Medzi druholigovými šestnástkami I.

2015-01-24 12:00:00

Denník Šport priniesol prvú z troch častí o príprave druholigistov. Všade sa dejú zmeny, napríklad v Senci je Pavol Ruskovský.

Ponúkame vám prvú časť zo zimnej prípravy druholigových klubov, v ktorej sme nazreli do kuchyne prvých ôsmich mužstiev po jesennej časti skupiny západ.

MFK SKALICA

Vedúce mužstvo súťaže začalo prípravu dvoma zápasmi s ligistami – v Trenčíne prehralo 1:4, keď tri góly dostalo v samom závere (gól zeleno-bielych strelil Ulrich) a o tri dni vyhralo na Myjave 3:2 (Ulrich 2, L. Švrček). „Sme radi, že sme mohli s nimi hrať,“ konštatoval tréner Štefan Horný, ktorý od včera „prikúril“ v príprave na sústredení v domácich podmienkach s ubytovaním v golfovom areáli. „Mesiac dovolenky si hráči zaslúžili, ale stačilo...“ dodal charizmatický tréner s úsmevom, s ktorým pomáha skvalitniť tréningový proces aj v kategórii U19 a U17. „Za veľký úspech považujem, že nikto z mužstva neodišiel,“ zdôraznil nový športový manažér a hráč v jednej osobe Roman Čavojský. Do materského klubu sa vrátil pravý obranca Peter Šenk z FK Pohronie a Tomáš Mareš z FC Slovácko. Kvôli štúdiu na FTVŠ UK ukončil hosťovanie z Rohožníka Jakub Nemec.

MŠK ŽILINA B

Pod Dubňom sa po šiestich rokoch vrátili k modelu spoločného fungovania „B“ mužstva a „devätnástky“. „V tom čase sme nemali tak dobre fyzicky pripravených hráčov, aby sme mohli efektívne spojiť obidva tímy. Našou filozofiou a rovnakým systémom práce vo všetkých sférach sú terajší hráči pripravení rovnako. Model má teraz oveľa väčší význam i zmysel,“ povedal tréner Miroslav Nemec, ktorý s asistentom Ľubošom Berešíkom absolvoval päťdňovú stáž v Legii Varšava. Po návrate slovenskej „osemnástky“ z Petrohradu sa zapojili do prípravy Gorelčík, Beniač a Kopičár, ďalej mladý útočník z Ukrajiny a dvaja mladíci z Nigérie. V prvom prípravnom zápase vyhrali „zeleno-žltí“ v Liptovskom Mikuláši 4:2, keď hetrikom zaujal Hrbek a štvrtý pridal po veľkom sóle Jasenovský.

FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

Do klubu sa vrátil bývalý prezident Miroslav Wőllner a vymenoval za športového riaditeľa bývalého trénera Martina Babinca, ktorý pôsobil aj v mládežníckych štruktúrach FC Nitra. „Naším cieľom bude zmeniť doterajšiu filozofiu klubu a zamerať sa na výchovu mládeže. Je to moja povinnosť voči sponzorom klubu. Zahraniční hráči z Francúzska, zo Srbska, či Afriky stáli klub nemalé peniaze, kým domáci chlapci vysedávali na lavičke... Klub sa zadĺžil, sľúbil som, že pomôžem. Hráči už dostali polovicu novembrovej výplaty, druhú polovicu budú mať do konca týždňa,“ sľúbil Wőllner. Chemici v prípravných zápasoch potrápili Dunajskú Stredu (1:1, gól Dusla strelil Gešnábel) i Zlaté Moravce (2:4, Nurkovič, Gešnábel).„Klobúk dole pred chalanmi, pretože v klube prežívame hektické dni vzhľadom na zmeny vo vedení klubu,“ podotkol dlhoročný kapitán mužstva Oskar Lancz, asistent trénera Ladislava Molnára. Hosťovanie sa skončilo Urbanovi, klub nepredĺžil zmluvu Blagojevičovi, to zrejme čaká aj Matiča. Kvôli štúdiu skončil B. Szabo a ešte v priebehu jesennej časti Čurgali.

FC NITRA

Exligista sa dohodol na jedenapolročnej zmluve s bývalým reprezentantom Petrom Petrášom, ktorý na jeseň obliekal dres Serede. „Oslovil ma Michal Hipp, ktorý ma trénoval v Petržalke, Slovane i Saturne Moskovská oblasť. Dohodli sme sa rýchlo, hoci o odchode zo Serede, kde som bol prakticky doma, som veľmi neuvažoval, ale Nitra má predsa vyššie ambície. Do Nitry som sa vrátil po takmer dvadsiatich rokoch, hral som tam za mladší dorast, no zlomil som si nohu a musel som začínať od nuly doma vo Vinohradoch. Zdravotne i kondične sa cítim dobre a rád by som odovzdal svoje skúsenosti v prospech nitrianskeho futbalu.“ Druhým novým hráčom je ofenzívny stredopoliar Rakovan, ktorý na jeseň predčasne skončil vo Zvolene. Z hosťovania vo Vrbovom sa vrátil brankár Dovičovič a z Nových Zámkov Kemlage. Urblík si doliečuje zranenie, pre chorobu vynechal časť prípravy Šmehyl a s „devätnástkou“ cestoval do Spojených arabských emirátov Kotrík. Po ukončení pôsobenia v Slovane sa stal trénerom brankárov v materskom klubu Miroslav Kőnig. Nitrania remizovali v Myjave 1:1 (gól FC strelil Paukner), Galantu zdolali 2:0 (Paukner 2) a Duklu Banská Bystrica 2:1 (F. Moravčík, Ivančík).

FK POHRONIE ŽIAR NAD HRONOM DOLNÁ ŽDAŇA

Hosťovanie v klube ukončili brankár Malec, stredopoliar Marušin a útočník Adam, Šenko dišiel do Skalice a útočník Abrahám sa vrátil zo skúšky v Senici. Pelegrini sa zotavuje po operácii kolena a užíva si svoj najkrajší vianočný darček - druhého synčeka. „Trénujeme na umelej tráve v Žiari, v parku a posilňovni, na regeneráciu cestujeme do Vyhní. Na skúške do konca mesiaca máme viacerých hráčov,“ stručne konštatoval manažér Stanislav Neuschl. Pohronci podľahli trnavským juniorom 0:1, a nad Horehroncami z Podbrezovej zvíťazili 1:0 gólom Paraja.

ŠKF SEREĎ

Pred začiatkom prípravy odišli dve opory mužstva – brankár Štefan Senecký posilnil MFK Ružomberok, ktorý mal záujem aj o Petra Petráša, no ten sa rozhodol pre FC Nitra. „Na jednej strane sa veľmi teším, že títo tridsaťpäťroční harcovníci dostali takéto ponuky, a zároveň sa pýtam: kde ste, mladí, kde sú vaše ambície, ochota drieť a presadiť sa, keď viaceré ligové kluby zbroja staršími hráčmi? Pre nás to bude citeľné oslabenie, ťažko ich nahradíme, pretože hráčsky trh je až bolestne slabý...“ poznamenal tréner Tibor Meszlényi. Pôsobenie v klube skončili Svorada, Bakala, Gajdošík a brankár Jamroškovič. Novými tvárami sú stopér Milan Mujkoš, ktorý na jeseň hral v Zlatých Moravciach a Renato Meszlényi, ktorý s „osemnástkou“ Győru získal titul a domov sa vrátil kvôli škole.

ŠK SENEC

Zmluva či hosťovanie sa skončilo Hílekovi, Karamatičovi, Kováčovi, E. Luptákovi, Bongovi, Kálmanovi a Szabovi. Novými sú Lago z Pobrežia Slonoviny, ofenzívu posilnili Hutta, ktorý sa vrátil zo Šamorína, Šmahajčík prišiel z Myjavy, Ruskovský z Poľska, Francúzi Aurelica s Rechrechom a z Rimavskej Soboty prišiel ľavý obranca Morháč. Do prípravy sa zapojili aj štyria dorastenci – Prágai, Janek, Pastrnek a Štefánek (na študentské hosťovanie z Dubnice). Zverenci Andreja Štellára podľahli po dobrých výkonoch v Podbrezovej 2:3 gólmi Aurelica a Mikuša a Dunajskej Strede 0:3. V ďalších zápasoch budú ich súpermi „dvadsaťjednotky“ Sigmy Olomouc, Plzne (v rámci sústredenia v Písku koncom januára) a Ferencvárosu.

ŠK SLOVAN BRATISLAVA juniori

Novým trénerom juniorky, tretím v tomto ročníku po Jozefovi Majorošovi a Ondrejovi Krištofíkovi, sa stal Ladislav Pecko, ktorý úspešne splnil svoje poslanie pri reprezentácii do 17 rokov. „Každá zmena je na niečo dobrá, verím, že bude aj táto – pre klub, pre mňa, pre všetkých,“ poznamenal 17-násobný československý a slovenský reprezentant, ktorý má v príprave 16 hráčov. S „A“ mužstvom sú na sústredení v Špindlerovom Mlyne Gašparovič, Čambal, Čermák a Sipľak. Belasí juniori zdolali Bernolákovo 3:0.

Zdroj: denník Šport