Slovenská 18-tka v Petrohrade napokon deviata

2015-01-11 12:00:00

Zverenci trénera Milana Malatinského v poslednom zápase s Litvou vyhrali po penaltovom rozstrele, Kolesár s Vajsom hrali v základe.

Slovenská futbalová reprezentácia do 18 rokov obsadila 9. miesto na 27. ročníku medzinárodného turnaja Memoriál Valentina Granatkina v Petrohrade. Zverenci trénera Milana Malatinského rozhodli o svojom konečnom umiestnení v nedeľňajšom zápase s rovesníkmi z Litvy, v ktorom triumfovali až v 11-tkovom rozstrele. Na memoriáli štartovalo 18 mužstiev z 15 krajín, turnaj sa hral tradične v hale na umelej tráve. Mladí Slováci skončili vlani tretí.

Aj v zostávajúcich dvoch dueloch dal slovenský kormidelník príležitosť obom hráčom MFK Zemplín Michalovce, obrancovi Martinovi Kolesárovi a stredopoliarovi Jozefovi Vajsovi, ktorí proti Fínom aj Litve nastúpili v základnej zostave. M. Kolesár bol dokonca po víťaznom súboji s Fínskom vyhlásený za najlepšieho hráča slovenského tímu v tomto stretnutí.

O 7. - 12. miesto: 

J-skupina: 

Slovensko "18" - Fínsko "18" 2:0 (2:0)

Góly: 30. a 45. S. Mráz

SR "18": A. Jakubech - Horník, M. KOLESÁR, Ďurek, L. Mareš - R. Černák (62. Jančo), Kopičár, Krč (88. Beniač), VAJS (67. Gorelčík) - Jirka (82. L. Mihálik), S. Mráz (73. B. Vitek)

Milan Malatinský (tréner SR "18"): "Sme radi, že sme hrali proti kvalitnému výberu, akým je Fínsko. V prvom polčase sme boli aktívnejší, mohli sme pridať ďalšie dva góly. V druhom dejstve sme poľavili. Ešte raz by som chcel zdôrazniť kvalitu protivníka. Dôležité je čisté konto."

Konečná tabuľka J-skupiny: 

1. Japonsko "18"      2     1     1     0     2:0     4 
2. Slovensko "18"     2     1     0     1     2:2     3
3. Fínsko "18"          2     0     1     1     0:2     1

Zápas o 9. miesto:

Litva "18" - Slovensko "18" 0:0, 3:4 v jedenástkovom rozstrele

premenili: Kopičár, Gorelčík, R. Černák, S. Mráz

SR "18": A. Jakubech - Szalay, Horník, M. KOLESÁR, L. Mareš (55. Ďurek), Krč (59. Beniač), B. Vitek (52. Kopičár), Jirka (62. R. Černák), L. Mihálik (77. Gorelčík), VAJS (87. Jančo), S. Mráz

Milan Malatinský (tréner SR "18"): "Hrali sme proti súperovi, ktorý sa snažil hrať na rýchle protiútoky, Litovčania sa snažili dlhými loptami dostať za našu obranu, tá však podala výborný výkon a odolala. My sme hrali kombinačný futbal, o našom víťazstve mohol rozhodnúť v 2. polčase pokutový kop, no Mrázovu penaltu brankár Adamonis vyrazil a ďalšia strela Kopičára mierila z priameho iba do brvna. Nakoniec sa práve po penaltovom rozstrele tešíme z víťazstva. Škoda inkasovaného gólu v druhom zápase na turnaji so Zenitom Petrohrad. Tento moment rozhodol o tom, že budeme hrať len v skupine o 7.-12. miesto. S výkonmi mužstva na turnaji som spokojný, v priebehu desiatich dní sme odohrali päť ťažkých zápasov, petrohradský turnaj je mimoriadne náročný, je to však cesta, ktorá vedie k zlepšeniu."

 

Zdroj: TASR