Medzi druholigovými šestnástkami III.

2014-07-26 12:00:00

Ponúkame vám záverečnú, tretiu časť o príprave zostávajúcich ôsmich klubov druhej najvyššej súťaže.

FK POHRONIE ŽIAR NAD HRONOM DOLNÁ ŽDAŇA

Bez Kamasa, ktorý odišiel do Detvy, Krivjančina (Nová Baňa), Sepešiho (Žarnovica), Úškrta (Rakúsko) a Pinku, ktorý odišiel za prácou do zahraničia, a s mladými nováčikmi – obrancom Križanom z Bohemiansu, Baloghom a Gregáňom z B-mužstva vstupuje mužstvo pod vedením skúseného trénera Štefana Zaťka do svojho druhého druholigového ročníka. „Čaká nás však nová súťaž, predpokladám, že aj zápasy s novými mužstvami budú náročné. Radi by sme si na jeseň vybojovali takú pozíciu, aby sme v jarnom finále skončili v západnej skupine v prvej šestke,“ vyslovil želanie Štefan Zaťko. Zápasy v Dolnej Ždani budú na programe v nedeľu v úradnom hracom čase.

MŠK RIMAVSKÁ SOBOTA

Soboťania tradične pred každým novým ročníkom skladajú nové mužstvo. „Z toho, čo ponúka trh s hráčmi a najmä naše finančné možnosti, chceme vyťažiť maximum,“ zdôraznil tréner Gergely Geri. Zatiaľ viac hráčov odišlo, ako prišlo. Z Podbrezovej sa vrátil ľavý obranca Stanislav Morháč, útok posilnil Tomáš Chovanec a pokračovať bude stredopoliar Jozef Čertík. Skorý návrat na trávnik želáme Migaľovi. „V konkurencii so siedmimi novými účastníkmi druhej ligy by sme chceli dosiahnuť lepšie výsledky ako na jar, keď sa nám doma ani raz nepodarilo vyhrať a radi by sme skončili v skupine do šiesteho miesta,“ dodal 37-ročný rodák z Kráľovského Chlmca, ktorý svoje schopnosti a skúsenosti odovzdáva aj mladším dorastencom MŠK a pre radosť si ešte zahrá za Tornaľu.

MFK LOKOMOTÍVA ZVOLEN

Klub poskočil z 3. miesta v štvrtej lige do druhej ligy vďaka tomu, že prijal ponuku víťaza 3. ligy východ Baníka Ružiná na zlúčenie, ktoré výkonný výbor SFZ odklepol 1. júla. V klube zároveň prebieha transformácia na akciovú spoločnosť. „Štadión vo Zvolene momentálne nespĺňa licenčné kritériá pre druhú ligu, takže domáce zápasy zatiaľ budeme hrať v Ružinej, no predpokladám, že ešte v priebehu jesene sa vrátime do Zvolena,“ rozhovoril sa člen správnej rady klubu Jozef Ježík. Hráči sa chcú presťahovať z Ružinej do Zvolena spolu s trénerom Antonom Jánošom už v najbližších dňoch. „Očakával som, že zlúčenie bude mať hladší priebeh. Zvolenskí funkcionári veci postupne zvládajú a zaslúžia si trpezlivosť,“ zdôraznil skúsený tréner. Vrásky na čele mu robí zranenie brankára Jenča i odchod najlepšieho strelca Gajdošíka s 18 gólmi. „Verím, že utvoríme konkurencieschopný tím pre umiestnenie v prvej šestke,“ zaželal si Anton Jánoš.

MFK DOLNÝ KUBÍN

Návrat do druhej ligy po roku priniesol do klubu veľa radosti i starosti. „Problémy s financovaním pretrvávajú, no robíme maximum, aby sme zabezpečili jesennú časť,“ konštatoval viceprezident klubu Ľubomír Milan. Tréner Jozef Šino sa bude spoliehať na skúsenú os Trabalík – Čučka –Drengubiak – Sani. Z hosťovania v Bardejova sa vrátil útočník Kliment, na hosťovaní zostávajú Bumbera, Ličko a Sopúch, k nim pribudli mladé pušky Koloredy a Lacko z Ružomberka, Otruba z Banskej Bystrice a Buška zo Slovana Bratislava. Otáznik zostáva nad Podolským a do Nemecka odišiel Jurky. „Pracujeme s mladými chlapcami a boli by sme radi, keby sme sa vyhli záchranárskym prácam,“ pripojil želanie viceprezident MFK.

FK POPRAD

„Postup do druhej ligy bol významným impulzom pre klub i mesto, záujem o futbal vzrástol a podporujú ho osobnosti, aj firmy,“ podotkol tréner Vladimír Lajčák. Potešilo ho, že mužstvo už má svoju kabínu v Národnom tréningovom centre, kde bude hrávať majstrovské zápasy v sobotu pri umelom osvetlení. Tréningy bývajú na ihrisku v mestskej časti Poprad-Veľká, kde má svoj domov jedenásť družstiev... Popradčania hrali na jar pekný futbal, vekový priemer mužstva sa znížil po príchode Piláta z Ružomberka, Šulu z Trenčína, Pistača z Podbrezovej, či Ferenca s Maliňákom zo Spišského Podhradia. „Chceme hrať v druhej lige dôstojnú úlohu, všetky mužstvá sa budú snažiť skončiť v prvej šestke, my takisto,“ dodal popradský tréner.

FK BODVA MOLDAVA NAD BODVOU

Keď pred dvoma rokmi skončil majiteľ klubu pre finančné podvody v putách polície a štadión zapečatil exekútor, mužstvo sa presťahovalo do Rešice. V novom ročníku sa vrátia na útulný štadión v Moldave nielen hráči, ale aj ďalší „dobrí holuby“ – tréner Karol Kisel, rekordér v počte piatich návratov do jedného klubu a manažér Vladimír Popovič, ktorý má plné ruky práce s vybavovaním hráčov, keďže z predchádzajúceho kádra zostala len polovica. Na dobrej ceste je návrat Romana Jurka z Lokomotívy Košice a Brazílčana Carvalha. „Na tréningy stále využívame ihrisko v Rešici, aby sa náš trávnik dostal do čo najlepšej kondície. To platí aj o umelom osvetlení, ktoré po dvoch rokoch nestráženia potrebuje rekonštrukciu. Pred začiatkom súťaže nemáme veľké oči, verím, že sa budeme zlepšovať od zápasu k zápasu a fanúšikovia budú opäť naším dvanástym hráčom,“ vyslovil staronový kormidelník FK Bodva, ktorý chce hrávať domáce zápasy v piatok pri umelom osvetlení.

MFK KOŠICE B

Juniorku MFK povedie Marek Fabuľa, ktorý bol na jar v tíme pravou rukou trénera Jozefa Módera. Staronovým hráčom je útočník Karim Diaby, ktorý sa vrátil z hosťovania v Česku. Spoza rieky Moravy prišiel 21-ročný Benetka, z Francúzska 19-ročný Lamir a z dorastu preradili do juniorky štyroch hráčov. „Všetci sú talentovaní a táto súťaž bude pre nich priam excelentná. Získajú v nej väčšiu skúsenosť s rýchlejším, technickejším a taktickejším futbalom, pripraví ich pre A-mužstvo, pre najvyššiu súťaž, ku ktorej sa priblížili na jeden krok,“ podotkol M. Fabuľa. Mužstvo na rozdiel od minulých ročníkov, keď súperov privítalo v Ličartovciach, bude hrávať domáce zápasy v Barci. „Vďaka pánu Baloghovi sme tam našli veľmi dobré zázemie,“ dodal 38-ročný bývalý ligový stredopoliar Tatrana Prešov a Slovana Bratislava.

FC LOKOMOTÍVA KOŠICE

Klub s úspešnou históriou sa dlho potácal v krajskej súťaži, a vďaka reorganizácii druhej ligy „dofučal“ do nej z 8. miesta v 3. lige východ, ktoré ešte zaručovalo priamy postup. „V príprave sme sa zamerali na zohratie mužstva a na zakončenie, lebo sme dávali málo gólov,“ poznamenal 53-ročný tréner Jaroslav Galko, ktorý sa po pôsobení v MFK Košice, kde bol asistentom Jána Kozáka a desať kôl hlavným trénerom, vrátil do Lokomotívy 1. apríla, keď vystriedal Ladislava Šimča. V lete nastali v kádri viaceré zmeny, prišli útočník Vilkovský a obranca Cmarko, ktorí obliekali dres Šamorína, univerzálny Labun z Moldavy, stopéri Sandu z Moldavska a Proščuk zo Soči, ľavý obranca Kuruc z Barce, stredopoliari Konkoľ z Moldavy a Horváth, ktorý sa vrátil z Nórska. „V tomto ročníku by sme chceli stabilizovať káder a udržať druhú ligu aj pre nasledujúci ročník,“ zdôraznil J. Galko. Lokomotíva má svoj domovský stánok v Družstevnej pri Hornáde a na rozdiel od minulého ročníka bude hrávať domáce zápasy v nedeľu popoludní.

Zdroj: denník Šport