ako najrozumnejšie dať šancu Jurajovi Sabolovi, ktorý tri roky pracoval s dorastom. Ľudia v meste i klube túžili zabudovať do mužstva odchovancov, no nepredpokladali sme, že to pôjde až takým húfom. Teraz majú šancu ukázať, aká je kvalita našej futbalovej školy, sám som zvedavý, ako si budú počínať,“ dodal Pohlod. Z hosťovania zo Závažnej Poruby sa vrátil Moravčík a z Liptovskej Štiavnice prišiel útočník Matej Kendera, syn športového riaditeľa MFK Ružomberok. V dobrom svetle sa ukazujú aj dorastenci Kreva so Šimunom, takisto útočník Vandraško, absolvent futbalovej školy Tatrana Prešov a FK Senica. MFK Tatran vyhral nad Liptovským Hrádkom 7:1 (Laco 2, Kubena, Jánošík, Staš, Vandraško, Lišivka), nad Zvolenom 2:1 (Vandraško, Lišivka) a rozdielom triedy prehral v Prešove (0:4).

PARTIZÁN BARDEJOV

Z prípravy s vedúcim mužstvom prvej ligy MŠK Žilina sa pred jeho odchodom na sústredenie do Turecka vrátil Francúz Gagnon a za „partizánov“ nastúpil v zápasoch s poľskými súpermi Brzeskom (0:0) a Limanoviou (1:0), proti ktorej skóroval z pokutového kopu. „Ďalšie pôsobenie Gagnona je v rukách jeho manažéra, nebudeme mu brániť, aby hral vo vyššej súťaži. S našim klubom má profesionálnu zmluvu na dva roky,“ konštatoval manažér klubu Dušan Molčan. V útoku sa predstavil Srb Milunovič, ktorý už bol v Bardejove po jesennej časti na týždňovej skúške z druholigového Frýdku-Místku, v hosťovaní zo Žiliny bude pokračovať Revák. Do Šamorína odišiel Pavúk. Tretie mužstvo po jeseni privítalo v stredu poľský Nowy Sacz (2:0, L. Zápotoka, Gruca) a v sobotu bude hrať v Prešove.

MFK KOŠICE B

V klube zamerali svoje úsilie na spoluprácu v trojuholníku, ktorý tvoria A-mužstvo, „béčko“ a dorast pod vedením spolužiakov z trénerskej prolicencie Mareka Fabuľu, Miroslava Guzu a Richarda Hőgera. „Systém našej práce by mohol priniesť do práce s mladými hráčmi väčšiu efektivitu,“ zdôraznil Guza. A-mužstvo po návrate z herného sústredenia v Turecku uzatvorilo káder. Miesto do ofenzívy si vybojoval aj Boris Gáll, ktorý hral na jeseň za „béčko“. „Svojou povahou a vzťahom k futbalu je prísľubom,“ zdôraznil kormidelník „béčka“ a asistent trénera A-mužstva. Kmeňoví hráči rezervy hrajú týždenne dva zápasy. Doplnení siedmimi hráčmi z kádra „áčka“ vyhrali v Lipanoch 2:1, no bez nich prehrali v Spišskej Novej Vsi 0:4. „Vďaka dobrému výkonu áčka v zápase s Nyíregyházou nám maďarský klub ponúkol cez víkend konfrontáciu aj pre juniorku a dorast,“ s potešením konštatoval Miroslav Guza.

FK POPRAD

Kubus sa vrátil zo skúšky v Ružomberku. „Uprednostnil istotu pred neistotou,“ poznamenal tréner Vladimír Lajčák, ktorého mrzí, že Maliňák po návrate z Liptovského Mikuláša prestal trénovať. Trénera teší futbalový aj ľudský potenciál brankára Maleca, ktorému klub našiel prácu, aj pokroky pätice dorastencov. „Zrejme sa v kádri udržia. V dobrom svetle sa ukazuje aj útočník Peter Melek.“ Na chrípku ochorelo desať hráčov, čo sa prejavilo v zápase s poľským mužstvom Limanovia (0:4).

Zdroj: denník Šport