O záchranu sa takto nebojuje...

2016-04-19 12:00:00

Michalovčania v Myjave sklamali, už dnes sa doma môžu revanšovať v súboji proti Dunajskej Strede.

Smutná bola cesta michalovských futbalistov z opačného konca republiky v sobotu v noci po zápase v ďalekej Myjave. Zemplínčania na pôde Spartaka zaknihovali doteraz najvyššiu prehru v jarnej časti, keď domácim podľahli rozdielom triedy 0:3 (0:1). Konečný rezultát je pre nich ešte lichotivý, pretože kopaničiari si v súboji 27. kola Fortuna ligy vytvorili ešte ďalšie štyri gólové príležitosti.

Absolútne nič im nešlo

Kto si myslel, že žlto-modrí na súperovom ihrisku konečne zaberú, zostal na veľkom omyle. Výkonom opäť sklamali. Tentoraz však na celej čiare. „Bol to jeden z našich najhorších výkonov v celej sezóne, v jari určite najhorší. Ani predtým so Skalicou či Podbrezovou sme si šance nevytvárali, ale v sobotu nám nešlo absolútne nič. Myjava sa dostala do množstva gólových situácií. Naša hra bola bez myšlienky a bez srdca. Na žiadnom hráčovi nebolo vidieť, že chce so zápasom niečo urobiť. Bol to skrátka odovzdaný výkon,“ kriticky hodnotil výkon svojich spoluhráčov kapitán michalovského celku Marián Kelemen, ktorému môžu Zemplínčania ďakovať, že z myjavskej pôdy neodišli z vyššou prehrou. V 50. minúte bravúrne zneškodnil pokutový kop domáceho Petra Sládeka, ktorého vychytal aj o pár minút neskôr, a skvele zasiahol aj pri šanciach Dávida Škutku či Štefana Pekára. Po druhom inkasovanom góle ho od hnevu išlo roztrhnúť, po treťom už iba mávol rukou... „Keď sa chceme udržať v prvej lige, musia sa naše výkony otočiť o 180 stupňov. Takto sa o záchranu nebojuje. Od prvej do poslednej minúty sa musí bojovať, štípať. U nás v sobotu nebolo vidieť žiadnu snahu,“ hovoril Kelemen.

Musia zbierať body

Zverenci kormidelníka Stanislava Grigu natiahli sériu bez víťazstva už na šesť zápasov, v ktorých strelili iba chudobné dva góly. Dvojbodový odstup od Skalice, ktorej patrí zostupová pozícia, sa však našťastie nezmenil, pretože aj Záhoráci utŕžili vysokú prehru, keď Trnave na jej pôde podľahli 1:5. „To bola pre nás maličká útecha. My sa však musíme pozerať predovšetkým na seba a začať zbierať body, aby sme čím skôr mali záchranu v suchu. Prehrali sme jednu bitku, nie celú vojnu. Stále máme všetko vo svojich rukách,“ nestrácal optimizmus skúsený 36-ročný brankár, ktorý vo svojej kariére chytal aj v Holandsku, Turecku, Španielsku, Grécku, Lotyšsku, Poľsku a Česku. Už dnes o 19. hodine čaká MFK Zemplín ďalší ligový súboj, v ktorom privíta Dunajskú Stredu. Na súpera, ktorý nastúpi povzbudený víťazstvom nad majstrom a lídrom tabuľky Trenčínom, výkon z myjavského trávnika stačiť určite nebude. „S takým by sme nemali nárok proti žiadnemu súperovi,“ odvetil Kelemen, ktorý k duelu s FC DAC 1904 poznamenal: „Každý zápas v našej lige je ťažký, výnimkou nebude ani tento. Záleží však od nás, ako dovolíme súperovi hrať. Treba nadviazať na výkony zo zápasov s Trnavou alebo Zlatými Moravcami, keď sme si vytvárali šance. Musíme ich však už aj premeniť.“

PRVOLIGOVÝ DEBUT COPKA

Na našej najvyššej súťaži si odkrútil premiéru ďalší odchovanec michalovského futbalu. Paradoxne proti svojmu materskému tímu. V samom závere sobotňajšieho duelu vybehol na myjavský trávnik v domácom drese proti MFK Zemplín 19-ročný stredopoliar Dávid Copko, ktorý na Kopanice odišiel  na začiatku roka 2014 ako dorastenec. S prvým tímom Spartaka sa začal pripravovať pred vyše rokom, uplynulú jeseň však strávil na hosťovaní v treťoligových Lednických Rovniach. A pri svojom debute vo Fortuna lige nebol ďaleko ani od premiérového gólu, s jeho strelou si však poradil Marián Kelemen.

Zdroj: korzar.sk